Bărbăţia, violată de treburi casnice specifice femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Nevoiţi uneori să îndeplinească atribuţii casnice, bărbaţii pot reacţiona violent pentru a-şi reconfirma poziţia. Bărbaţii îşi simt masculinitatea ameninţată atunci când li se cere să spele vase sau să îndeplinească alte sarcini considerate de datoria femeilor.

Să ceri unui bărbat să-şi asume o parte dintre sarcinile casnice ar putea declanşa un adevărat război în casă, susţin cercetătorii americani. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Florida de Sud, astfel de dorinţe exprimate de femei cresc agresivitatea partenerului din cauză că acesta îşi simte masculinitatea ameninţată, scrie „The Daily Mail".

Totuşi, în cazul în care acceptă să preia sarcini considerate de datoria femeilor, precum curăţenia în casă ori spălatul vaselor, bărbaţii vor avea ulterior o atitudine macho, pentru a-şi recăpăta stima de sine. Masculii care au participat la studiu au fost împărţiţi în două grupuri. Cei care făceau parte din primul au fost rugaţi să se poarte mai feminin şi să facă o împletitură din păr, iar ceilalţi, să împletească o frânghie, adică să execute o sarcină masculină.

Apoi, participanţii au fost întrebaţi ce ar vrea să facă: să se antreneze la un sac de box sau să rezolve un puzzle. Majoritatea celor care au împletit păr au ales varianta mai violentă, adică sacul de box. Ulterior, toţi bărbaţii care au participat la cercetare au fost puşi să se antreneze la sacul de box, iar cei care au executat sarcina specific feminină au avut lovituri mult mai puternice decât ceilalţi, susţin cercetătorii.

Masculinitatea, importantă ca jobul

Bărbaţii îşi folosesc agresivitatea pentru a-şi recăpăta masculinitatea, spune psihologul Jennifer Bosson, parte a echipei de cercetători care a prezentat studiul. „Bărbaţii sunt foarte îngrijoraţi în privinţa felului în care sunt văzuţi de cei din jur, iar, cu cât îi preocupă mai mult acest aspect, cu atât vor suferi mai mult când îşi vor simţi violată masculinitatea", susţine Jennifer Bosson.

Specialiştii americani mai spun că violarea trăsăturilor de gen poate fi văzută de bărbaţi ca un lucru la fel de important ca pierderea locului de muncă. În plus, bărbaţii au sentimentul că masculinitatea lor este definită prin acţiunile pe care le fac, în timp ce femeile simt că rolul lor este unul obţinut la naştere, biologic, adaugă Bosson.

"Bărbaţii sunt foarte îngrijoraţi în privinţa felului în care sunt văzuţi de cei din jur, iar, cu cât îi preocupă mai mult acest aspect, cu atât vor suferi mai mult când îşi vor simţi violată masculinitatea.''
Jennifer Bosson psiholog american

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite