Apa din cartofi, refolosibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa obţinută la fabricarea chipsurilor ar putea fi potabilă
Apa obţinută la fabricarea chipsurilor ar putea fi potabilă

O nouă tehnologie de a extrage apă din cartofii folosiţi pentru producerea de chipsuri este testată de PepsiCo. Potrivit cotidianului „The Daily Telegraph“, apa produsă ar putea‑o înlocui pe cea de la robinet şi ar putea chiar să devină apă potabilă în regiunile secetoase.

Inginerii din spatele acestui proiect speră să poată utiliza apa din cartofi în toate fabricile şi, astfel, să se debranşeze total de la reţeaua publică de alimentare. Apa produsă va fi utilizată iniţial în procesul de fabricaţie ce presupune spălarea, curăţarea şi felierea cartofilor.

Reprezentanţii companiei speră însă că noul proces va putea furniza şi apă de băut. Şi, dacă vor obţine apă în exces, ar putea asigura apă potabilă şi pentru comunităţile din jurul fabricilor.

„Aproximativ 75% dintr-un cartof este apă, aşa că există o mulţime de resurse ce pot fi colectate şi refolosite. Când coacem feliile de cartofi pentru a le face chipsuri, apa se scurge prin burlanele din acoperişurile fabricilor", spune  Martyn Seal, directorul european pentru dezvoltare durabilă a PepsiCo.

Reprezentanţii companiei, care testează tehnologia în fabrica din Skelmersdale, Marea Britanie, estimează că vor putea obţine în jur de 3.000 de litri de apă pe oră. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite