Şi-a vândut un rinichi cu 20.000 $ ca să vadă America

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi-a vândut un rinichi cu 20.000 $ ca să vadă America
Şi-a vândut un rinichi cu 20.000 $ ca să vadă America

Bărbatul a răspuns unui anunţ dintr-un ziar din Tel Aviv şi a realizat un film despre experienţă. Nick Rosen, un israelian care dorea să viziteze America, s-a oferit să doneze un rinichi unui american care-i oferea 20.000 de dolari.

Israelianul a filmat o parte din odiseea lui din 2005, de la întâlnirea cu „brokerul de organe“, pe care l-a găsit printr-un anunţ dintr-un ziar din Tel Aviv, până după operaţie, când se întinde într-un pat plin de bancnote, iar în subtitrare anunţă că „aşa arată 20.000 de dolari“.

Conversaţii filmate

image

Revista americană „Newsweek“ îi spune povestea într-un articol amplu de la începutul anului, dedicat traficului de organe. Nick Rosen (foto) spune că operaţia de transplant a fost realizată la centrul medical Mount Sinai din New York, iar aranjamentele au fost făcute de intermediar.

În documentarul realizat de Rosen apar mai multe întâlniri cu cel care a primit rinichiul, Brad Gurski, cu soţia acestuia, dar şi o conversaţie cu medici pe care cineastul îi prezintă drept echipa care a realizat operaţia. Unul dintre medici îi spune lui Rosen că au de discutat mai multe aspecte „vitale“ ale operaţiei. „Şi, sincer, nu cred că putem să...“ şi gesticulează până când Rosen îl întreabă dacă vrea să închidă camera, apoi ecranul se face negru.

În film nu apare niciun schimb de bani, iar Rosen povesteşte pentru „Newsweek“ că negocierile s-au făcut în afara coridoarelor spitalului, dar şi că i-a indus în eroare pe cei de la Mount Sinai, dar că nimeni nu i-a pus întrebări.

„Un spital din Maryland ne-a respins, dar doctorii de la Mount Sinai nu au fost curioşi să afle cine sunt eu“, povesteşte Rosen. „Le-am spus că sunt un prieten apropiat al tipului căruia i-am vândut rinichiul şi că făceam o donaţie, şi asta a fost tot.“

Spitalul se disculpă

Oficialii centrului medical au refuzat să comenteze cazul, dar purtătorul de cuvânt al spitalului, Ian Michaels, a spus că personalul face o selecţie riguroasă şi exhaustivă şi evaluează motivaţia fiecărui donator.

„Toţi donatorii sunt anunţaţi că este ilegal să primească bani sau cadouri în schimbul organelor. Este posibil ca evaluarea pretransplant să nu detecteze încercările premeditate de a păcăli sistemul“, a explicat purtătorul de cuvânt.

Povestea lui Rosen a fost readusă în actualitate de un articol Associated Press publicat în mai multe ziare americane, în care israelianul Rosen spune că gestul său a fost unul corect şi că i se pare normal ca donatorii de organe să primească o compensaţie.

Crede că rinichiul l-a făcut artist

Un instalator din Marea Britanie s-a apucat de pictură după ce a suferit un transplant de rinichi în 2008, convins fiind că organul provine de la un pictor. După operaţie, Gary Leighton, 44 de ani, şi-a cumpărat pânză şi vopsele, inspirat de o carte despre Salvador Dali. Lucrările lui se vând acum cu 1.000 de lire sterline, iar o parte din profit ajunge la spitalul londonez unde a fost operat.

Vezi un clip cu povestea israelianului aici.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite