A dat Opera pe un vas de croazieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pianist din Cluj susţine mai multe luni pe an concerte în faţa turiştilor care fac înconjurul Mării Mediterane pe vapoare de lux. Lucian Duşa (34 de ani) a lucrat la Operă încă din 1995. În 2008, a luat decizia de a părăsi scena pentru una mai mare: teatrul de pe marile vase de croazieră.

În urmă cu trei ani, pianistul Lucian Duşa şi-a luat concediu fără plată şi a plecat să-şi onoreze primul său contract obţinut ca artist pe vas de croazieră. Spune că, iniţial, părinţii n-au fost prea încântaţi de opţiunea sa, dar după ce au văzut în ce condiţii lucrează, au revenit la sentimente mai bune.

Lui Lucian Duşa i-a fost poate mai uşor să plece decât altora, pentru că nu e căsătorit şi nu are copii. După prima experienţă, au urmat şi alte contracte. Anul acesta a fost plecat deja patru luni şi jumătate şi îl mai aşteaptă alte şase luni şi jumătate de concerte pe vapor. Pianistul clujean spune că se va reîntoarce la scena Operei din Cluj, după ce nu va mai cânta pe vapoare.

Salariu de trei ori mai mare

Ca să câştige decent în România, pianistul era nevoit ca, pe lângă locul de muncă de la Operă, să le predea ore în particular soliştilor, să lucreze cu o jumătate de normă la Şcoala de Arte şi, în plus, să mai cânte şi la nunţi, împreună cu trupa de cafe concert compusă din membri ai Filarmonicii „Transilvania". „Salariul brut de la Operă este de 1.500 de lei (357 de euro), la care se mai adăugau veniturile colaterale. Pe vas câştig în jur de 5.000 de lei (1.200 de euro) lunar", spune pianistul.

Potrivit acestuia, la salariul de pe vas se adaugă şi alte avantaje: cazarea şi masa gratuite, reduceri în magazinele de pe vapor şi, nu în ultimul rând, timpul liber, pe care îl foloseşte pentru a vizita punctele turistice de pe traseu. „Pentru un artist, partea materială nu e definitorie. Pentru mine a fost mult mai important să schimb mediul şi un pic repertoriul, dar mai ales să văd lumea", explică Lucian Duşa. Pe vas, Duşa are un program de lucru lejer. Mai lejer decât acasă. În fiecare zi, fie cântă patru ore, fie are două spectacole a câte 35 de minute.

Pianistul clujean spune că pe vasul de croazieră pe care lucrează - şi care aparţine companiei elveţiene Mediterranean Shipping Company - are norocul să cânte alături de alţi profesionişti din România şi din Republica Moldova. „Cânt alături de soprana Ştefania Barz, plecată tot din Cluj, şi de tenorul Corneliu Tudose, care a fost angajat al Operei din Cluj, apoi a plecat la Teatrul de Operetă din Bucureşti", a declarat Duşa, care face înconjurul Mediteranei pe tot parcursul anului.

Canţonete şi muzică de film

Pianistul spune că are şansa să cânte în faţa a 1.250 de oameni, atât cât este capacitatea teatrului de pe vasul mediteraneean de croazieră, într-o sala un pic mai mare decât cea a Operei din Cluj. „Mai degrabă ajungeam să mă plafonez la Cluj, decât pe vapor. Pe lângă muzica clasică, mai apreciată de nordici decât de meridionali, pe vas cântăm valsuri şi canţonete, mult apreciate de italieni, muzică de film sau melodii celebre, cum ar fi cele ale lui Edith Piaf, unde vocea e înlocuită de vioară", povesteşte Duşa. Muzicienii au voie să ia masa în acelaşi loc cu oaspeţii vasului, artiştii fiind singura categorie de angajaţi de pe vas care are acest drept. Pianistul s-a adaptat, totuşi, cu greu, la camera de pe vapor, care, fiind la nivelul IV sub punte, nu are ferestre către exterior.

1.200 de euro câştigă lunar pianistul clujean pe vasul de croazieră.

Cine este Lucian Duşa

Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, Lucian Duşa s-a numărat printre laureaţii concursului „Tineri de azi", 2004, organizat de Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. De altfel, pianistul a participat, în calitate de corepetitor oficial, la mai multe ediţii ale Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée". În plus, artistul a fost corepetitor şi la cursurile de măiestrie susţinute de Ion Buzea, în 2004 şi în 2005, şi de Ionel Pantea, în 2005, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj.

De la Cluj pleacă şi balerine, şi cântăreţi, şi instrumentişti

Lucian Duşa nu e însă singurul artist clujean care a plecat pe mare. „Sunt cinci sau şase angajaţi ai Operei - şi balerine, şi cântăreţi, şi instrumentişti - care au lăsat salariile de aici pentru cele de pe vasele de croazieră", a declarat Dan Gâdea, preşedintele Sindicatului Transilvania Art. Din păcate, conducerea Operei spune că nu poate majora salariile angajaţilor.

„Salariile sunt stabilite prin Ordonanţa de Guvern 10/2008, direcţiunea nefiind responsabilă pentru faptul că unii artişti sunt plătiţi mai bine în afara ţării sau chiar pe vase de croazieră", se arată într-un comunicat semnat de directorul Operei Naţionale din Cluj, Rareş Trifan.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite