A doua debarcare pe Planeta Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roverul Curiosity va ajunge pe Marte în august 2012 şi, timp de doi ani, va încerca să găsească dovezi ale vieţii pe Planeta Roşie. După Spirit şi Opportunity, NASA a pregătit un nou rover care va asoliza pe Marte. Singura necunoscută rămâne amplasamentul misiunii.

Cercetătorii de la Agenţia Spaţială Americană (NASA) caută în prezent locul potrivit pentru amplasarea Roverului Curiosity pe Planeta Roşie. Construcţia şi testarea aparatului au fost finalizate în aprilie, acesta urmând să plece către Marte în perioada noiembrie-decembrie 2011.

Click pe foto pentru a vedea infografia privind datele tehnice ale Roverului Curiosity

Programată iniţial pentru octombrie 2009, lansarea lui Curiosity a fost amânată pentru o dată ulterioară, când Marte şi Pământ se vor alinia din nou pentru ca timpul parcurs pe drum să fie minim. O astfel de ocazie se va ivi pentru Curiosity între 25 noiembrie şi 18 decembrie 2011, asolizarea pe Marte fiind programată pentru intervalul 6-20 august 2012.

Cercetătorii au analizat deja spaţiul marţian şi au ales patru locuri unde ar putea ajunge Curiosity. O decizie finală va fi luată cel mai probabil în următoarele două luni, scrie presa internaţională. Nu se ştie încă dacă Curiosity va amartiza în emisfera nordică sau sudică, aşa cum nu se ştie dacă acest lucru va avea loc în timpul iernii sau al verii marţiene.

Mai performant decât precedentele

Curiosity a fost creat de oamenii de ştiinţă americani astfel încât să nu mai întâmpine dificultăţile prin care au trecut predecesorii săi, Spirit şi Opportunity. Roverul este de cinci ori mai masiv decât precedentele şi va transporta instrumente ştiinţifice cu o masă de zece ori mai mare decât cele care echipau Spirit şi Opportunity.

Misiunea Curiosity pe suprafaţa Planetei Roşii se va întinde timp de un an marţian, adică 686 de zile. Există însă şi posibilitatea ca misiunea să se prelungească, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celor precedente. Faţă de Spirit şi Opportunity, energia necesară funcţionării echipamentelor nu va mai fi asigurată de panouri solare, ci de o mică centrală electrică, bazată pe căldura degajată în urma dezintegrării unor izotopi radioactivi. Acest sistem va permite furnizarea de energie pentru rover indiferent de cantitatea de lumină solară sau de praful depus pe acesta.

Misiunea anterioară

Roverele Spirit şi Opportunity au fost folosite de NASA în perioada 2004-2010. Considerate gemene, cele două maşinării au fost trimise pe Planeta Roşie la un interval de trei săptămâni distanţă, prima care a ajuns pe Marte fiind Spirit, în ianuarie 2004. Cele două rovere şi-au încheiat misiunea în martie 2010, în urma unor probleme tehnice. 

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite