Aproape 400.000 de români au diabet fără să ştie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii trag un semnal de alarmă cu privire la diabetul zaharat, boală care, la nivel mondial, ucide o persoană la fiecare 10 secunde Mulţi români suferă de diabet zaharat

Nutriţioniştii trag un semnal de alarmă cu privire la diabetul zaharat, boală care, la nivel mondial, ucide o persoană la fiecare 10 secunde

Mulţi români suferă de diabet zaharat fără să ştie, a spus, ieri, prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Potrivit acestuia, la nivel naţional sunt înregistraţi numai 400.000 de bolnavi, însă la un pacient cunoscut mai există încă unul nediagnosticat.

Dacă nu ar exista investigaţiile de laborator, o persoană la care diabetul s-a instalat deja nici nu ar şti că este bolnavă, spun medicii. Neoficial, în ţara noastră sunt în jur de un milion de diabetici. Deşi există anumite simptome specifice bolii - sete excesivă, urinare frecventă, scăderea bruscă în greutate - majoritatea bolnavilor ajung la medic după instalarea complicaţiilor. Cele mai frecvente sunt afecţiunile cardiovasculare şi cele renale. "Diabetul zaharat apare în momentul în care pancreasul nu produce suficientă insulină sau când corpul nu poate utiliza insulina produsă. Cel mai frecvent este diabetul tip 2, noninsulinodependent, care apare la persoanele trecute de 30 de ani. Cauzele declanşării acestuia sunt multiple: alimentaţia hipercalorică, sedentarismul, stresul, dar şi factorii genetici. Boala nu se vindecă, însă poate fi ţinută sub control, prin medicaţie şi schimbarea stilului de viaţă", a menţionat dr. Nicolae Hâncu.

Tratament pentru întinerirea pancreasului

Acesta a anunţat, ieri, rezultatele studiului internaţional "ADOPT" asupra controlului glicemiei la pacienţii nou-diagnosticaţi cu DZ tip 2. Cercetarea a fost realizată pe 4.360 de pacienţi din Europa şi America de Nord, în perioada 2000-2006. "Acest studiu se alătură volumului din ce în ce mai mare de dovezi care arată că substanţa rosiglitazonă ar trebui considerată piatra de temelie în tratamentul bolii. Terapia poate fi folosită atât ca tratament, dar şi ca măsură de prevenţie, deoarece s-a demonstrat că protejează şi întinereşte celulele beta din pancreas. În plus, ea creşte sensibilitatea la insulină şi previne apariţia diabetului", a mai spus prof. Hâncu. Tratamentul este disponibil şi în ţara noastră. El este gratuit în cazul persoanelor diagnosticate şi contra cost (87 RON/lunar) pentru cei care vor să prevină boala.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite