VIDEO Artificiile de Anul Nou, duş de chimicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jocurile de artificii scot în stradă mulţi curioşi
Jocurile de artificii scot în stradă mulţi curioşi

Milioane de oameni din întreaga lume se înghesuie pe străzi de Revelion pentru a privi jocurile de artificii. Prea puţini se gândesc că sănătatea lor ar putea fi pusă în pericol cu această ocazie, majoritatea ferindu-se doar de petarde.

Oamenii de ştiinţă avertizează însă că spectacolul de lumină şi culoare poate avea efecte nefaste asupra organismului, relevă „The Daily Telegraph".

Mai citiţi şi:

Târgu-Jiu: Fără petarde de Revelion

Petardele şi pocnitorile: Interzise prin lege, dar comercializate

Poliţiştii au dat iama în vânzătorii de artificii şi petarde

Potrivit lor, artificiile reprezintă, de fapt, un duş de chimicale. Albul strălucitor este dat de substanţe pe bază de aluminiu, nuanţele de albastru se obţin din compuşi ce conţin cupru, în timp ce culorile verzui sunt produse de substanţe ce au în componenţă nitrat de bariu. Totodată, atrag atenţia experţii, pentru efectele strălucitoare se foloseşte sulfură de antimoniu.

Cercetătorii au explicat că toate aceste chimicale dăunează organismului, în special sistemului respirator. Specialiştii au constatat că persoanele care locuiesc în apropiere de Disneyland, unde jocurile de artificii sunt spectaculoase, au început să se plângă de o serie de probleme de respiraţie.

Recent, oamenii de ştiinţă din New Mexico au găsit o modalitate de a înlocui acceleratorii chimici cu aer comprimat. Dar, deocamdată, costurile tehnologice sunt prea mari pentru ca tehnica să fie folosită la scară largă.

Cei care sunt împotriva organizării unor astfel de spectacole de lumină şi culoare susţin că şi mediul înconjurător are de suferit, artificiile fiind dăunătoare şi animalelor nedomesticite şi plantelor. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite