Arheologii au găsit oraşul lui Goliat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de arheologi din sudul Israelului au descoperit o metropolă veche de 3.000 de ani, care ar putea pune într-o lumină diferită conţinutul Bibliei.

Potrivit Fox News, descoperirea majoră este un oraş locuit de filisteni, cei despre care se spune în Biblie că au fost cei mai aprigi duşmani ai evreilor. Printre aceştia se numără şi uriaşul Goliat, învins de regele David după ce a fost pus la pământ cu ajutorul unei praştii. În metropola descoperită de arheologi, numită Gath, s-au găsit rămăşiţele unei structuri mari, posibil un templu, cu două coloane, mai scrie Fox News. Descoperirile din zonă susţin ideea că povestea lui Goliat, prezentată în Biblie, reflectă realitatea geopolitică a vremii, adică confruntările foarte violente între filisteni şi evreii.

Diferenţe faţă de Biblie

De mai bine de 15 ani, peste o sută de arheologi din întreaga lume lucrează la dezgroparea relicvelor din Israel. „Când am deschis cel de-al cincisprezecelea sit, am găsit multe dovezi despre o cultură foarte prosperă şi interesantă. Dacă citeşti Biblia, rămâi cu impresia că filistenii erau doar nişte barbari. Dar, de fapt, reprezintă o cultură foarte sofisticată, uneori mai sofisticată decât a evreilor", a declarat Aren Maeir, arheologul care s-a ocupat de săpături. Acesta a explicat şi de ce filistenii sunt prezentaţi negativ în Biblie.„Biblia este un text religios, ideologic, scris de evrei. E normal ca filistenii să fie prezentaţi într-o manieră subiectivă. Noi am vrut să aflăm cum trăiau filistenii zi de zi şi să înţelegem adevărul din spatele descrierii lor din Biblie", a spus Maeir.

În privinţa descoperilor făcute, arheologul spune că s-au găsit dovezi clare că filistenii provin din jurul Greciei Antice, altfel decât se menţionează în Biblie. „Chiar şi numele filistenilor, cum ar fi Goliat, sunt diferite de cele ale evreilor. În plus, există diferenţe substanţiale între filisteni şi evrei. Spre exemplu, filistenii mâncau carne de porc şi de câine, deşi la evrei acest lucru era interzis", precizează arheologul. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite