Alimentaţie pentru un zâmbet de invidiat
0Chiar şi mâncarea pe care o considerăm sănătoasă poate provoca apariţia gingivitei sau a cariilor dentare. Câteva schimbări în comportamentul alimentar sunt exact ceea ce medicul ne
Chiar şi mâncarea pe care o considerăm sănătoasă poate provoca apariţia gingivitei sau a cariilor dentare.
Câteva schimbări în comportamentul alimentar sunt exact ceea ce medicul ne recomandă pentru a ne bucura mereu de un zâmbet sănătos. Cu toţii ştim că o bună alimentaţie contribuie la construirea unui corp perfect, însă mulţi dintre noi nu ştiu că această regulă se aplică şi în cazul igienei orale, ceea ce mâncăm, dar şi felul în care mâncăm afectându-ne dinţii şi gingiile.
Factorii care afectează sănătatea dinţilor şi a gingiilor sunt diverşi, aceştia nelimitându-se la principalul suspect, zahărul. Potrivit unor studii americane citate de prevention.com, chiar şi unele alimente sănătoase pot provoca afecţiuni gingivale sau carii. În această situaţie este important să ştim cu exactitate care sunt alimentele care ne protejează împotriva depunerilor de tartru, a afecţiunilor gingiilor şi chiar a respiraţiei urât mirositoare.
Carbohidraţi, doar în timpul mesei Sfatul medicilor stomatologi este să consumăm carbohidraţi mai degrabă în timpul mesei, decât sub formă de gustare între mese, deoarece atunci când consumăm o cantitate mai mare de alimente, se produce mult mai multă salivă, lucru care ajută la îndepărtarea particulelor de mâncare din cavitatea bucală.
"Alimentele bazate pe carbohidraţi, precum pâinea şi biscuiţii, tind să aibă o textură mai moale, adezivă, lucru care le face să se lipească mult mai uşor de marginea gingiei sau între dinţi, unde se acumulează ulterior bacterii", a afirmat dr.
Christine Gerbstadt, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Americane a Dieteticienilor. Cipsurile pot fi uneori la fel de dăunătoare pentru dinţi şi gingii precum prăjiturile de ciocolată. Toţi carbohidraţii se descompun în particule de zahăr, care sunt în final transformate de bacteriile cavităţii bucale în placă dentară. Beţi ceaiuri! Ceaiul verde şi cel negru conţin polifenol, un antioxidant compus al plantelor, care previne adeziunea plăcii de suprafaţa dinţilor şi ajută la reducerea riscului de a suferi de gingivită sau de carii.
"Ceaiul mai are şi calitatea de a elimina respiraţia urât mirositoare, oprind creşterea bacteriei responsabile de acest miros", a explicat dr. Christine D. Wu, cercetător la Universitatea Illinois din Chicago. Multe tipuri de ceai conţin, de asemenea, şi fluoride (obţinute din frunze şi din apa în care sunt fierte), care protejează smalţul dinţilor de apariţia cariilor.
Sorbiţi folosind un pai Majoritatea sucurilor şi a altor băuturi conţin acid precum cel citric sau fosforic, care pot eroda smalţul dinţilor, chiar dacă băuturile respective sunt dietetice sau nu conţin zahăr. Sorbind băuturile acidulate cu ajutorul unui pai poziţionat spre cerul gurii, se limitează contactul băuturii cu dinţii, protejându-i mai mult împotriva cariilor.
Creşteţi aportul de vitamina C Vitamina C este elementul care ţine unite toate celulele corpului, şi astfel, în aceeaşi măsură în care este importantă pentru piele, este importantă şi pentru sănătatea gingiilor, afirmă specialiştii în igienă dentară.
Persoanele care consumă mai puţin de 60 mg de vitamina C zilnic, sunt cu 25 la sută mai supuse riscului de a suferi de gingivită, în comparaţie cu cei care consumă peste 180 mg zilnic. Consumaţi 800 mg de calciu zilnic Persoanele care respectă acest sfat sunt mai puţin predispuse riscului de a dezvolta afecţiuni ale gingiilor.
Motivul este că aproximativ 99 la sută din cantitatea de calciu din organism este prezentă în oase şi dinţi. Calciul, prezent în alimente precum brânză, lapte sau iaurt, întăreşte osul alveolar al maxilarului, care ne ajută să ne păstrăm sănătatea dinţilor. Recomandarea medicilor este ca femeile de până în 50 de ani să consume 1.000 mg pe zi, în timp ce femeile peste această vârstă să consume aproximativ 1.200 mg zilnic.