Băieţii sunt mult mai dornici de competiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă sunt deseori la fel de bune ca băieţii, cele mai multe fete aleg să nu participe la întreceri. Diferenţa de gen în ceea ce priveşte competitivitatea se observă din copilărie, spun cercetătorii, care pun pe seama acesteia şi faptul că bărbaţii câştigă mai mult decât femeile.

Băieţii sunt mult mai dornici de competiţie decât fetele. Acest lucru începe să se vadă de la vârste foarte fragede, 3-4 ani, se observă şi în adolescenţă şi, mai mult decât atât, rămâne valabil până la maturitate, potrivit unei cercetări recente, preluat de cotidianul „The Daily Telegraph".

Citiţi şi:

Studiu UE: fetele - bune la lectură, băieţii - la cifre

Cercetătorii au descoperit că, şi în cazul competiţiilor - fizice sau intelectuale - există o diferenţă de gen. Potrivit oamenilor de ştiinţă, băieţii sunt mult mai dispuşi  decât fetele să se ia la întrecere, în concursuri cu sau fără miză. Fetele, care sunt de multe ori mai bune decât „omologii" lor masculini, au tendinţa de a se manifesta timid şi de a alege să stea retrase când este vorba de-o întrecere. Asta, chiar dacă sunt convinse că au toate şansele să câştige competiţia.

Fetele aleargă singure

Acestea sunt concluziile unui studiu ştiinţific făcut la scară largă, pe un grup de peste 1.000 de copii şi adolescenţi. Matthias Sutter şi Daniela Rützler, cei doi profesori de la Institutul Iza din Germania, au realizat, în cercetarea lor, două experimente. Primul, făcut pe copii cu vârste între 3 şi 8 ani, a presupus o alergare de viteză pe o distanţă de 30 de metri. Al doilea, făcut pe minori de 9-18 ani, a constat în rezolvarea unor exerciţii simple de matematică. Atât în cadrul celui dintâi, cât şi în cadrul celui de-al doilea, copiii au fost puşi să aleagă dacă doresc să rezolve de unii singuri „cerinţa" sau dacă vor să-şi îndeplineacă misiunea în cadrul unei competiţii.

Deşi au avut aceiaşi timpi la alergare, adică ar fi putut câştiga întrecerea sportivă, cele mai multe fete au ales să alerge singure. Şi în cazul exerciţiilor de matematică s-a observat acelaşi lucru: deşi răspunsurile lor au fost la fel de bune ca ale băieţilor, doar una din cinci fete a ales concursul. În cazul băieţilor, doi din cinci au vrut să intre în competiţie.

Pofta de întrecere, ereditară?

Modul diferit în care privesc întrecerile începe să se manifeste încă de la grădiniţă şi persistă până la maturitate, potrivit cercetătorilor Sutter şi Rützler, care şi-au prezentat studiul în cadrul conferinţei anuale Royal Economic Society, de la Londra. „În mod evident, oamenii nu sunt competitivi doar pe piaţa muncii, atunci când devin adulţi activi, ci şi în copilărie (cei mici participă atât la întreceri cu prietenii, în timpul orelor de joacă, la întreceri sportive sau artistice cu premii, cât şi la întreceri în familie, în încercarea de a le atrage atenţia părinţilor, sau la şcoală, pentru a lua o notă mai mare decât colegul de bancă)", scriu cercetătorii în concluziile studiului lor.

Ideea de competiţie e familiară copiilor, fete sau băieţi, se mai arată în cercetare. „Ar fi interesant de studiat, pe viitor, dacă aceste diferenţe sunt valabile şi la copiii sub 3 ani, pentru a vedea, astfel, dacă vorbim de o origine ereditară a modului în care femeile şi bărbaţii privesc o competiţie", afirmă cercetătorii.

17% reprezintă diferenţa dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte  salariile pentru aceeaşi pregătire şi acelaşi job.

Diferenţe în materie de salariu

Rezultatul cercetării germanilor Sutter şi Rützler poate duce la unul dintre motivele pentru care există discriminare de gen în ceea ce priveşte salariile. „În economia modernă, să ai un job atractiv şi mai bine plătit presupune să accepţi şi să faci faţă provocării unei competiţii, nu să te fereşti de ea", spun autorii. Statisticile arată că femeile câştigă, în medie, cu 12% mai puţin decât bărbaţii, pentru o funcţie similară. În România, potrivit unui studiu european, diferenţele de salarizare între femei şi bărbaţi cu aceeaşi pregătire şi cu acelaşi post sunt de 17%.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite