A traversat Africa pentru a-şi găsi un rost pe lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A traversat Africa pentru a-şi găsi un rost pe lume
A traversat Africa pentru a-şi găsi un rost pe lume

După ce a trăit din mila străinilor, Aher Arop Bol a devenit un autor de succes în Africa. Povestea unui tânăr refugiat care vinde acum dulciuri, pregătindu-se în paralel pentru facultatea de drept, a impresionat Africa.

Până la vârsta de 18 ani a parcurs aproape 6.500 de kilometri, trecând frontierele a opt state africane fără să aibă paşaport. A supravieţuit graţie isteţimii sale şi bunăvoinţei străinilor. Acum, vinde ţigări şi dulciuri sub un pod de cale ferată din Pretoria, capitala Africii de Sud. Economiseşte fiecare bănuţ pentru a-şi plăti studiile de drept.

Arop Bol (25 de ani) şi-a povestit aventurile în cartea „The Lost Boy“ („Băiatul pierdut”), oferind lumii o pers­pectivă din interior asupra vieţii unui copil refugiat din calea războiului.

Din Sudan în Africa de Sud

Părinţii lui Aher Arop Bol făceau parte din triburile Dinka din sudul Sudanului, care-şi câştigă existenţa din creşterea vitelor. Când avea numai trei ani, a fost despărţit de mamă şi de tată în urma unui atac asupra satului în care locuiau. Unchiul său l-a luat atunci de pe câmpul de bătălie şi l-a dus într-o tabără de refugiaţi din Etiopia. Numai că, doi ani mai târziu, bărbatul a fost chemat la oaste de Armata Sudaneză de Eliberare a Poporului. A rămas alături de orfanii din tabăra din Etiopia.

Câţiva ani mai târziu a plecat de unul singur spre Africa de Sud. Fără paşaport, înfruntând foamea şi bandiţii, copilul a parcurs mii de kilometri. A trecut prin Kenya, Tanzania, Malawi, Mozambic şi Zimbabwe.

Odiseea unui refugiat

Arop Bol şi-a purtat singur de grijă. A văzut în drumul lui bărbaţi şi femei care îşi dădeau duhul de foame, oameni zăcând în noroi sau care mureau atunci când soseau ajutoarele din cauză că se înfruptau cu nesaţ din hrană, dar organismul nu mai era obişnuit cu mâncarea.

A fost la un pas de a fi devorat de lei.A scăpat pentru că a fost agil şi s-a urcat rapid într-un copac unde şi-a petrecut o noapte întreagă. A ratat şansa de a fi adoptat de o familie occidentală pentru că era prea mare. În 2002, la 15 ani după ce a fost separat de părinţii săi, a ajuns în Africa de Sud.

Arop Bol vinde acum dulciuri şi ţigări la un stand din Pretoria. Se deosebeşte însă de ceilalţi colegi de breaslă prin faptul că este îmbrăcat mereu la costum. „Vreau să câştig bani pentru a-mi plăti facultatea, care costă circa 3.200 de dolari pe an“, spune acesta. Urmează cursuri de drept prin corespondenţă la Universitatea din Africa de Sud (UNISA).

Şi-ar dori să aibă timp să meargă la seminarii, dar nevoia de bani îl ţine lipit de taraba la care vinde mărunţişuri. Acum, este puţin înspăimântat de recesiunea care-şi face simţită prezenţa peste tot. „Afacerile merg cam prost, dar voi găsi eu o soluţie“, spune el, adăugând că nu se va da niciodată bătut.

O regăsire plină de tristeţe

În 2003, după ce economisise suficienţi bani, Arop Bol s-a întors în Sudan pentru a-şi căuta părinţii. Şi i-a găsit. Numai că reîntâlnirea nu a fost tocmai un motiv de bucurie pentru tânăr. „S-au obişnuit să trăiască fără mine“, a afirmat Arop, adăugând cu tristeţe că el a depăşit, prin educaţie, condiţia părinţilor săi, care „au rămas doar nişte crescători de vite“. A reuşit însă să afle atunci în ce an s-a născut. Rătăcind singur prin lume de la o vârstă fragedă, tânărul nu ştia câţi ani are.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite