Animalele întăresc imunitatea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O doză de murdărie poate fi cel mai eficient medicament împotriva alergiilor Teama de a contacta diverse boli, precum şi obsesia pentru curăţenie a multora dintre noi ne fac să acordăm

O doză de murdărie poate fi cel mai eficient medicament împotriva alergiilor

Teama de a contacta diverse boli, precum şi obsesia pentru curăţenie a multora dintre noi ne fac să acordăm o atenţie deosebită igienei spaţiului care ne înconjoară. Însă, potrivit studiilor, acest lucru nu se dovedeşte a fi întotdeauna un lucru benefic pentru sănătatea noastră. Curăţenia exagerată face ca sistemul imunitar să nu mai lupte împotriva infecţiilor, ci să dezvolte sensibilitate la factorii alergenici.

În timp ce evitarea contactului repetat cu diverşi germeni poate ajuta la prevenirea răspândirii unor infecţii, curăţenia exagerată poate fi o cauză a creşterii numărului alergiilor la copii. Potrivit cercetătorilor, o doză de murdărie poate fi cel mai eficient medicament folosit în prevenirea alergiilor la copiii care iniţial nu prezentau semne ale acestor afecţiuni.

"Teama de a nu contacta diverse boli ne-a făcut să ne înconjurăm de un mediu cât mai curat şi lipsit de germeni. Din această cauză, organismul nostru nu mai simte nevoia să dezvolte un sistem imunitar puternic, capabil să lupte cu microbii aşa cum făcea pe vremuri", a explicat Marc McMorris, medic pediatru alergolog la Sistemul de Sănătate al Universităţii din Michigan. "Ca rezultat la această realitate, sistemul imunitar şi-a schimbat direcţia de la lupta împotriva infecţiilor, la dezvoltarea unei mai mari sensibilităţi la factorii alergenici", a continuat dr McMorris.

Potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Sănătate al Statelor Unite, desfăşurat pe o perioadă de şase ani, peste 50% din americanii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 59 de ani prezintă sensibilitate la cel puţin un alergen. Cercetările recente au adus în prim-plan ipoteza igienei, care vine să explice cum mediile sterile pot duce la o creştere a ratei îmbolnăvirilor.

Alergie la polen, mucegai şi praf

Specialiştii germani au observat că tinerii care au luat contact cu animalele de la o fermă şi, implicit, cu bacteriile şi microbii prezenţi acolo au prezentat un risc cu 50% mai mic de a dezvolta boala Crohn, o afecţiune a sistemului autoimunitar.

Alergiile sunt o reacţie a sistemului imunitar al organismului în faţa unor substanţe străine, dar inofensive, precum polenul, mucegaiul, praful sau unele alimente considerate dăunătoare. "Numărul persoanelor alergice la tot felul de substanţe sau alimente este din ce în ce mai mare, ca urmare a evoluţiei societăţii, care ne-a schimbat stilul de viaţă", a remarcat dr McMorris, adăugând că "rezultatul acestei realităţi este acela că apar cupluri în care fiecare partener are diverse alergii. De aici rezultă o creştere a prevalenţei acestei afecţiuni în rândul tinerilor din societatea de azi".

Un alt studiu al cercetătorilor din cadrul Diviziei de Alergologie şi Imunologie Clinică de la Şcoala de Medicină "John Hopkins" a subliniat faptul că micuţii care cresc într-o casă în care sunt câini sau pisici prezintă un risc mult mai mic de a dezvolta alergii, în comparaţie cu cei care cresc fără animale în jur.

"Din punct de vedere epidemiologic, dacă sunt 19 pisici în casă, este puţin probabil ca micuţii să dezvolte vreo alergie. Cu toate acestea, trebuie realizate mai multe studii pe această temă, deoarece nu se poate emite o teorie generală, prin care să se afirme că trebuie să ne expunem copiii la diverşi alergeni pentru a le întări rezistenţa imunitară", a explicat Bruce Bochner, coordonatorul studiului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite