Alexa şi Alex, prietene pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexa şi Alex, prietene pe viaţă
Alexa şi Alex, prietene pe viaţă

Pentru Alexa, prietena ei Alexandra - Alex, cum îi spun prietenii - reprezintă glasul şi auzul. Alexa Chira şi Alexandra Bogdan sunt două tinere din Baia Mare pe care le leagă o prietenie specială de 13 ani.

Alexa (18 ani) s-a născut cu deficienţe de auz şi vorbire şi comunică mai greu cu cei din jur. Prietena ei Alexandra, o adolescentă de aceeaşi vârstă, o ajută să se înţeleagă cu cei din jur.

„Deseori mergem pe stradă şi modul de a «vorbi» al Alexei atrage atenţia. Multora li se pare ciudat, dar nu în sensul rău şi chiar ne întreabă dacă suntem din România“, povesteşte Alexandra. Au fost amândouă la aceeaşi grădiniţă, dar s-au cunoscut în Parcul Mara din oraş. Aveau doar cinci ani şi a fost începutul unei prietenii frumoase.

„Eram în grupe diferite la grădiniţă, dar de multe ori făceam lecţii comune. Întotdeauna stătea în preajma mea, iar eu încercam să o înţeleg şi să comunic cu ea“, spune Alexandra. În cei 13 ani de prietenie care le leagă, cele două tinere şi-au dezvoltat un limbaj comun.

Niciuna dintre ele însă nu a învăţat limbajul semnelor din simplul motiv că nu a avut nevoie de el.

„Părinţii şi familia m-au tratat mereu ca pe un copil normal, am urmat o grădiniţă normală, o şcoală şi un liceu, de aceea n-am avut nevoie să învăţ limbajul semnelor“, arată Alexa. Când avea doar câţiva anişori, părinţii au dus-o la o specialistă din Braşov şi aceasta a învăţat-o timp de mai bine de un an să citească pe buze şi să „vorbească“.

Acum citeşte pe buze, reproduce şi ea, dar nu toate sunetele îi ies aşa cum trebuie. „Este nevoie de puţină răbdare şi atenţie ca să ajungi să înţelegi ce vrea să spună. Noi, cel puţin, aşa ne înţelegem şi reuşim să comunicăm perfect. Cu cei din jur este un pic mai dificil, dar sunt lângă ea şi e bine“, explică Alexandra.

Au învăţat una de la cealaltă

Alexa n-a avut aproape niciodată probleme cu ceilalţi copii. „Probabil că a ajutat-o şi faptul că a fost de mică prietenă cu mine. Eu îi ajutam pe ceilalţi s-o înţeleagă şi nu a avut prea des probleme de comunicare“, povesteşte Alexandra.

Pe la 12 ani, Alexa a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, în urma căreia i-a fost redat parţial auzul. Acum poartă un aparat auditiv care o ajută să distingă zgomotele mai puternice şi frânturi din conversaţie. „Mi se pare un pic ciudat ce aud şi cum aud, dar tot e ceva şi asta“, spune adolescenta. La şcoală trebuie să răspundă în scris la toate materiile, dar mai sunt şi unii profesori mai indulgenţi care o înţeleg deja şi poate să răspundă aşa cum ştie ea.

Sunt privite ca „siamezele“

Până şi numele celor două sunt asemănătoare. Ca să le deosebească, prietenii comuni o strigă pe Alexandra „Alex“ şi pe Alexa pe numele ei. Apropiaţii ştiu că pot comunica prin SMS-uri cu Alexa, dar pentru urgenţe mai sună şi atunci le răspunde Alexandra.

Le plac aceleaşi lucruri, iar pasiunea comună pentru fotografie le-a unit şi mai mult. De ziua Alexei, în urmă cu un an, Alexandra i-a organizat o expoziţie cu lucrările proprii. „M-au ajutat şi prietenii, şi familia ei. Nu s-a aşteptat şi a fost ceva deosebit pentru ea“, dezvăluie Alexandra.

În timp, cele două au ajuns să fie atât de apropiate încât şi pasiunile Alexei au devenit ale Alexandrei şi invers. „Ne place Centrul Vechi al oraşului, ne place culoarea verde, nu ne plac prăjiturile şi ne îmbrăcăm amândouă cât mai lejer cu putinţă“, spun tinerele.

Au ajuns în stadiul în care reuşesc să-şi transmită şi stările sufleteşti. „Când am intrat la Liceul de Artă s-a bucurat mult pentru mine şi la fel m-am bucurat şi eu pentru ea un an mai târziu, când a devenit şi ea elevă la liceul meu“, arată Alexandra.

Fac fotografii împreună

În urmă cu aproximativ patru ani, Alexa a primit un aparat foto de la părinţi şi aşa fetele au descoperit că au o nouă pasiune comună: fotografia. „Era un mod ideal de a exprima trăiri şi sentimente, mai ales pentru Alexa“, spune Alexandra. Pe parcursul anilor au evoluat împreună: de la idei până la editări foto.

Nu s-au certat niciodată. Găsesc întotdeauna o cale comună şi nu au stat separate decât câteva zile, în cei 13 ani de prietenie. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite