Am 40, merg pe 30

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doamnele de peste 40 de ani încearcă să ţină pasul cu cele aflate încă la prima tinereţe. „Are 40 de ani şi nu-şi arată vârsta!“ Asta ar vrea să audă tot mai multe femei care au intrat în a patra decadă de viaţă.

Augustina are 42 de ani, o fetiţă de trei ani şi e divorţată. Lucrează în contabilitate şi are un program relativ lejer, după cum spune ea. Mai sunt zile când e obligată să stea până târziu la serviciu, dar, în general, încearcă ­să-şi facă timp. Pentru copil, dar şi pentru ea. A fost mereu o tipă cochetă, a avut grijă de greutate, a fost întotdeauna atentă ca faţa să nu-i trădeze vârsta. Acum pune chiar mai mult preţ pe înfăţişare ca altădată.

„Te trezeşti într-o bună dimineaţă şi-ţi dai seama că nu mai ai 30 de ani. Brusc, vezi că ai riduri, că tenul tău nu mai e la fel de luminos, iar dacă ai fost obişnuită să fii mereu la modă, să arăţi bine şi să întoarcă lumea capul după tine, mai că pici în depresie", spune Augustina zâmbind amar.

„Mi s-a întâmplat şi mie să trec prin asta şi chiar nu mi-a fost uşor. Iar acum, că viaţa m-a încercat şi am şi un divorţ în spate, mi-e şi mai greu", adaugă ea. Dar se consideră o femeie tare şi nu vrea să se vadă pe faţa ei că viaţa a încercat-o. E convinsă că doar dacă îşi va păstra „aspectul comercial", după cum glumeşte ea, va reuşi să-şi refacă viaţa. Poate chiar lângă un bărbat mai tânăr, având în vedere că cei de vârsta ei sunt, în marea lor majoritate, căsătoriţi.

De două lucruri îi este teamă şi recunoaşte asta cu jumătate de gură. „Nu vreau ca fiica mea să ajungă să mă privească de parc-aş fi anacronică; e de-ajuns că am făcut-o «la bătrâneţe». Şi nu vreau ca tinerii din jurul meu să se uite la mine cu acel soi de respect pe care-l datorezi unei persoane în vârstă."

Iar pentru a scăpa de aceste temeri, Augustina face eforturi. De voinţă şi financiare. Merge la sală, face tratamente faciale şi corporale şi urmează mai mereu câte o dietă. Nu se îmbracă fistichiu, dar încearcă să aibă o ţinută tinerească. „Nu vreau să fiu penibilă, dar nici să port «pantofi de mamaie». În plus, vorbim şi de comportament. Dacă atitudinea îţi trădează vârsta, eşti pierdută", crede Augustina.

Culori vii şi parfum de adolescenţă

Mihaela împlineşte 40 de ani peste trei luni şi gândul ăsta o sperie. Şi nu de ieri, de azi, ci de când a suflat în tortul cu 39 de lumânări. Este căsătorită, are un băiat de 16 ani şi se consideră o tipă „cam nebună". „În ziua de azi, nu ­simţi cum trece timpul. Te trezeşti într-o zi că ai 40 de ani, dar tu te simţi ca la 30. Asta-s eu", spune Mihaela.

O ucide ideea că are deja riduri şi, recent, i-a bătut un apropo soţului: ar putea să-i dăruiască măcar un lifting facial. „Până când fac eu rost de bani pentru asta, trebuie să mă descurc", spune ea râzând în gura mare. Cum? „Uite, mă îmbrac ca o adolescentă, mă tund mai «trendy» şi stau dimineaţa vreo oră în baie să mă «tencuiesc» bine cu fond de ten, să nu zică fiu-meu că-l fac de râs", povesteşte femeia. „Ba mă pun şi la mintea amicilor lui. Iar când ies şi cu prietenele mele în oraş, ne distrăm mai ceva ca în liceu", mai spune ea.

Soţul i-a spus de mai multe ori că exagerează, că nu are de ce să-şi facă griji, că arată bine şi că e normal să nu mai fie ca la 30 de ani. „Numai prostii! De parcă lui nu-i plac blondele astea tinerele şi trase prin inel...", afirmă ea, amuzată.

Mihaela e convinsă că mai sunt multe femei ca ea. Un fel de „neveste disperate". Numai că, spune ea, deşi nu toate au „tăria de caracter să recunoască, mai toate încearcă să facă ceva să fie mai tinere".

O frică înnăscută

Femeile se nasc cu o teamă de a nu se îngrăşa, moştenită, cel mai probabil, de la mamele lor. În schimb, bărbaţii nu au deloc astfel de temeri, relevă un studiu făcut recent de cercetătorii de la Universitatea Brigham din Statele Unite ale Americii.

image

Actriţa Julia Roberts (42 de ani), cântăreaţa Kylie Minogue (41 de ani) şi actriţa Halle Berry (43 de ani) sunt modele pentru femeile de vârstă mijlocie 

Între imagine şi criza vârstei

Într-o lume invadată de imaginea actriţelor trecute de 40 de ani, care arată, poate, chiar mai bine ca la 30, înfăţişarea începe să devină o preocupare pentru tot mai multe doamne. Ideea că unele femei, trecute de prima tinereţe, împrumută blugii fiicelor lor sau că se antrenează la sală mai abitir ca ele le determină pe doamne să se gândească serios că trebuie să schimbe ceva în viaţa lor. În Occident, goana după tinereţe e o modă, iar în România lucrurile dau semne că s-ar mişca în aceeaşi direcţie, spun specialiştii în tratamente corporale şi faciale, dar şi psihologii.

„Înainte de criza vârstei, îşi spune cuvântul presiunea media, care impune alte standarde în termeni de aparenţă, cerând eforturi pe măsură. Odată ce o femeie îşi instalează astfel de valori, le şi întreţine ca atare", explică psihologul Lena Rusti. „De aceea, nu putem vorbi despre orice femeie care se îngrijeşte ca despre una care a intrat în criza vârstei mijlocii. Dar dacă îşi schimbă brusc comportamentul, dacă preocuparea sa pentru aspectul fizic devine accentuată, dacă devine grăbită să facă mai multe lucruri ca înainte, atunci vorbim de semne ale unei crize", adaugă Lena Rusti.

Suflet tânăr, corp bătrân

Toată lumea ştie că o femeie tânără este o femeie dorită. Când o doamnă nu mai este percepută ca atare, poate intra în panică. Psihologii spun că tocmai din această cauză „începe să decompenseze frica interioară printr-o atenţie sporită acordată propriei persoane sau printr-un comportament securizant, încercând să devină mai seducătoare ca de obicei, poate chiar într-un mod mai dezinhibat".

Lupta pentru bărbaţi

La rândul său, psihologul Elisabeta Ilie este de părere că în cazul femeilor de 40 de ani apare dorinţa de recuperare a timpului în care nu ­şi-au acordat suficientă atenţie. „Găsesc, totodată, şi bucuria de a fi apreciate de cei din jur", afirmă psihologul. Dacă pentru unele admiraţia din ochii bărbaţilor este un beneficiu secundar, pentru altele scopul final este atragerea atenţiei persoanelor de sex opus. „Pentru că suntem fiinţe sociale, ne raportăm la ceilalţi şi avem nevoie de aprecierea lor pentru a ne simţi bine. Iar pentru că suntem fiinţe sexuale, ne valorizăm aparenţa în funcţie de acest scop, chiar dacă nu conştientizăm", explică şi psihologul Lena Rusti.

Terapii pe toate gusturile

Dacă în urmă cu 20 de ani, în România, operaţia estetică era, mai degrabă, un deziderat, acum, doritoarele pot apela fără prea mari probleme la o clinică de profil. Dar nu totul ţine de bisturiu. „Chirurgia poate că rezolvă rapid o problemă, dar nu-ţi îmbunătăţeşte neapărat starea de sănătate şi nici nu-ţi soluţionează chestiunile de natură psihologică", afirmă plasticienii. Pentru cele cărora inima nu le dă ghes să ajungă la cuţit sau la injecţii cu botox, există alte terapii de înfrumuseţare.

Unele recurg la electrostimulare pentru eliminarea celulitei, altele sunt convinse că le va ajuta detoxifierea, deşi multe voci susţin că această din urmă metodă nu ar da rezultatele scontate. Revistele de profil se întrec în a prezenta terapii de ultimă oră, unele cu nume înspăimântătoare. „Terapia Dracula", ce constă în injectarea în muşchii feţei a unui ser extras din sângele pacientului, îmbogăţit cu vitamine şi aminoacizi, este considerată una dintre cele mai revoluţionare tehnici antiîmbătrânire, relevă „The Times". „Terapia Dracula" ar ajuta la refacerea ADN-ului celular.

80% din femei ar recurge, mai degrabă, la o operaţie estetică decât să urmeze o dietă, arată un studiu făcut în Marea Britanie de site-ul www.goodsurgeonguide.co.uk.

34% din femeile care ar apela la chirurgia estetică ar opta pentru liposucţie.

26% din persoanele de sex feminin care ar recurge la intervenţii chirurgicale ar alege un bypass gastric.

6% din femei ar combina dieta cu exerciţiile fizice pentru a fi mai atrăgătoare.

Riscul de a cădea în ridicol

„40 e noul 30. Aşa că femeile de 40 de ani fac eforturi să se poarte ca atare", afirmă psihologul Lena Rusti. „Este, într-adevăr, o tendinţă, că nu degeaba se spune că femeia la 40 de ani este la a doua tinereţe", întăreşte şi psihologul Elisabeta Ilie. Numai că, dacă lucrurile nu sunt bine dozate, apar pericole. „Când facem lucruri doar pentru a demonstra ceva sau pentru a ascunde o teamă interioară, trebuie să realizăm asta. E ca şi cum ai spune că oricum vei face la un moment dat diabet, astfel că e cel mai bine să mănânci cât mai multe prăjituri cu putinţă. Te păcăleşti că poţi mânca acum multe dulciuri, dar te apropii de boală", spune Rusti.

image

În umbra mamei

Situaţii mai neplăcute pot apărea în cazul mamelor de adolescente care iau startul în cursa pentru tinereţe. Mama riscă să intre în competiţie cu fiica, iar adolescenta ajunge să se simtă copleşită de apariţia seducătoare a acesteia. Aşa îi poate scădea încrederea în sine şi se poate inhiba. Asta dacă relaţia dintre ele nu este deschisă şi dacă adolescenta nu este pusă în valoare când iese în lume. „Este de dorit să avem capacitatea de a veni la nivelul adolescentului pentru a-l înţelege şi pentru a-l ajuta. Iar femeile trebuie să facă asta fiind conştiente şi acceptând vârsta pe care o au", atrage atenţia Elisabeta Ilie. În caz contrar, situaţiile penibile stau la pândă.

Care este soluţia? „Dorinţa de a-ţi menţine tinere sufletul şi corpul are efecte benefice atât timp cât nu ajungi să le faci rău celor din jur sau chiar ţie prin comportamentul tău ", explică Ilie. „Dacă îţi afirmi doar tinereţea şi ai grijă de corpul tău, fără a transforma asta într-o obsesie, transmiţi un mesaj pozitiv şi chiar stabileşti, alături de celelalte femei, noi standarde pentru femeia de 40 de ani, care are resurse, este informată şi hotărâtă", conchide Lena Rusti.

Pro: Noi standarde

Femeile trecute de 40 de ani care fac eforturi bine dozate pentru a avea grijă de corpul lor şi pentru a-şi menţine sufletul tânăr transmit un mesaj pozitiv, stabilind noi standarde pentru cele de vârsta lor.

Contra: Risc de autodistrugere

Doamnele care ajung să facă o obsesie din dorinţa de a părea mai tinere riscă să alunece în ridicol, să se autodistrugă, dar şi să le facă rău celor apropiaţi, prin comportamentul de care dau dovadă.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite