Absenţa somnului de noapte aduce coşmaruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care se culcă noaptea târziu sunt mai predispuse la a avea coşmaruri, arată un studiu preliminar al Universităţii in Van (Turcia). Astfel, persoanele studiate au raportat vise asociate cu sentimente de frică, teroare şi ameninţare, scrie scientificamerican.com.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 264 de studenţi a folosit scala Van Dream, ce măsoară nivelul fricii apărute după un coşmar. Studenţii au notat visele cu note de la 0 la 4, în funcţie de intensitatea trăirilor anxioase. Persoanele care s-au descris ca „păsări de noapte" au avut un scor mediu de 2,10, în timp ce studenţii cu un program de somn regulat au avut o medie de 1,23 puncte.

Aceeaşi temă a fost analizată şi după un sondaj online, la care au răspuns 4.000 de persoane, realizat de laboratorul de „Vise şi coşmaruri" de la Spitalul Sacre-Coeur din Montreal (Canada). Sondajul a confirmat legătura dintre un program de somn neregulat şi apariţia coşmarurilor.

Rezultatele, deşi preliminare, au provocat reacţii în lumea cercetătorilor. „Este un studiu preliminar interesant şi avem nevoie disperată de mai multă cercetare în acest domeniu", a spus directoarea laboratorului de „Somn, Stres şi Memorie" din cadrul Universităţii Notre Dame (Statele Unite), Jessica Payne. Rapoartele anterioare au estimat că 80 % din adulţi au măcar un coşmar pe an, iar 5 % au spus că visele urâte apar aproape în fiecare lună.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite