Atenţie când schimbaţi meniul pentru bebeluşi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De reuşita modificării alimentaţiei sugarilor depind sănătatea şi dezvoltarea ulterioară a acestora Diversificarea alimentaţiei sugarului - trecerea de la alimentaţia exclusiv lactată

De reuşita modificării alimentaţiei sugarilor depind sănătatea şi dezvoltarea ulterioară a acestora

Diversificarea alimentaţiei sugarului - trecerea de la alimentaţia exclusiv lactată la cea care include şi alte tipuri de alimente - trebuie să înceapă mai devreme la copiii hrăniţi cu biberonul decât la cei alăptaţi la sân.

Unii pediatri recomandă ca introducerea în alimentaţie a altor produse decât laptele să înceapă după vârsta de şase luni, însă alţi specialişti spun că se poate începe şi mai devreme. Dr. Lyonel Rossant şi dr. Jaqueline Rossant, medici pediatri cu o experienţă de peste 20 de ani în neonatologie şi pediatrie, au publicat numeroase articole şi lucrări legate de acest moment crucial în existenţa copilului.

Momentul diversificării alimentaţiei sugarului este o problemă complicată, care cere răbdare şi multă atenţie. Orice variantă alegeţi, explică cei doi specialişti francezi, nu începeţi diversificarea alimentaţiei înainte de vârsta de patru luni, când sistemul digestiv al copilului nu este încă suficient dezvoltat. Introduceţi alimentele noi la fiecare două zile, pentru ca bebeluşul să se poată adapta cu noile preparate.

Este preferabil să folosiţi linguriţe speciale, din plastic (sunt mai "prietenoase" pentru gura celui mic şi mai puţin reci), deoarece riscul rănirii gingiilor este astfel mai mic. În alimentaţia bebeluşilor se recomandă cereale, cartofi, legume, fructe, carne slabă (vită, pui, peşte alb - atenţie însă la oase!), ou fiert tare şi produse lactate.

Pentru început, trebuie introduse în alimentaţie făinoasele şi cerealele, care sunt mai uşor de digerat. Trebuie alese cereale fără gluten - orez, porumb, tapioca (mai întâi o linguriţă, iar după o săptămână două linguriţe). Acestea se introduc de obicei în biberonul care i se dă la masa de prânz. Ulterior, se recomandă introducerea în alimentaţie a fructelor, la fiecare două zile daţi-i alt sortiment de fructe şi legume, sub formă de piure de legume.

Produsele lactate recomandate sunt brânza de vaci proaspătă, iaurtul, nu smântâna.
Carnea, peştele sau gălbenuşul de ou se pot da numai după şase luni, în cantităţi de 20-30 de grame, amestecate, sub formă de piure. Albuşul de ou este recomandat doar după vârsta de un an. De asemenea, trebuie evitate la începutul diversificării ouăle, peştele, căpşunile, deoarece sunt alimente care produc alergii. Acestea nici nu trebuie administrate sugarilor cu părinţi sau rude de sânge care au suferit de alergii alimentare.

"À la carte" la borcan

Preparatele din magazin sau farmacii, destinate diversificării alimentaţiei celui mic, prezintă un avantaj nutriţional, deoarece au o densitate nutritivă standardizată, sunt foarte uşor de digerat, au un conţinut redus de sare (2g/kg), majoritatea nu conţin zahăr cristalizat şi previn astfel obezitatea sau cariile dentare, făinurile nu conţin gluten, cerealele sunt îmbogăţite cu fier, nu conţin conservanţi, sunt securizate bacteriologic, toxic şi oncologic.

Preparatele industriale de diversificare au norme de calitate înscrise pe ambalaj, cum sunt: vârsta pentru care sunt recomandate (baby, junior etc.), cantitatea şi tipul glucidelor, gluten-free (fără gluten), calorii, sodiu, vitamine, fier, alte ingrediente care depăşesc 2%, data expirării. Exemple de astfel de preparate sunt: piureurile de legume şi fructe în diferite combinaţii, cereale cu sau fără gluten, cereale cu sau fără lapte, amestecuri de cereale sau alimente combinate (legume + carne de vită sau pui, legume + carne + făinoase, fructe + făinoase + lapte etc.).

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite