Acasă, cu o inimioară perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţa Antonia a fost salvată de un medic român la o clinică din Germania. În România nu a operat-o nimeni, fiindcă în clinica de la Târgu-Mureş medicii nu mai fac faţă intervenţiilor. După 20 de zile, am adus-o pe Antonia în ţară, sănătoasă.

Viaţa Antoniei a fost salvată şi inimioara fetiţei a fost „remodelată" de un medic din Germania. Român. Chirurgul cardiolog Eugen Săndică de la clinica „Herz - und Diabeteszentrum NRW" din Bad Oeynhausen, clinică situată la 120 de kilometri de Dortmund. Dacă acest medic nu s-ar fi implicat cu tot sufletul în rezolvarea acestui caz, poate că deznodământul ar fi fost tragic.

Antonia a plecat din ţară într-o stare extrem de critică, fiindcă era un bebeluş de o lună şi o săptămână, născut cu o malformaţie gravă la inimă. Părinţii, Andrei şi Iuliana Ioniţă, doi tineri din satul Fierbinţi, s-au trezit în faţa unei situaţii mult peste puterile lor de înţelegere şi de rezolvare. Îngerul bun al fetiţei a fost naşa, care a contactat şi echipa campaniei „Din inimă pentru copii" a Fundaţiei Adevărul. Pe 7 februarie, Antonia a zburat cu avionul spre Dortmund.

Doar cu părinţii, neînsoţită de niciun medic, deşi starea ei era foarte gravă. În Germania însă, lucrurile s-au accelarat. De la aeroport, micuţa a fost transportată la spital cu un elicopter, comandat de dr. Săndică, deoarece starea generală se degradase foarte mult.

Intervenţie dificilă

„Am fost anunţat că bebeluşul era intens cianotic. Diagnosticul la internare: transpoziţie de mari vase, defect septal interventricular, defect septal interatrial, ectazie de trunchi şi ramuri de arteră pulmonară. Am operat-o pe Antonia-Andreea Ioniţă pe data de 10 februarie. Operaţia efectuată a constat în corecţia totală a malformaţiei: switch arterial, închiderea defectului septal interventricular, închiderea defectului septal interatrial, ligatura-secţiune ligament arterial. Operaţia a decurs foarte bine, fără complicaţii intraoperator şi postoperator. După 36 de ore a fost detubată, putând să respire singură. Evoluţia postoperatorie a fost foarte bună", ne-a spus dr. Eugen Săndică.

Starea bună a copilului a permis externarea mult mai repede decât se prevăzuse. A trebuit să ajutăm familia să obţină de la compania de transport aerian modificarea datei de întoarcere la Bucureşti şi să plătim 300 de euro pentru aceasta. Dar, aseară, după închiderea ediţiei, o aşteptam pe Antonia pe Aeroportul Băneasa.

"Operaţia a decurs foarte bine, fără complicaţii intraoperator şi postoperator. După 36 de ore a fost detubată, putând să respire singură. "
Eugen Săndică
medic cardiolog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite