Anticoncepţionalele , protecţie contra cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosirea pilulelor contraceptive reduce semnificativ riscul declanşării unor forme de cancer în cazul femeilor. Dacă acestea sunt luate însă pe o perioadă îndelungată de timp,

Folosirea pilulelor contraceptive reduce semnificativ riscul declanşării unor forme de cancer în cazul femeilor.

Dacă acestea sunt luate însă pe o perioadă îndelungată de timp, efectul va fi contrar aşteptărilor, anunţă BBC News. Cercetătorii britanici au afirmat în Jurnalul Britanic de Sănătate că administrarea pilulelor mai mult de opt ani este asociată cu un risc crescut de apariţie a acestei boli.

Efectul protector se menţine 15 ani

Cercetătorii de la Universitatea din Aberdeen au analizat datele strânse în 36 de ani, timp în care au fost monitorizate mai multe femei, pentru a se vedea câte dintre ele au dezvoltat o formă de cancer, sau o altă afecţiune de natură ginecologică. Aceştia au descoperit că riscul apariţiei afecţiunii era cu 12 la sută mai scăzut în cazul femeilor care au apelat la pilulele contraceptive.

Studiile au arătat că efectul protector al pilulelor se menţine timp de 15 ani de la stoparea tratamentului, de cele mai multe ori această perioadă fiind aceeaşi cu cea în care riscul apariţiei cancerului este mai mare. Chiar dacă pilulele au un efect benefic asupra sănătăţii, nu trebuie să neglijăm faptul că, luate pe timp îndelungat, mai mult de opt ani, ele pot declanşa chiar afecţiunea de care au apărat iniţial organismul: în special cancerul în zona sistemului nervos central. (Magda Şerban)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite