Alimentele eco pierd teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicii au cumpărat mai puţine alimente ecologice, fie din cauza crizei economice ce le-a redus bugetele personale, fie pentru că nu mai cred în proprietăţile lor speciale comparativ cu alimentele convenţionale, scrie presa din Marea Britanie.

Vânzările de produse alimentare eco (bio sau organice) au scăzut în 2009 cu 12,9%, acesta fiind primul an în care piaţa de profil înregistrează un trend negativ. Astfel, de la vânzări-record în 2008, de 2,1 miliarde de lire (aproape 2,4 miliarde de euro), la finalul anului trecut erau înregistrate vânzări de doar 1,84 miliarde de lire (circa 2,1 miliarde de euro).

Pâinea, legumele şi preparatele gătite sunt categoriile de produse ce au înregistrat cele mai mari scăderi, arată „The Daily Telegraph", explicaţia fiind că pe aceste segmente diferenţele de preţ faţă de produsele non-bio sunt cele mai mari. Vânzările de carne şi preparate au fost, de asemenea, în scădere.

Conform Organic Market Report, cel mai complet studiu în domeniu realizat în Marea Britanie, principalele trei categorii de produse bio - lactate, fructe şi legume şi carne - au înregistrat scăderi semnificative. Vânzările de lactate s-au redus cu 6,5%, cele de legume şi fructe proaspete - cu 14,8% şi cele de carne şi preparate din carne cu 22,7%.

Conform specialiştilor, produsele ecologice au ajuns mai greu în coşul de cumpărături mai ales din cauza preţurilor semificativ mai mari decât cele ale produselor clasice. În plus, anul trecut, Agenţia britanică de Standarde Alimentare a dat publicităţii un studiu conform căruia, în comparaţie cu altele, „produsele ecologice nu prezintă diferenţe importante ca şi conţinut nutriţional şi nici nu aduc beneficii suplimentare sănătăţii".

Vânzări mai mici şi în România

În România, aproximativ 1% din alimentele de pe piaţă sunt ecologice, ţinta fiind de 13% până în 2013, spune Teodora Aldescu, consilier pentru agricultură ecologică în Ministerul Agriculturii. Oficialii români susţin că scăderea vânzărilor a reprezentat o tendinţă şi pentru România în 2009, fiind primul an din istoria alimentelor ecologice (reglementate din 1991) în care se manifestă un recul pe piaţă.  

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite