Alimentele fierte, consumate în porţii mici şi dese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce boala se ameliorează, bolnavul poate mânca alimente fierte: soteuri, piureuri, budinci, distribuite în porţii mici şi dese. Hrana prelucrată termic nu trebuie să depăşească

Pe măsură ce boala se ameliorează, bolnavul poate mânca alimente fierte: soteuri, piureuri, budinci, distribuite în porţii mici şi dese. Hrana prelucrată termic nu trebuie să depăşească 50 la sută din dieta recomandată. Treptat, şi cu prudenţă se introduc proteinele de origine animală şi chiar lipidele: 1-2 ouă pe săptămână, carne slabă, de pasăre fără pieliţă, peşte slab (cod, şalău, ştiucă), lapte acru sau dulce, brânză de vaci sau caş proaspăt.

Prin alimentaţie şi nu numai trebuie să se asigure o anumită cantitate de vitamine - C, E, B6, săruri minerale (calciu şi magneziu) şi oligoelemente în care ficatul este deficitar (drojdia de bere în amestec cu miere, câte 2-3 linguriţe, zilnic).

Ciroza este boala cronică a ficatului caracterizată prin degradarea ţesutului hepatic şi înlocuirea lui cu ţesut conjunctiv, ceea ce duce la creşterea în volum a organului. Trebuie evitate eforturile fizice, iar toxinele de genul -alcool, tutun, picanterii - vor fi excluse din regimul de viaţă.

Zilnic, alimentaţia trebuie să fie bogată în proteine animale: 100-150 gr, 350-450 glucide. Totalul caloriilor zilnice va fi de 3.000-3.500. Sunt permise cerealele, laptele, brânza de vaci, dulciurile sub formă de fructe şi miere, drojdia de bere, câte 50 g zilnic. Condimentele, mezelurile, carnea de vânat, porc, oaie, gâscă, peşte gras sau brânza fermentată sunt total contraindicate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite