Andivele şi cicoarea, surse valoroase de magneziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai ales în anotimpul rece, carenţa magneziului atrage numeroase tulburări, de la spasmofilie la accidente vasculare şi tromboze. Cicoarea şi andivele sunt apreciate pentru efectele lor asupra

Mai ales în anotimpul rece, carenţa magneziului atrage numeroase tulburări, de la spasmofilie la accidente vasculare şi tromboze. Cicoarea şi andivele sunt apreciate pentru efectele lor asupra organismului uman de cele mai renumite instituţii de medicină din Europa.

Concluziile unor cercetători au contribuit, în mod cert, la ameliorarea stării de sănătate pentru diverse categorii de bolnavi. De exemplu, latexul din andive (adică acea substanţă lăptoasă pe care o secretă planta) este folosit în terapia cancerului uterin, în tumorile ficatului, splinei şi laringelui. Specialiştii recomandă andive pacienţilor care au probleme cu vezica biliară pentru stimularea secreţiei biliare. Un studiu precizează că sucul andivelor combinat cu cel de cicoare dizolvă pietrele înfipte în vezica biliară. În dieta zilnică, o ceaşcă de andive tocate ne asigură o doză de 312 mg de magneziu - numit liantul care păstrează calciul şi fosforul în oasele noastre. Altfel spus, aceste minerale combat osteoporoza şi fragilitatea masei osoase. Sucul din frunzele şi rădăcina de cicoare reprezintă un remediu popular folosit de secole în prevenirea unor forme de cancer şi tumori hepatice, gastrice, urinare. Sub formă de salată, frunzele de cicoare şi sucul extras din frunzele andivei sunt o sursă valoroasă de magneziu, calciu, fosfor şi potasiu cu efecte pozitive asupra coloanei vertebrale. Persoanelor care se confruntă cu umflături la umăr, cot, şold, genunchi sau călcâi, nutriţioniştii le recomandă suc din andive şi cicoare (în cantităţi egale - câte 50 ml pe zi). Această combinaţie, administrată timp de şase luni, a ajutat bolnavele de osteoporoză să scape de efectele acestei boli - de apariţia "oaselor de sticlă", cum se mai spune în limbaj popular. Cercetătorii egipteni au constatat că rădăcina de cicoare are efecte benefice şi asupra inimii - deoarece combate tahicardia.

Reţeta săptămânii

Cremă de andive

Ingrediente: 5 andive, 5 morcovi, 5 mere, 3 sfecle, 5 banane, 10 linguri de brânză de vaci, zeama de la o lămâie şi puţină scorţişoară.

Preparare: legumele se trec prin storcător. Zeama se bea, iar andivele, bine coapte, se pasează şi se amestecă împreună cu terciul legumelor, brânza de vaci, zeama de lămâie şi scorţişoara. Crema se serveşte la micul dejun. La prânz poate fi servită ca şi garnitură la friptura de pasăre.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite