Apa minerală, medicament împotriva caniculei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderile de minerale, provocate de transpiraţie, trebuie compensate cu ajutorul lichidelor bogate în săruri Deoarece în timpul verii, prin transpiraţie organismul pierde, în afară de

Pierderile de minerale, provocate de transpiraţie, trebuie compensate cu ajutorul lichidelor bogate în săruri

Deoarece în timpul verii, prin transpiraţie organismul pierde, în afară de lichide, şi o mare cantitate de săruri minerale, specialiştii recomandă ca în acest sezon să consumăm cel puţin doi litri de lichide pe zi, în special apă minerală. De ce este recomandată apa minerală, în ce moment al zilei sunt asimilate mai bine sărurile, cum trebuie ales tipul de apă benefic pentru sănătate sunt câteva dintre întrebările la care încercăm să vă oferim un răspuns în continuare.

În perioada verii, medicii recomandă consumul apei minerale deoarece apa pură sau slab mineralizată nu face decât să potolească setea şi să refacă nivelul de lichid, dar nu poate înlocui pierderile de săruri, mai ales în cazul celor care au un nivel scăzut al calciului din sânge (hipocalcemie). Medicii recomandă, pentru o persoană adultă, un aport zilnic de 900-1200 mg de calciu. Magneziul participă la protecţia împotriva stresului, a îmbătrânirii premature a ţesuturilor şi la menţinerea sănătăţii vaselor sangvine. O persoană adultă trebuie să consume în jur de 0,5 g de magneziu pe zi.

În afară de protecţia împotriva cariilor, fluorul este foarte important pentru sănătatea oaselor. Aportul zilnic pentru o persoană adultă trebuie să fie în jur de 1,5-2 mg pe zi. Nou-născuţii şi copiii mici trebuie să bea suficiente lichide, deoarece se pot deshidrata extrem de repede, mai ales vara sau atunci când fac febră. Pentru bebeluşi se recomandă o apă minerală cu un conţinut slab de minerale (sub 500mg/l) şi cu un conţinut mai mare de calciu şi mai mic de magneziu, deoarece cei mici absorb rapid calciul. Apele care conţin mult bicarbonat sunt recomandate în special celor care fac sport. Acesta ajută la eliminarea toxinelor acumulate în timpul efortului, a acidului lactic şi la recuperare după efort.

Asimilarea sărurilor, mai bună dimineaţa

Studiile efectuate de specialiştii francezi şi publicate în revista "Journal of American Dietetic" au demonstrat că cei care beau în mod regulat apă minerală au un aport de calciu semnificativ mai mare în comparaţie cu cei care beau apă de la robinet.

Astfel, asimilarea calciului în organism, din apa minerală, este la fel de bună ca aceea din lapte (în jur de 30 la sută din cantitatea de calciu ingerată ajunge în organism). Momentul din zi în care este consumată, are de asemenea o mare importanţă. Specialiştii recomandă ca apa minerală să fie consumată dimineaţa, combinată cu zaharuri (în special miere de albine) - în acest fel calciul este mult mai bine absorbit (cu 14% mai mult) şi mai bine reţinut de organism (cu 11% mai mult), decât dacă apa ar fi consumată simplu. Asimilarea este mult crescută şi dacă apa este consumată în timpul mesei (cu 14,5% mai mult) decât dacă este băută între mese.

Cum alegem apa minerală

Apele minerale diferă în special prin conţinutul de săruri. O caracteristică importantă - marcată de obicei pe eticheta sticlei - este cantitatea de reziduu sec - cantitatea de particule solide care rămân după ce apa a fost încălzită la 180 de grade Celsius. În funcţie de cantitatea de reziduu sec, există trei categorii de ape minerale: n ape slab mineralizate (mai puţin de 500 mg/l de reziduu sec) - astfel de ape nu acoperă necesarul cotidian de minerale necesar oragnismului, mai ales pe timpul verii; n ape mediu mineralizate (reziduu sec cuprins între 500 mg/l şi 1500 mg/l) - acoperă foarte puţin necesarul de minerale al organismului; n ape puternic mineralizate (reziduu sec peste 1500 mg/l) şi care sunt capabile să asigure neceasarul de minerale al organismului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite