Arme în mâinile celor fără control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îşi împuşcă soţiile din gelozie sau îşi ciuruiesc părinţii şi socrii care se opun relaţiilor lor. Majoritatea criminalilor care au folosit arme de foc pentru a-şi ucide vic-­timele în ultima perioadă sunt oameni ai legii. Ei sunt evaluaţi psihologic o dată la trei ani.

Cel mai recent caz în care un om angajat să-şi protejeze semenii a luat viaţa unei persoane s-a înregistrat chiar în urmă cu câteva zile. Un poliţist de la Secţia 25 din Bucureşti şi-a împuşcat iubita în gât, apoi s-a sinucis. Gabriel Buicu, în vârstă de 32 de ani, om al legii din 2006, locuia împreună cu alţi doi colegi într-un apartament din Drumul Taberei. În dimineaţa zilei de vineri, 1 iulie, la ora 4.00, când a avut loc incidentul, în apartamentul din strada Valea Argeşului se aflau numai poliţistul şi iubita sa, pe care a împuşcat-o cu un pistol personal, cel din dotare fiind predat la secţie. Rana provocată de glonţ nu i-a pus viaţa în pericol tinerei, în schimb, poliţistul a murit pe loc.

Ucişi pentru că nu au crezut în iubirea lui

Acesta este doar unul dintre numeroasele cazuri în care o armă a ajuns pe mâna unui dement. Luna trecută, orădeanul Gabriel Venter (32 ani), fost poliţist de frontieră şi recent angajat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, şi-a executat ambii părinţi, cu arma din dotare, după care şi-a tras un glonţ în cap. Gabriel a decis să-şi omoare părinţii pentru că aceştia nu erau de acord cu idila pe care el o avea cu o femeie căsătorită.

Gabriel Buicu, împreună cu iubita sa   Foto: Arhiva personală

El a mers la locul de muncă al tatălui său şi l-a împuşcat, după care a plecat spre locuinţa părinţilor şi şi-a împuşcat mama. De acolo, bărbatul s-a dus spre apartamentul iubitei Mihaela, după ce a sunat-o şi i-a mărturisit crimele. I-a cerut să coboare, dar aceasta a refuzat. Atunci, Gabriel s-a împuşcat în cap cu pistolul din dotare, în maşina parcată în faţa blocului Mihaelei. Poliţistul a lăsat pe agenda de serviciu un mesaj justificativ: „Pentru că nu au crezut c-o iubesc pe Puiuţa".

„Practică"pe soţie şi fiicĂ  

De premeditare şi de mult sânge-rece a dat dovadă şi Nelu Gruia (55 de ani), director în cadrul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Dolj şi fost şef al biroului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj. Acesta şi-a împuşcat fosta soţie şi fiica, la 13 aprilie, după care şi-a pus capăt zilelor. Singura care a supravieţuit a fost Ruxandra, fata de 24 de ani a celor doi. Poliţistul nu era de acord cu divorţul şi dorea să-i lase toată averea fiului său surdomut. În plus, în scrisoarea de adio lăsată de criminal, acesta o acuza pe fiica sa că ar fi insistat pentru divorţ.

image

Şi-a omorât „fosta" în benzinărie

Un alt caz dramatic este cel al militarului de la Batalionul de Geniu din Mărăcineni, recent întors din Afganistan, care şi-a împuşcat soţia într-o benzinărie din Buzău, după care s-a sinucis. Ionel (34 de ani) şi Maria  Aniţoiu (30 de ani) aveau o căsnicie cu probleme, care culminase cu un divorţ. Discuţiile apăruseră în 2005, după revenirea lui Ionel din Irak, împreună cu o amantă. În 2010, înainte ca Ionel să plece într-o nouă misiune, de această dată în Afganistan, cei doi erau împreună.

Din motive neştiute de nimeni, Ionel a cerut divorţul şi, după prima înfăţişare, s-a stabilit încredinţarea de probă a copiilor, băieţelul - la tată, iar fata - la mamă. Potrivit apropiaţilor, în primăvara acestui an, bărbatul ar fi încercat să se apropie din nou de fosta soţie şi, lovindu-se de refuzul acesteia, ar fi ameninţat-o cu moartea. „Sora mea a mers la unitate după ameninţări să le spună superiorilor să-i ia arma. I-a fost suspendat dreptul doar pentru o perioadă", a declarat fratele Mariei.

Nelu Gruia  Foto: Arhiva personală

Alcoolul l-a împins să-şi împuşte soacra

Nu numai oamenii legii îşi împuşcă rudele, ci şi afaceriştii. Radu Constantinescu (40 de ani), om de afaceri din Piatra Neamţ, şi-a împuşcat mortal soacra, pe Emilia Mitrea (46 de ani), cu o armă de vânătoare, în faţa blocului în care aceasta locuia. Bărbatul, aflat în divorţ cu soţia sa, ar fi încercat ulterior să se sinucidă.

Crima petrecută la 18 iunie, în Piatra Neamţ, a fost precedată de un an de scandaluri şi de certuri între Constantinescu şi soţia sa, Camelia, mai tânără cu 14 ani. În momentul despărţirii, Camelia s-a mutat înapoi la părinţi, împreună cu fiica lor, în vârstă de 2 ani. Criminalul spune că şi-a ieşit din minţi din cauză că părinţii soţiei sale l-ar fi persiflat atunci când le-a trimis un mesaj pe telefon şi le-a cerut să-l lase să-şi vadă fiica. S-a îmbătat şi i-a aştepat în faţa blocului cu o puşcă de vânătoare în mână, pentru care nu deţinea permis.

image

După un schimb dur de replici, soţia a plecat în grabă pe scările blocului împreună cu copilul. În urmă a rămas mama fetei. „A tras mai întâi în interiorul blocului, după care a ieşit cu puşca în mână, s-a dus în maşină şi a mai tras două gloanţe. Întâi a vrut să-şi pună arma la gât, dar după aceea a tras în interiorul maşinii", a povestit un martor. Constantinescu îşi recunoaşte crima, dar susţine că arma s-a descărcat accidental.

Vânătoare de lux

Pistoalele cu bile de cauciuc şi armele de vânătoare sunt cele mai căutate arme în România. Cea mai scumpă armă de vânătoare din România este un„Holland Holland". Această marcă este cunoscută pentru modele cu un preţ idicat, cel mai ieftin pornind de la 60.000 de euro.

Peste 230 de incidente în 2010

În România sunt aproximativ 148.000 de deţinători de arme, conform datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Cu toate acestea, satisticile arată că numărul evenimentelor în care s-au folosit fără drept arme letale şi neletale este în scădere. Astfel, anul trecut, au fost înregistrate 236 de astfel de incidente, 132 cu arme neletale şi 104 cu arme letale, dintre care 53 erau deţinute ilegal. Spre comparaţie, în 2009, s-au produs 356 de evenimente cu arme la nivel naţional, dintre care 122 cu arme letale şi 237 cu arme neletale. Dintre acestea, 98 erau deţinute ilegal.

Ionel Aniţoiu, împreună cu familia   Foto: Arhiva personală

În primele cinci luni ale acestui an, s-au constatat  82 de cazuri de uz ilegal de armă, dintre care 35 cu arme letale şi 47 cu neletale. Doar 14 dintre acestea erau deţinute ilegal. Poliţiştii spun că uzul ilegal de armă a scăzut, după ce s-au luat măsuri de înăsprire a legislaţiei. Pentru o infracţiune comisă cu intenţie, folosind o armă, deţinătorului i se retrage dreptul de posesie şi i se interzice autorizarea timp de cinci ani. În 2010 au fost retrase aproximativ 2.000 de drepturi de posesie şi uz, iar în anul precedent, circa 2.500.

Pe de altă parte, anul trecut s-au dat 13.050 de autorizaţii pentru prima armă. Pentru arme letale au fost acordate 5.050, iar 8.000 de persoane au vrut autorizaţie pentru arme neletale. În 2009, numărul autorizaţiilor pentru prima armă a fost de 10.000: 5.000 pentru cele letale şi 5.000 pentru neletale. În primele cinci luni ale acestui an au fost confiscate 1.077 de arme letale şi neletale deţinute ilegal, iar în prima jumătate a anului trecut, 1.751.

13.050 de autorizaţii pentru prima armă au fost emise anul trecut.

Evaluarea psihologică a poliţiştilor

Majoritatea celor care au arme pe mână la orice oră din zi şi din noapte sunt angajaţi ai Ministerului de Interne (MAI). Evaluarea lor psihologică ar trebui să aibă loc conform Ordinului privind activitatea de psihologie în MAI.
- La şase luni - pentru personalul aflat în misiuni internaţionale.
Anual - pentru personalul care execută misiuni cu grad ridicat de risc, cadrele didactice şi instructorii din şcolile de învâţământ şi şcolile de aplicaţii ale MAI.
- La trei ani - pentru personalul care poartă armament şi muniţie în misiune.
- La cinci ani - pentru celelalte categorii de personal.
- Evaluarea psihologică se efectuează şi în alte situaţii: comportamente dezadaptative, după încheierea unor tratamente psihiatrice şi la întoarcerea din misiune temporară în străinătate pentru o perioadă mai mare de şase luni.

Părerea Expertului

image

Tudorel Butoi, criminolog: Fragilitatea personalităţii umane este prima care plăteşte tribut

Tulburările de ordin psihologic, declanşate în anumite circumstanţe, îi fac pe criminali să nu mai aibă în câmpul vizual decât «obstacolul» care îi împiedică să ajungă la «obiectul plăcerii». Elimină «obstacolul» - în aceste cazuri soacra, soţia sau părinţii - fără să se gândească la con­se­cinţe. În momentele respective, pe care ucigaşii le explică simplu - «am văzut negru în faţa ochilor», li se îngustează atât câmpul vizual, cât şi conştiinţa. Abia după ce crima este comisă, realizează că eliminarea «obstacolului» nu are efectul scontat şi apare şi tentativa de sinucidere, care reuşeşte de cele mai multe ori. Oamenii se întreabă cum ajung poliţiştii, care sunt testaţi psihologic periodic, să recurgă la astfel de fapte.

Eu sunt de părere că nu se pot face evaluări care să stabilească clar cum poate reacţiona o anumită persoană în diferite circumstanţe, atât timp cât datele obţinute în cabinete nu sunt coroborate cu faptele din viaţa reală ale indivizilor examinaţi şi felul în care ei se poartă în societate. Un test psihologic oferă rezultate pentru «aici şi acum». Testele psihologice sunt relevante pentru o perioadă scurtă de timp. Individul vine în laborator relaxat, fără stresul provocat de împrejurări, de condiţiile sociale şi de cele profesionale. Când pleacă la el acasă dă de responsabilităţi, şefi, soacre, rate, alcool şi intră în conflicte. În funcţie de cum rezolvă conflictele se poate face o caracterizare mai profundă a individului.

Dacă testele din cabinete nu sunt validate prin investigarea relaţiilor de familie sau cu societatea şi nu este urmărit comportamentul individului în viaţa reală, acestea nu sunt concludente.  Într-o lume plină de provocări, fragilitatea personalităţii umane este prima care plăteşte tribut pentru că ecuaţia personală a fiecăruia dintre noi este pusă, în funcţie de context şi de împrejurări, sub semnul imprevizibilului. Deşi trăim într-o epocă în care se fac cuceriri tehnico-ştiinţifice şi se consideră că suntem într-o continuă evoluţie, paradoxal, lumea în care trăim este tot mai violentă, iar oamenii defulează instinctual, ori acest lucru înseamnă involuţie.

"Când pleacă la el acasă, individul dă de responsabilităţi, şefi, soacre, rate, alcool şi intră în conflicte.''

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite