Amintirile plăcute, un izvor de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amintirile plăcute, un izvor  de energie
Amintirile plăcute, un izvor de energie

Gândul la evenimentele emoţionante la care am participat de-a lungul vieţii ne dă un fior pe şira spinării sau ne stoarce o lacrimă de bucurie în colţul ochiului şi ne ajută să mergem mai departe. Albume foto, colecţii de suvenire sau pur şi simplu momente păstrate în suflet. Amintirile sunt parte din viaţa noastră.

Citiţi şi:


Imaginea bunicilor răsfoind albume de fotografii şi povestindu-le celor din jur despre evenimentele fericite din familie. Cu toţii ne aducem aminte de aceste momente. Iar pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne facem un obicei din a scotoci prin sertarul cu amintiri.

Mădălina A. (31 de ani) spune că şi-a propus să nu uite niciunul din lucrurile bune ce i s-au întâmplat în viaţă. Are un maldăr de albume foto. Le răsfoieşte mai ales când îi merge rău. „Am poze de la grădiniţă, din prima zi de şcoală, alb-negru, şterse de timp, poze din liceu, când aveam o coafură care acum mi se pare imposibilă, de la nunta fratelui meu, de la toate evenimentele la care am fost şi de care  m-am bucurat“, spune dintr-o suflare Mădălina.

Elena I., în vârstă de 55 de ani, are în bibliotecă un raft plin de clopoţei din porţelan sau din metal. 72 la număr. Fiecare din alt oraş. Şi-a dorit să aibă o amintire din fiecare călătorie în care a fost, dar şi din călătoriile celor dragi. „Mi-aduc aminte de fiecare în parte. Şi când le văd pe toate laolaltă, mă simt excelent“, spune femeia.

Stare de bine

Amintirile plăcute sunt parte din viaţa fiecăruia. Pe baza experienţelor de care am avut parte şi la care ne gândim cu plăcere ajungem să apreciem anumite tipologii de oameni sau anumite relaţii.

Însă amintirile au şi un alt rol. „Sunt o sursă de energie la care putem apela şi când ne simţim bine, şi când nu avem o stare tocmai bună. Se pot transforma într-o motivaţie pentru a depăşi situaţiile neplăcute prin care trecem“, a explicat pentru „Adevărul“ psihologul Lena Rusti.

Tot la amintiri ne raportăm pentru a ne putea întări starea de bine, pentru a o păstra cât mai mult posibil, mai spune ea. În plus, crede psihologul Elisabeta Ilie, „amintirile timpurii au o contribuţie semnificativă în construirea convingerilor de bază şi a stilului de viaţă“.

Între ignorare şi învăţătură de minte

Amprentele lăsate asupra noastră de diverse evenimente nu sunt însă întotdeauna frumoase. Experienţele neplăcute sunt ignorate de unii. Alţii, în schimb, capătă anumite fobii. „Depinde foarte mult de fiecare. Sunt oameni care ignoră momentul şi merg mai departe ca şi cum nu s-ar fi întâmplat, oameni care trag învăţături din ceea ce a fost negativ, dar şi oameni care dezvoltă fobii“, mai spune Elisabeta Ilie.

Pentru o persoană anxioasă, o experienţă neplăcută poate deveni marcantă, adusă mereu în conştient şi analizată pentru a putea fi astfel prevenită pe viitor. „Din dorinţa de a o evita, persoana în cauză o transformă într-o prezenţă obsesivă în viaţa sa, distrugându-şi starea de echilibru. Aşa apar fobiile“, afirmă Lena Rusti. Cei care sunt echilibraţi acceptă însă că nu pot avea un control absolut asupra vieţii lor.

Prinşi în periculoasa capcană a trecutului

Pentru unii, amintirile frumoase se transformă într-un refugiu permanent. Cumva, seamănă cu o fugă de prezent. Adrian G., în vârstă de 36 de ani, s-a confruntat cu o astfel de situaţie. „Am avut din 1998 până prin 2003 o excelentă perioadă la serviciu. Echipa în care lucram era o adevărată famile. Viaţa personală şi profesională aproape că erau una şi aceeaşi“, îşi aminteşte bărbatul.

image

Cei ancoraţi în  trecut îşi pierd echilibrul

„Numai că la un moment dat, treaba s-a stricat. Un şef nou a spart echipa. Am plecat în altă parte. Mi-a fost greu să mă acomodez. Parcă eram mereu în căutarea unui loc exact ca acela din care plecasem“, adaugă el. Adrian mărturiseşte că a realizat cu greu că trebuie să se desprindă de trecut.

Pe picior greşit

„Pericolul de a trăi în trecut apare atunci când nu suntem pregătiţi pentru prezent, aşa cum este el, şi mai ales pentru viitor“, avertizează Lena Rusti.

O persoană îşi poate lua însă o perioadă de graţie (de exemplu, în situaţia morţii cuiva drag) pentru a se regăsi sau pentru a se adapta noii realităţi. „Este problematic atunci când nu căutăm aceste mecanisme de adaptare şi dorim să rămânem în trecut, fără a negocia în niciun fel acest lucru“, mai spune aceasta. Aşa se întâmplă, precizează Elisabeta Ilie, când trecutul unei persoane îi oferă acesteia amintiri frumoase, iar prezentul nu corespunde aşteptărilor.

Momentele frumoase trebuie folosite pentru mobilizare

Amintirile plăcute ar trebui să ne dinamizeze şi să ne ajute să ne asumăm în mod responsabil prezentul pentru a ne bucura de el, spun la unison specialiştii în comportamentul uman. În momentul în care ne rătăcim printre gânduri, riscăm să pierdem contactul cu realitatea. Şi în acest fel ne aruncăm viitorul la coşul de gunoi.

Arta de a şti să accepţi

Soluţia constă în gestionarea amintirilor, mai ales când vorbim de cele minunate, în favoarea noastră. „Dacă observăm că nu reuşim să facem acest lucru şi orice eşec din prezent ne provoacă nostalgii, ne face să ne gândim la ce bine era altădată, atunci  se impune să facem o schimbare“, consideră psihologul Lena Rusti.

În caz contrar se va ajunge la amânarea prezentului. „Refuzul de a ne trăi viaţa este, de fapt, refuzul de a ne da o şansă la fericire“, mai spune aceasta.  Orice eveniment petrecut trebuie acceptat, fie că a fost bun sau rău. Din orice întâmplare se pot trage învăţăminte. „Este bine să privim din când în când în trecut; nici prea des pentru a ignora clipa de faţă, nici prea rar pentru că nu este tocmai indicat să uităm de unde am plecat“, afirmă, la rândul său, Elisabeta Ilie.

Până la urmă, fiecare are dreptul să aleagă în ce direcţie îşi îndreaptă gândurile. Dar atunci când alocăm prea mult timp unor amintiri, vom fi distraşi de la cursul normal al vieţii.

„Putem începe prin a conştientiza acest lucru, prin a ne mobiliza, prin a ne purta exact ca în perioadele frumoase din viaţa noastră ce ne-au lăsat acele amintiri de preţ“, spune Rusti. „Comportamentul nostru adecvat va aduce cu sine şi o stare de bine“, conchide aceasta.

Metoda ideală de a te binedispune

Cea mai bună modalitate de a te înveseli este să te gândeşti la un lucru bun care ţi s-a întâmplat ieri. La această concluzie a ajuns profesorul de psihologie Richard Wiseman de la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie, relevă „The Daily Mail“.

Voluntarii cărora li s-a cerut să-şi amintească un eveniment plăcut din ultimele 24 de ore au înregistrat o creştere de 15% în materie de chef de viaţă. 26.000 de persoane au participat online la acest test. Potrivit rezultatelor, 65% din cei care şi-au amintit ceva bun s-au declarat mai fericiţi, în comparaţie cu numai 50% din cei care s-au gândit pur şi simplu la evenimentele din ziua precedentă.

Traume respinse

Cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam au descoperit că un medicament folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale ar putea ajuta la ştergerea amintirilor neplăcute. Betablocantul propanolol slăbeşte semnificativ amintirile asociate cu frica.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite