Bărbaţi la cratiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dotaţi sau nu din naştere cu gena gătitului, şi bărbaţii pot ajunge aşi în arta culinară, dacă au o reţetă şi ingredientele necesare: curiozitate, imaginaţie şi răbdare. Dragostea bărbatului trece prin stomac e vechea aluzie la obligaţia femeii de a şti să gătească. Azi, drumul bărbatului spre inima unei femei trece prin bucătărie, dezvăluind un nou tip de mascul: gastrosexualul.

„Hai să fim serioşi: un bărbat heterosexual care găteşte bine va fi întotdeauna o potenţială ameninţare pentru restul masculilor dintr-o «cireadă». Dacă mai găteşte şi dulciuri, ameninţarea se triplează! Dacă găteşte, face şi dulciuri şi nu e bucătar de meserie, deja situaţia «prietenilor bărbaţi» devine foarte delicată!", crede Viorel Copolovici (pranzuldincaserola.ro), specialist în marketing, dar şi în lasagna.

Asemeni celorlalţi bărbaţi pasionaţi de gătit, şi el îşi apără cu vehemenţă dreptul la bucătărie: în era noastră, stereotipul „femeii la cratiţă" mai e valabil doar în „interiorul unei mentalităţi needucate în care femeia are locul ei de neclintit, iar bărbatul este foarte bărbat doar cu ochii într-un meci de fotbal şi cu o mână pe doza de bere".

VEZI AICI VIDEO

Pe Adrian Hădean (adihadean.ro) se poate spune că îl ştie deja o ţară întreagă. Dă lecţii culinare la televizor, pregăteşte meniuri speciale pentru restaurantele unde este invitat, câştigă campionate de gătit „indoor" şi în aer liber. Fost jurnalist, bucătarul „de plăcere" s-a convertit la profesionişti abia anul trecut, după ce a urmat o şcoală de profil.

„Gătitul era o îndeletnicire mai degrabă feminină pe când aveam eu şapte ani. Cunosc mame şi bunici care gătesc senzaţional, dar, din păcate, cunosc prea puţine femei de vârsta mea care gătesc în acelaşi fel. Femeia a renunţat la cratiţă în favoarea laptopului. Asta nu mă deranjează - iată un alt avantaj al faptului că ştiu să gătesc", spune Adrian Hădean.

„Trebuie să iubeşti mâncarea"

Nici Florin Itu (crazymothercooker.blogspot.com) nu e bucătar de meserie dar face sushi, supă thailandeză „tom kha gai", raţă cu cinci arome şi o nebunie de îngheţată de ciocolată cu banane. Profesionist cu state vechi în industria muzicală, Itu crede că „oricine poate să gătească şi, cu puţină practică, să o facă la un nivel chiar peste aşteptările iniţiale".

Reţeta testată deja de Florin presupune câteva ingrediente: „un gram de pasiune, răbdarea de a te documenta şi de a experimenta, precum şi tăria de a trece peste eventualele eşecuri de la început". În cazul lui, rezultatele se văd, deşi a pornit de la grătar şi omletă.

„Ca să găteşti trebuie, în primul rând, să iubeşti mâncarea. Restul vine cu timpul", crede, la rândul său Adi Hădean.

Fără o ordine precisă, Viorel Copolovici pariază pe răbdare,  simţul gustului, imaginaţie şi atenţie la detalii. „Ca în multe alte cazuri acestea pot fi antrenate, exersate. Orice talent are nevoie de exerciţiu, iar în cazul gătitului e aceeaşi poveste."

Pentru stomac, minte şi inimă

Dincolo de avantajul competitiv pe care i-l conferă asupra celorlalţi masculi, talentul în bucătărie îi aduce unui bărbat şi alte plusuri. „În primul rând, îşi poate prepara singur felurile preferate, fără să fie nevoie să meargă mereu la restaurant sau la mama. În al doilea rând, gătitul este o activitate foarte relaxantă şi cu rezultate  satisfăcătoare, ce pot fi consumate imediat. În al treilea rând, te ajută să înţelegi mâncarea peste nivelul primar şi-ţi poate deschide gustul de a explora şi alte zone culinare decât cea cu care ai fost crescut", explică Florin Itu.

Adi Hădean crede că avantajul major e că „poţi să controlezi ce mănânci, eşti independent din punct de vedere nutriţional".
Viorel Copolovici găteşte acasă pentru că e un „obicei relaxant şi generator de stimă de sine", iar masa în sine e doar „finalul fericit al unui demers mai mult decât creativ".

Generaţia gastrosexualilor

Termenul „gastrosexual" a intrat de câţiva ani în dicţionarul urban. Un studiu realizat în 2008 de Future Foundation arată că în această categorie intră pasionaţii de gătit, deopotrivă bărbaţi şi femei. E însă mult mai probabil ca un gastrosexual să fie un bărbat cu vârsta cuprinsă între 25 şi 44 ani, educat, fascinat de bucătăria diverselor popoare, în special de a celor asiatice. Gastrosexualii gătesc din pasiune, pentru a-şi arăta talentul, pentru a impresiona eventuali parteneri şi chiar pentru a-i seduce.

52% din bărbaţii britanici consideră gătitul un hobby şi nu o corvoadă domestică, în timp ce doar 40% din femei cred la fel.

53% din bărbaţii chestionaţi afirmă că gătesc aproape zilnic mâncăruri elaborate, contrar mitului că ar practica acest „sport" doar la ocazii speciale.

20% din femeile britanice admit că partenerii lor gătesc mai bine decât ele, procentul fiind mai mare (25%) în cazul celor cu vârste sub 34 de ani.

Sursa: Studiul „The Emergence of the Gastrosexual" realizat de Future Foundation în 2008

Pasiunea se naşte din copilărie

Jamie Oliver, o inspiraţie pentru numeroşi bărbaţi Foto: Reuters

image

„Nu aş putea spune de unde mi-a venit această pasiune. Probabil că la început a fost curiozitatea «cum se face asta? oare pot să o fac şi eu?»", mărturiseşte Florin Itu. Poate spune că s-a apucat de „bucătărit" cu adevărat în urmă cu doi ani. După curiozitate au venit show-urile culinare cu Jamie Oliver, Anthony Bourdain, sau Andrew Zimmern.

De fapt, 29,3% din britanicii chestionaţi într-o cercetare îl consideră model în bucătărie pe Jamie Oliver, în timp ce 23,2% urmează „calea" deschisă de Gordon Ramsay. Ce au cei doi „chefi" în comun: dragostea pentru mâncare, numeroase emisiuni culinare şi cărţi de bucate. Dar ce a fost înaintea emisiunilor de cooking de la televizor?

Gena gătitului se cultivă

Ralucăi Moisă (farfuridi.ro), o tânără ziaristă din comunitatea pasionaţilor de gătit, i-a povestit mama cum s-a întâmplat cu primul „fel de mâncare" din viaţa ei. „Mi-a spus - eu nici nu-mi mai amintesc -, că aveam 3 ani şi i-am cerut şi eu un castron şi o lingură de lemn să fac maioneză împreună cu ea. Mama mi-a pus apă în loc de ouă, dar tot amestecam cu atenţie, să nu se taie."

De la primele „antreuri"din cartea de bucate a Sandei Marin (ouă umplute, unt cu verdeţuri) exersate în vremea gimnaziului la momentul în care tatăl ei a recunoscut că nimeni nu o egalează la varza sau fasolea cu ciolan a parcurs toate etapele. Dacă pe fetiţe fiecare jucărie le îndeamnă să intre în lumea bucătăriei, cum au învăţat băieţii?

VEZI AICI VIDEO

Adi Hădean îşi aminteşte că avea şapte ani când a făcut prima tocăniţă - probabil de foame sau aşa o fi fost destinul... Şi Viorel Copolovici povesteşte că s-a simţit bine în bucătărie încă de când era copil. „Am început, ca oricare dintre noi, ajutându-i pe adulţii care trebăluiau în jurul aragazului, curăţând legume, făcând mici cumpărături. Chiar nu mai ştiu ce-am gătit prima oară. Îmi aduc aminte de un fel de orez prăjit, pe care l-am făcut pentru colegii de liceu. O chestie clisoasă, în care bobul de orez nu mai putea fi identificat, dar care a fost suficient de gustoasă în condiţiile respective."

Lingura de lemn, un adevărat fetiş

Pasionaţii de gătit iubesc mâncarea, dar şi ustensilele cu care o gătesc. Copolovici recunoaşte că ţine mult la mojarul lui din piatră şi la un blender vertical, dar că nu concepe să gătească fără spatulele lui de lemn, pe care şi le cumpără la tot pasul.

„Spatula de lemn mi se pare cel mai simplu şi cel mai util obiect în bucătărie. Mi-ar fi imposibil să aud metalul scrâşnind pe fundul unei tigăi în care sotez legume."

Florin Itu apreciază mult cuţitele, mai ales dacă sunt de marcă şi mai au şi valoare sentimentală. „Gătesc altfel cu cuţitele mele japoneze Masahiro, primite cadou de Crăciun de la soţia mea."

"Chiar nu mai ştiu ce am gătit prima oară. Îmi aduc aminte de un fel de orez prăjit, o chestie clisoasă, în care bobul de orez nu mai putea fi identificat, dar care a fost suficient de gustoasă."
Viorel Copolovici
pasionat de gătit

Cum şi când au ajuns bărbaţii în bucătăria femeilor

Indiferent dacă fac sau nu performanţă culinară, bărbaţii petrec acum mai mult timp în bucătărie decât în alte perioade ale istorie. Britanicii estimează că „invazia" s-a petrecut spre sfârşitul anilor '70, când prepararea bucatelor nu a mai fost considerată o activitate eminamente feminină. Cel puţin în Marea Britanie, sociologii explică acest fenomen ca o consecinţă a creşterii numărului de femei care au început să lucreze în afara casei.

Un „chef" e de ajuns!

„Bărbaţii care gătesc şi pentru a se distra nu au apărut imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial, ci abia prin anii '70. În 1961, femeile din Marea Britanie petreceau de zece ori mai mult timp decât bărbaţii gătind şi spălând. S-a ajuns ca, în 2005, ele să petreacă de doar două ori mai mult timp în bucătărie decât partenerii lor", arată istoricul Paul Levy.

„Îmi place să văd că oamenilor le place cum gătesc, că se bucură când gustă. Chiar am o satisfaţie când o au ei pe cea a unui fel de mâncare bun. Şi asta cred că simte orice pasionat de gătit, indiferent dacă e bărbat sau femeie", explică jurnalista Raluca Moisă pasiunea pentru bucătărie de dragul bucătăriei.

Tânăra spune că găteşte aproape zilnic, că improvizează şi experimentează, evitând căile deja bătătorite. Pe blog postează cele mai reuşite reţete. O ajută şi soţul ei, Sorin.

„El face pozele! Sunt reuşite, nu-i aşa?", glumeşte Raluca. Fotografiază şi iubeşte mâncarea gătită de ea, cam ăsta e rolul lui în bucătărie. „Ştie să facă un singur fel - tocăniţă -, şi chiar îi reuşeşte. Dar cred că un «chef» e de ajuns într-o casă.

E totuşi teritoriul meu", mărturiseşte ea, întărind concluziile sociologilor care arată că bărbaţii au ajuns în bucătărie şi de nevoie. De pildă, în Marea Britanie, peste 70% din femei au un job stabil şi acordă mai puţin timp gospodăriei şi gătitului decât în 1960, când doar jumătate lucrau în afara casei.

Gătitul ne-a făcut oameni

Evoluţia de la primate la om s-a realizat graţie focului, care i-a ajutat pe strămoşii noştri să-şi prepare hrana, spune antropologul bitanic Richard Wrangham, citat de „The Times". Specia umană s-a clădit pe „mese calde", nu pe rădăcini şi fructe de pădure.

Afirmaţiile specialistului de la Universitatea Harvard vin să combată mişcarea ce pledează pentru consumarea alimentelor în stare crudă sau cât mai puţin procesate. Antropologul mai spune că mariajele au apărut ca urmare a acestui pact construit pe mâncare, nicidecum pe sex.

„Bărbaţii le acordau femeilor protecţie în schimbul unui blid de mâncare caldă. În plus, mâncarea gătită are o semnificaţie energetică - sunt eliberate calorii prin distrugerea structurilor moleculare din plante şi carne, aşa că sunt convins că prepararea diferitelor tipuri de mâncare a fost crucială pentru evoluţia noastră. Gătitul ne-a făcut pur şi simplu oameni, reprezentând un salt uriaş în dieta noastră", susţine Richard Wrangham.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite