Atenţie cum păstraţi medicamentele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un specialist în farmacologie ne sfătuieşte cum trebuie conservate preparatele medicamentoase Pentru a evita deteriorarea medicamentelor înainte de expirarea lor, trebuie să cunoaşteţi

Un specialist în farmacologie ne sfătuieşte cum trebuie conservate preparatele medicamentoase

Pentru a evita deteriorarea medicamentelor înainte de expirarea lor, trebuie să cunoaşteţi câteva reguli de stocare a acestora. Câteva sfaturi legate de păstrarea medicamentelor ne-a oferit prof. dr. Ion Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie şi Farmacoterapie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.

În primul rând, recomandă specialistul în farmacologie, păstraţi medicamentele în ambalajele originale. Fiecărui preparat i-a fost testată valabilitatea în ambalajul original care îi menţine proprietăţile corecte. "Nu folosiţi sub nicio formă medicamente cu termenul de valabilitate expirat", atenţionează prof. Fulga. Majoritatea preparatelor medicamentoase trebuie păstrate într-un dulăpior, la întuneric, într-un loc uscat, răcoros, situat la înălţime, încuiat cu cheia pentru a împiedica accesul copiilor. Umiditatea şi căldura nu sunt recomandate, mai ales în cazul comprimatelor efervescente şi supozitoarelor. Anumite produse farmaceutice trebuie păstrate la rece, în frigider (mai ales vaccinurile şi serurile).

"La frigider medicamentele se păstrează mai bine, însă acest lucru nu le prelungeşte termenul de valabilitate", atrage atenţia prof. Fulga. De asemenea, în frigider medicamentele sunt la îndemâna copiilor şi pot să apară accidente, de aceea trebuie amplasate în locuri inaccesibile celor mici.

Tetraciclina expirată este toxică

Există, de asemenea, preparate care se dozează de către utilizator. Soluţiile în picături sau unguentele sunt comercializate sub forma unui flacon sau tub întreg din care se aplică doar o cantitate mică. Pentru aceste preparate există de regulă două termene de valabilitate: unul până când se deschide flaconul sau tubul şi un al doilea termen de valabilitate (mai scurt decât primul), după ce ambalajul a fost deschis. Spre exemplu, un preparat poate avea termen de valabilitate de trei ani, nedesfăcut, dar doar o lună de la deschiderea flaconului. Dacă acest termen de valabilitate după deschiderea flaconului a trecut, flaconul trebuie aruncat. Cel mai important risc al administrării unor medicamente expirate este ineficacitatea preparatului respectiv. Există însă şi unele medicamente care după expirare devin toxice. Este cazul tetraciclinelor care, dincolo de perioada de valabilitate, pot produce boli grave (afectarea rinichiului).

Un medicament frecvent utilizat cu termen de valabilitate scurt este nitroglicerina, folosit de bolnavii cu cardiopatie ischemică dureroasă (angina pectorală). Nitroglicerina este o substanţă volatilă şi, de aceea, preparatele care conţin nitroglicerină au termen de valabilitate scurt, în general trei luni. Acesta se scurtează dacă în flacon se adaugă vată care favorizează evaporarea nitroglicerinei din comprimate. Există şi un mic test de valabilitate: cei care iau comprimate de nitroglicerină simt în general un soi de înţepături sub limbă. Dacă această senzaţie nu apare, este probabil ca preparatul să fie expirat. Preparatele ce conţin grăsimi, de exemplu unguentele, după expirare, pot să râncezească şi capătă un miros neplăcut. Pulverizatoarele faringiene, auriculare sau nazale trebuie dezinfectate după fiecare folosire cu ajutorul unei comprese îmbibate în alcool.

Unele medicamente pot fi lăsate la temperatura camerei pentru câteva minute, în timp ce altele trebuie ţinute la rece în mod constant. Anumite preparate pot fi conservate până la data lor de expirare. Este vorba despre tablete (efervescente, de supt, de înghiţit), supozitoare, clisme, fiole, mici pansamente adezive, prafuri în pliculeţe şi toate medicamentele de doză unică. Păstrarea îndelungată a antibioticelor şi a medicamentelor care acţionează asupra sistemului nervos central (anxiolitice, somnifere) nu este recomandată.

Pulverizatoarele faringiene, auriculare sau nazale trebuie dezinfectate după fiecare folosire cu ajutorul unei comprese îmbibate în alcool. După o primă utilizare, aceste medicamente pot fi păstrate maximum trei
luni.

Picăturile pentru ochi nu trebuie păstrate mai mult de 10-15 zile (în prezent, există picături care se păstrează 30 de zile). Siropurile constituie un mijloc propice de dezvoltare a microbilor. Sticluţele desfăcute se păstrează câteva săptămâni, în frigider. Dacă aţi deschis o sticluţă cu sirop de tuse, spre exemplu, pentru a preveni alterarea conţinutului (la temperaturi ridicate, siropul se acreşte), păstraţi-o la frigider. Siropurile pe bază de pulbere nu se păstrează mai mult de 10-15 zile.

La frigider medicamentele se păstrează mai bine, însă acest lucru nu le prelungeşte termenul de valabilitate
Prof. dr. Ion Fulga

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite