VIDEO A 13-a zodie, adevăr sau neînţelegere?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astronomii spun că ar trebui să existe 13 zodii, dacă ar fi să ne luăm după stele. Astrologii susţin însă că zodiacul funcţionează şi după alte principii. O mai veche dispută dintre astronomi şi astrologi a neliniştit cititorii de horoscop din întreaga lume, la început de an. Sunt 13 zodii, nu 12?

Toni Grecu, fondatorul Grupului Divertis, s-a născut pe 10 decembrie şi, după noua ordine astrologică, potrivit căreia ar exista 13 zodii, nu 12, ar fi unul dintre nativii zodiei Ophiuchus, până acum inexistentă.

Mai citeşte şi:

HOROSCOP 2011 Vezi ce-ți rezervă destinul în noul an, în funcție de zodie

Umoristul spune că ar fi încântat să treacă de la Săgetător la noua zodie dacă aceasta ar aduce ceva bun pentru 2011. Se teme însă pentru soarta acestor nativi din România.

„Nu cred că sunt adevărate caracteristicile zodiei, că ar fi oameni care nu suferă de sărăcie. Nu vedeţi ce criză e în România?!", se amuză Toni Grecu. Când vine vorba de horoscop, Grecu spune ca are propriul mod de a-i da crezare. „Cred doar atunci când scrie ceva de bine. Când e de rău, nu mai cred."

Ştirea despre o nouă zodie care ar da peste cap tot horoscopul,­ pentru că s-ar „infiltra" între Scorpion şi Săgetător, a apărut la începutul lunii în presa americană, sursa fiind Parke Kunkle, un astronom de la Minnessotta Planetarium. Acesta a explicat că există, de fapt, 13 zodii, nu 12, cum susţin astrologii, şi că horoscopul pe care-l citim este total greşit.

Motivul ar fi faptul că poziţia Pământului faţă de Soare s-a schimbat în miile de ani care au trecut de când au fost împărţite semnele zodiacale. Zodia unei persoane este stabilită în funcţie de poziţia Soarelui pe cer în ziua naşterii. Şi nu numai că în prezent zodiile nu mai corespund cu poziţia Soarelui, dar ar exista şi una în plus, în care s-ar încadra persoanele născute între 29 noiembrie şi 17 decembrie.

Informaţia reapare periodic

Aceeaşi ştire a apărut însă şi în urmă cu un an, dar şi în 1995, când un alt astrolog, Jacqueline Mitton de la ­Royal Astronomical Society, anunţa o descoperire similară şi punea următoarea întrebare: din moment ce zodiile sunt stabilite în funcţie de poziţia Soarelui, de ce ignoră astrologii faptul că astrul trece, aparent, prin 13 constelaţii zodiacale, nu prin 12?

Constatarea este, de fapt, veche de mii de ani şi ţine de diferenţele dintre modul în care se raportează la constelaţiile de pe cer astronomii şi astrologii. Primii sunt interesaţi de structura, compoziţia şi evoluţia corpurilor cereşti, cei din urmă, de influenţa astrelor asupra vieţii cotidiene.

„Astrologii ştiu asta aproximativ din anul 130 î.Hr.", a explicat Kunkle într-un interviu acordat Associated Press, de la biroul său de la Colegiul Tehnic din ­Minneapolis, unde telefonul suna încon­tinuu, unul dintre apelanţi cerându-i chiar să-i dea zodia înapoi. 

Într-un interviu acordat „Star Tribune", ziarul din Minnessotta care a publicat şi primul articol despre acest subiect, Kunkle a spus că l-a surprins şi nu prea viteza cu care informaţia a făcut înconjurul lumii pe internet, stârnind reacţii diverse din partea cititorilor de horoscop. Dar că asta nu i-a schimbat viaţa în niciun fel.

Întrebat în ce zodie este, Parke Kunkle a spus că nu ştie, dar poate spune că, în ziua în care s-a născut, Soarele se afla în constelaţia Vărsător. „Dacă astrologii ar spune că asta este sau nu zodia mea, e cu totul altă poveste. Prefer versiunea astronomică", spune profesorul.

Şi astrologii spun că existenţa constelaţiei Ophiuchus nu este o noutate, dar că nu este luată în considerare pentru că horoscopul folosit în lumea occidentală are la bază diviziunea în părţi egale a drumului pe care-l parcurge, aparent, Soarele pe bolta cerească în decursul unui an. Şi cât timp acest traseu, ce poartă denumirea de ecliptică, este reprezentat circular, iar cele 360 de grade ale cercului se vor împărţi exact la 12, vor exista doar 12 zodii.

Caracteristicile zodiei misterioase

Despre cei născuţi sub semnul astrologic Ophiuchus (Şerparul) se spune că vor căuta înţelepciunea şi cunoaşterea, vor atrage norocul de partea lor, vor căuta să vindece şi să facă bine, vor ajunge în poziţii de conducere, vor fi inventivi şi intuitivi.

"Cred în horoscop doar atunci când scrie ceva de bine. "
Toni Grecu
umorist

Astronomii: „Astrologii nu ţin cont de constelaţii"

image

Astronomii văd pe boltă corpuri cereşti, astrologii, simboluri  Foto: Shutterstock



Cu ani în urmă, 2.000, 3.000 sau 5.000, în funcţie de sursă, înţelepţii care studiau cerul au decis să denumească anumite grupuri de stele, constelaţiile, în funcţie de aparenţe. Pe atunci, „oamenii vedeau pe cer personaje mitologice ­într-un grup de stele în triunghi, aveau imaginaţie bogată", explică astronomul Adrian Şonka, coordonator al Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.

Astfel că un grup de stele pe care, dacă le uneşti, formează trei linii, două dintre ele fiind asemănătoare unor coarne, a primit numele de constelaţia Taurului. La fel s-a întâmplat şi cu Racul, o constelaţie în care liniile sunt dispuse asemănător, dar într-o poziţie care le face să semene mai degrabă cu nişte cleşti.

Vechii greci şi babilonienii au făcut o împărţire subiectivă a cerului în constelaţii pentru a putea măsura timpul în funcţie de poziţia astrelor. Bolta a fost reîmpărţită în 1930, când Uniunea Astronomică Internaţională a decis că există 88 de constelaţii şi a stabilit graniţele fiecăreia.

Valoare istorică

Ele sunt folosite şi în prezent, dar acum au mai mult o valoare istorică, pierzându-şi utilitatea. „Nu prea-ţi mai folosesc la orientare, există GPS-ul. Dar până acum 100 de ani erau importante", explică Şonka. „Dacă rămâneai în mijlocul pădurii, trebuia să ştii care stea e Polară", adaugă el.

„Astronomii profesionişti nu folosesc constelaţiile. Nu au nevoie de ele. Prin telescoape nu te mai uiţi ca printr-o lunetă. Introduci coordonatele şi se setează automat", adaugă astronomul. Mii de ani însă, constelaţiile au fost importante şi pentru astronomi, şi pentru astrologii care au ales să folosească doar 12 dintre ele şi să le transforme în semne zodiacale.

Constelaţia ­Ophiuchus a existat dintotdeauna, iar Soarele a străbătut-o mereu în drumul său aparent pe boltă, între Scorpion şi Săgetător. Astrologii nu au inclus-o însă între semnele zodiacale pentru că scopul lor era să creeze o simplificare matematică a traseului Soarelui (ecliptică), un cerc care se putea împărţi egal la 12, numărul lunilor dintr-un an, nu la 13.

Apoi, explică Şonka, astrologii nu au ţinut cont nici de constelaţiile stabilite de astronomi, ale căror graniţe nu sunt egale. Soarele „stă" cinci zile într-una şi 50 în alta. În plus, au exclus din horoscop şi faptul că punctul din care Soarele îşi începe călătoria aparentă pe cer se deplasează la câteva zeci de ani. Aşa se explică
de ce, la mijlocul lunii ianuarie, Soarele ar fi trebuit să se afle în Capricorn, conform horoscopului, dar el era în Săgetător.

Astrologii: „Astronomii nu ne înţeleg"

image

Semnele zodiacale, în cerc, şi planetele care le influenţează  Foto: Shutterstock



Astronomul Adrian Şonka spune că Johannes Kepler (1571-1630) a fost ultimul „astrolog ştiinţific". De la el, astronomii şi astrologii s-au despărţit definitiv. „Astrologii au luat-o pe partea mistică, astronomii au continuat să studieze pur ştiinţific stelele", precizează Şonka.

image

Astrologia studiază influenţa astrelor asupra vieţii cotidiene. Ciclul anotimpurilor, corelat cu mişcarea Pământului în jurul Soarelui, este împărţit în etape egale şi poartă numele de zodiac.

Caracteristici similare

Astrologii români sunt însă destul de zgârciţi cu explicaţiile legate de cea de-a 13-a zodie. Tina Rizea spune că horoscopul este o convenţie la care s-a ajuns din dorinţa de a simplifica studiul şi interpretarea influenţelor astrelor. Iar ­Ophiuchus a fost exclus pentru că nu a fost considerat o zodie de sine stătătoare, caracteristicile nativilor încadrându-se foarte bine în zodiile Scorpionului şi Săgetătorului. „După ştiinţa mea, nicăieri nu se «lucrează» cu 13 zodii", susţine astrologul.

Preşedintele Asociaţiei Astrologilor din România, Dan Ciubotaru, spune că ştirea despre cea de-a 13-a zodie apare periodic în presă, la 1-2 ani distanţă, şi asta pentru că se perpetuează confuzia între constelaţiile astronomice şi semnele zodiacale. „Sistemul astrologic actual are o vechime de mii de ani şi are la bază un sistem logic, aflat în strânsă legătură cu ciclurile naturale ale Terrei", explică astrologul pe blogul personal. 

Chiar dacă această constelaţie Ophiuchus este destul de întinsă pe bolta cerească, vicepreşedintele Asociaţiei astrologilor, Firicel Ciarnău, spune că se intersectează cu ecliptica, traseul aparent al Soarelui, într-o porţiune suficient de mică încât să poată fi asimilată cu semnele zodiacale vecine.

Semnificaţiile zodiilor

De asemenea, explică el, pentru astrologi, constelaţiile sunt doar un suport, împărţirea zodiilor având multe alte semnificaţii. „Mai sunt motive calendaristice - succesiunea anotimpurilor, ciclurile naturii - şi multe altele, ca să nu mai vorbim despre corespondenţa lor cu ierarhiile spirituale", afirmă astrologul.

„În plus, astrologic vorbind, guvernatorul «zodiei» Ophiucus este Kiron, un centaur, acelaşi ca şi guvernatorul semnului zodiacal vecin, Săgetătorul. Deci nu ar avea vreun rost să fie repetat un asemenea semn zodiacal."

Acesta adaugă că astronomii îi acuză pe astrologi de „incorectitudine" ­bazându-se pe faptul că semnele zodiacale nu mai corespund poziţiei Soarelui şi constelaţiilor de pe cer. „Dar nu s-au aplecat asupra astrologiei ca să înţeleagă de ce astrologii procedează astfel, de ce în mod aparent «greşesc»", susţine Ciarnău.

Cum s-ar împărţi horoscopul la 13

-Capricorn: 20 ianuarie - 16 februarie
-Vărsător: 16 februarie - 11 martie
-Peşti: 11 martie - 18 aprilie
-Berbec: 18 aprilie - 13 mai
-Taur: 13 mai - 21 iunie
-Gemeni: 21 iunie - 20 iulie.
-Rac: 20 iulie - 10 august
-Leu: 10 august - 16 septembrie
-Fecioară: 16 septembrie - 30 octombrie
-Balanţă: 30 octombrie - 23 noiembrie
-Scorpion: 23-29 noiembrie
-Ophiuchus: 29 noiembrie - 17 decembrie
-Săgetător: 17 decembrie - 20 ianuarie

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite