Anorexia intimă, „virusul“ care distruge căsniciile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O carte recentă descrie problemele ce apar în viaţa de cuplu atunci când unul dintre parteneri evită contactele sexulale. Persoanele fără apetit sexual ar putea suferi de un aşa-zis sindrom numit anorexie intimă. Specialiştii identifică zece semnale care ar trebui să ne pună pe gânduri. 

Termenul de „anorexie intimă" este inventat de psihologul american Douglas Weiss pentru a descrie o formă prin care unul dintre partenerii din cuplu evită contactele emoţionale sau sexuale. Weiss explică în cartea sa, „Anorexia Intimă: Vindecând viciul ascuns din căsătoria ta", lansată de curând în SUA, că această problemă distruge milioane de căsnicii.

„În ziua de astăzi, oamenii petrec ore în şir în faţa computerului sau la televizor şi au legături mai strânse cu prietenii de pe Facebook decât cu persoana căreia i-au jurat iubire până când moartea îi va despărţi", spune doctorul Weiss. Conform lui, e aproape imposibil de depistat un anorexic intim înainte de a fi prea târziu. Această problemă o pot avea la maturitate copiii care au probleme în a relaţiona cu părintele de sex opus, susţine autorului cărţii.

Acesta oferă şi o listă de zece indicii care ar putea arăta că există o problemă. Totuşi, partenerii ar trebui să fie îngrijoraţi dacă se regăsesc în jumătate dintre acestea.  

- Eşti prea ocupat. Prima caracteristică a unui anorexic intim este aceea că are prea puţin timp pentru partenerul său. Călătoriile lungi în interes de serviciu sau treburile casnice interminabile sunt câteva dintre pretexte.

- Învinovăţirea. Când apare o problemă în căsnicie, anorexicul intim îl acuză doar pe partener, preferând ca el să rămână „nepătat".

- Nu-ţi manifeşti dragostea. „Anorexicul intim ştie deja ce îi place partenerului, dar nu-şi manifestă iubirea", spune Weiss.  

- Nu faci complimente. Toţi avem calităţi şi defecte, dar anorexicul intim dă atenţie doar defectelor şi e foarte zgârcit în complimente, spune psihologul american.

- Abstinenţa. Lipsa apetitului sexual este cel mai evident comportament. „Am cunoscut parteneri de viaţă care nu au mai făcut sex de 20 de ani, deşi dormeau în acelaşi pat", susţine doctorul Weiss.

- Neîmpărtăşirea sentimentelor. Anorexicii sexuali nu îşi împărtăşesc sentimentele şi refuză se vorbească despre viitorul relaţiei.

- Criticile. Cel care suferă de anorexie intimă va scoate mereu în evidenţă punctele slabe ale partenerului.

- Păstrarea distanţei. Furia şi tendinţa de a pedepsi partenerul, îndepărtându-l, sunt, de asemenea, simptome foarte clare.

- Banii, ca armă. Anorexicii intimi îşi pot şantaja partenerii spunându-le că lipsa sexului şi a sentimentelor frumoase se compensează prin faptul că le cumpără orice îşi doresc.

- Întrebarea decisivă. Simţi că ai un coleg de cameră mai degrabă decât un partener de viaţă?

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite