Adolescenţii, dependenţi de telefoanele mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O zi fără telefon îi afectează atât de tare pe adolescenţi, încât manifestă palpitaţii şi stări de anxietate, afirmă cercetătorii. Jumătate dintre adolescenţii chestionaţi în cadrul unui studiu făcut în 10 ţări au declarat că dacă ar rămâne 24 de ore fără mobil s-ar simţi ca şi cum le-ar fi fost amputată o mână.

Tinerii nu pot rezista nici măcar o zi fără telefon mobil, iar atunci când sunt nevoiţi să stea departe de gadgeturi suferă de anxietate şi manifestă simptome asemănătoare cu cele ale oamenilor care au suferit amputări, afirmă cercetătorii americani. La studiul făcut de Universitatea din Maryland, citat de cotidianul britanic „The Daily Telegraph", au participat peste 1.000 de studenţi din 10 ţări. Pe baza rezultatelor, oamenii de ştiinţă au relevat că tehnologia a devenit un element principal în vieţile tinerilor. În timp ce telefoanele mobile sunt considerate cele mai importante pentru generaţia tânără, celelalte dispozitive electronice, precum computerele, MP3 playerele şi televizoarele joacă, de asemenea, un rol-cheie în viaţa acestora.  

„O experienţă înfricoşătoare"

Foarte multe persoane tinere au acuzat simptome psihice şi fizice asociate cu stresul atunci când au fost nevoite să petreacă o zi întreagă departe de gadegeturi. „Studenţii vorbeau despre cât a fost de înfricoşător şi despre cât de dependenţi sunt de tehnologie", a spus coordonatoarea proiectului, profesoara Susan Moeller. „Se aşteptau să fie frustraţi, dar nu credeau că vor avea atacuri de panică şi de anxietate", a mai spus profesoara. Un student de la Universitatea din Maryland, care a participat la test, a comparat experienţa de a sta fără niciun dispozitiv tehnologic cu aceea de a fi lipsit de o mână sau de un picior. „Simţeam cum vibra sau suna telefonul atunci când primeam mesaje, cu toate că nu îl aveam la mine", a spus tânărul, pe nume Ryan Blondino.

Agitaţi, furioşi şi paranoici

În urma studiului s-au constatat puţine diferenţe între studenţi şi modurile în care aceştia folosesc tehnologia, cu toate că între ţările din care proveneau sunt diferenţe enorme din punct de vedere economic, cultural şi politic. Toţi adolescenţii au folosit aceleaşi cuvinte pentru a spune ce au simţit când au stat fără mobile. Cele mai des întâlnite descrieri au fost „confuz, anxios, iritat, nesigur, nervos, agitat, dependent, panicat, furios, singur, paranoic".  Cercetătorii afirmă că majoritatea studenţilor, indiferent din ţările din care provin, dezvoltate sau în curs de dezvoltare, sunt la fel de dependenţi de noile tehnologii. „Telefoanele mobile au devenit pentru noua generaţie o plasă de siguranţă", consideră oamenii de ştiinţă. 

50%  din studenţi se simt stresaţi când nu au celularul la ei.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite