VIDEO „Banditul desculţ“, cu picioarele la răcoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colton Harris-Moore (19 ani) a fost reţinut după doi ani de căutări şi peste 50 de hoţii. Tânărul s-a făcut remarcat pentru că nu purta încălţări în timpul spargerilor şi reuşea mereu să scape de poliţiştii care-l urmăreau de ani buni.

Un adolescent de 19 ani, un adevărat erou popular în Statele Unite, a fost reţinut duminică de Poliţia din insulele Bahamas după ce a reuşit să scape timp de doi ani de justiţia americană.

Tânărul Colton Harris-Moore, de numai 19 ani, poreclit „Banditul desculţ", a furat maşini, bărci cu motor şi cel puţin cinci avioane, iar felul în care a reuşit de fiecare dată să scape de oamenii legii i-a atras simpatia a mii de persoane, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail".

Fanii săi l-au poreclit „Banditul desculţ" după ce s-a aflat că nu purta pantofi în timpul spargerilor şi că, în câteva cazuri, a desenat cu creta urme de picioare la locul infracţiunilor. Susţinătorii săi au cumpărat tricouri cu inscripţia „Run, Colton, Run" („Fugi, Colton, fugi") şi au compus cântece în onoarea lui. Colton Harris-Moore are mii de prieteni pe site-ul de socializare Facebook şi este perceput ca un „Billy Puştiul" al zilelor noastre, după ce a lăsat o parte dintre banii furaţi unei clinici veterinare, cu menţiunea că voia ca suma să fie folosită pentru ajutorarea animalelor, deoarece „furase mai mult decât avea nevoie".

A învăţat singur să piloteze

Colton Harris-Moore a fost arestat duminică dimineaţă, pe insula Eleuthera din arhipelagul Bahamas. Poliţia locală îl căuta încă de săptămâna trecută, după ce adolescentul s-a prăbuşit cu un avion furat pe insula Great Abaco. Colton Harris-Moore este suspectat şi de spargerea mai multor locuinţe din zonă.

„Banditul desculţ" se sustrăgea justiţiei din Statele Unite de doi ani, după ce a fugit dintr-o şcoală de corecţie din statul Washington, în 2008. Autorităţile îl suspectează că a furat maşini, bărci cu motor şi cel puţin cinci avioane, deşi nu are niciun fel de pregătire aviatică. Se pare că „Banditul desculţ" este un pilot autodidact care a învăţat să piloteze cu ajutorul jocurilor pe calculator ce simulează zborul şi folosind manualele de utilizare a aparatelor de zbor. Cu ultimul avion furat - un Cessna cu un singur motor - a zburat mai bine de 1.600 de kilometri, din Indiana până în insulele Bahamas.

Presa americană speculează că, în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver (Canada), Harris-Moore ar fi survolat zona în care se desfăşura evenimentul cu un alt avion furat.

10.000 de dolari, preţ pe capul lui

Poliţia americană îl suspectează pe Harris-Moore de comiterea a cel puţin 50 de infracţiuni, cele mai multe furturi. Potrivit informaţiilor, americanul a avut o copilărie grea, fiind condamnat prima dată la vârsta de 12 ani pentru posesie de bunuri furate. Până la 13 ani a mai fost condamnat de încă trei ori.

În 2007 a primit o pedeapsă de patru ani în şcoala de corecţie după ce a fost prins în timp ce spărgea o locuinţă. În ultima săptămână, de la prăbuşirea cu avionul din Great Abaco, poliţiştii şi militarii l-au vânat în toată zona, pe capul lui Colton Harris-Moore fiind pus un preţ de 10.000 de dolari (aproape 8.000 de euro).

Fără agresiuni

Admiratorii lui Colton Harris-Moore susţin că puştiul nu a fost niciodată agresiv, chiar dacă în afişele FBI chipul său era prezentat ca al unui infractor periculos, care ar putea deţine arme de foc furate.

Legenda unui hoţ simpatic

Harris-Moore a crescut în pădurile din Camano - Puget Sound (o regiune din statul Washington), la 50 de kilometri de oraşul Seattle. Mama lui, Pam Kohler, a declarat că tânărul a manifestat de la vârste fragede o reală plăcere de a fura. Se spune că renumele şi porecla i-au venit după spargerile date în picioarele goale, pentru a-şi lăsa în urmă amprentele, astfel încât să fie şi mai uşor de identificat.

„A pornit de la a fi o belea regională, a ajuns una naţională şi un infractor de talie internaţională", a declarat un agent FBI. Mama „Banditului desculţ" i-a luat apărarea fiului ei în public, susţinând că acuzaţiile ce i se aduc tânărului sunt exagerate. Pam Kohler şi-a exprimat speranţa că băiatul va reuşi să piloteze un avion spre o ţară ce nu are un acord de extrădare cu SUA.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite