Ambalajele reciclate, dăunătoare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cerealele consumate la micul dejun ar putea fi nocive din cauza ambalajului din carton, susţin specialiştii. Cercetătorii elveţieni au descoperit că, în procesul de fabricaţie, uleiurile minerale conţinute în cerneala folosită pentru imprimarea hârtiei reciclate ar putea contamina alimentele din ambalaj, potrivit „The Independent“.

Impactul asupra mediului

Mai bine de jumătate din cartonul folosit în Europa este reciclat, iar cercetătorii au descoperit că hrana ambalată astfel are un nivel al uleiurilor minerale de aproape 100 de ori mai mare decât cel permis. Aceste uleiuri se transformă în gaz, ceea ce înseamnă că niciun ambalaj suplimentar, din plastic, nu poate preveni contaminarea produsului din interior.

Unul dintre principalii producători de cereale din Marea Britanie, Jordans, a anunţat că a renunţat la ambalajele din carton reciclat încă de anul trecut şi l-a înlocuit cu cel „virgin", produs din lemn. Alţi producători au spus că analizează informaţia, dar n-au de gând să facă schimbări majore în viitorul apropiat. „Pur şi simplu nu sunt suficienţi copaci în Europa pentru ca toată lumea să treacă la ambalaje din carton virgin", a explicat reprezentantul Morning Foods, Derek Coucher.

Cercetătorii elveţieni, care au realizat studiul la solicitarea autorităţilor din Germania, susţin că expunerea la uleiurile minerale din ambalaje poate duce la inflamarea organelor interne şi la cancer. Cele mai vulnerabile alimente sunt cerealele, făina, pastele sau orezul. Totuşi, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că efectele negative nu ar trebui să apară decât în cazul persoanelor care au consumat produse contaminate ani la rând.

Reprezentanţii agenţiei guvernamentale responsabilă cu siguranţa alimentară în Marea Britanie consideră cercetarea „interesantă", dar spun că nu există încă „dovezi ferme" ale riscului pentru sănătate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite