2010 va fi anul scumpirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorările de preţ care ne aşteaptă la anul vizează în special viciile, dar nu exclud o mare parte din alimente şi din produsele de panificaţie. De la 1 ianuarie băgăm adânc mâna în buzunar pentru produsele accizabile: carburanţi, ţigări şi alcool. Vestea bună e că se vor ieftini, în schimb, unele produse de lux.

Începutul anului vine cu scumpiri declanşate de creşterea accizelor în medie cu circa 15%. Astfel, pentru a acoperi costurile produselor cărora li se aplică această taxă, românii vor scoate din buzunar cu 15% mai mult.

Mai citiţi şi:

Nota de plată

Scumpirile prind din nou viteză

Crescătorii de animale anunţă scumpiri de până la 25%

Potrivit Codului Fiscal, accizele pentru 2010 se calculează la cotaţia monedei euro din data de 1 octombrie 2009, stabilită la aproximativ 4,2 lei/euro. Preţul ţigărilor va fi cel mai aspru majorat, la creşterea euro fiind adăugată şi mărirea accizei de la 64 la 74 de euro pentru mia de ţigarete.

Astfel, costul unui pachet de ţigări va ajunge la circa 10 lei, iar alcoolul se scumpeşte cu circa 6-8%. Deprecierea leului şi acciza în creştere ne aduc de la începutul anului scumpiri şi la carburanţi, de cel puţin 5%.

Doar preţul gazelor rămâne pe loc

Deşi anunţate că se vor scumpi de la 1 ianuarie gazele nu vor suferi majorări de preţ. „Preţul plătit de consumatorii industriali şi casnici pentru gazele naturale va fi menţinut la 1 ianuarie 2010, iar cel al electricităţii va fi indexat cu inflaţia", a anunţat recent preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Petru Lificiu.

O altă veste bună este eliminarea accizei la produsele de lux, precum metalele preţioase, ambarcaţiuni şi parfumuri. Până în prezent, preţurile s-au menţinut mari din cauza accizei: 25% în 2006-2007, 15% în 2008, respectiv 10% în 2009. Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), spune că începând din 2010 se elimină subvenţia la carne de pui şi de porc, fapt care va modifica în sus preţurile la aceste alimente cu 15-20%.

La carnea de porc creşterea de preţ va fi mai mică, de aproximativ 5-7%, deoarece 70% vine din import şi costul acesteia depinde mai mult de cuirsul valutar decât de evoluţiile şi reglementările interne.

„Scumpirile, însă, nu se vor produce chiar la începutul anului, ci din luna februarie, deoarece la sfârşitul lui 2009 producătorii au încă stocuri suficiente", precizează Frumosu.

Preşedintele FSIA mai arată că acciza la combustibil este un alt element care va influenţa majorările de preţuri, în medie cu 2-3%, în special la produsele care includ combustibilul în cadrul procesului tehnologic.

„Nu toate produsele se vor scumpi la fel. Scumpirile depind de modificarea cursului valutar, pentru că, în condiţiile în care importăm, o depreciere a leului la peste 4,5 euro poate să conducă la creşterea preţului materiei prime", conchide Dragoş Frumosu.

Puiul va costa mai mult din primăvară

Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) spune că, dacă nu se va mai acorda nici o subvenţie, care a însemnat până în prezent circa 20-25% din cost, există mari şanse ca alimentele din carne de pasăre să se scumpească cu până la 25% în 2010. Vestea bună este că acest lucru se va întâmpla abia din primăvară.

„În nici un caz nu vor fi scumpiri în ianuarie şi februarie, luni cu mişcare lentă a cărnii de pasăre. În aceste luni sigur nu vor fi scumpiri, pentru cp avem o ofertă mare", spune Ilie Van.

În prezent, avem circa 25% importuri de carne de pasăre din Uniunea Europeană şi din Brazilia, şi, potrivit preşedintelui UCPR, „s-ar putea să avem importuri şi mai mari" din 2010. „Pe noi ne deranjează că toţi cei ce comercializează carne din import fac evaziune fiscală la buget şi ne fac concurenţă neloială", punctează Ilie Van.

Pâinea se va scumpi mai greu

Aurel Popescu, preşedintele Rompan (Patronatul Român din Industria de Morărit şi Panificaţie), declară pentru „Adevărul" că dacă în 2010 preţul grâului creşte, implicit se majorează şi preţul la făină, materia primă în panificaţie. „Dacă preţul grâului creşte cu 10%, preţul pâinii va creşte cu 5%", spune Aurel Popescu.

El precizează, însă, că majorările de preţ se vor produce treptat, pe parcursul anului. În schimb, cele mai afectate de scumpiri pot ajunge fructele şi legumele care provin în majoritate din import. Dragoş Frumosu, preşedintele FSIA, precizează că dacă deprecierea există şi dacă nu primim la timp tranşele de bani de la FMI, legumele şi fructele vor fi influenţate în mod direct.

„Fructele provin în momentul de faţă în proporţie de 80-85% din importuri. Şi legumele la fel, mai puţin ceapa, cartofii şi morcovii", mai spune preşedintele FSIA.

Preţurile produselor  lactate vor creşte gradual

Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), spune că începând din 2010 toată gama de lactate va suferi majorări de preţ între 3% şi 8% din preţul de raft, pe fondul diferenţei de curs valutar şi al incidenţei accizei la gaze, electricitate şi combustibil.

„Previzionăm o schimbare a preţului materiei prime, care este ultima ce intră în calcul", adaugă Blănaru. Scumpirile se vor face gradual, până la 15 martie 2010.

Producţia autohtonă, mai pretenţioasă

Directorul APRIL spune că majorările de preţ sunt valabile în principal pentru producţia autohtonă. „De la 3 lei un litru de lapte va ajunge la maxim 3,2 lei, sumă care nu se va simţi din punctul nostru de vedere", spune Blănaru.

Potrivit acestuia, la începutul lui 2009, în lunile ianuarie şi februarie, procesatorii au încercat să vină în întâmpinarea consumatorilor prin oferte promoţionale de reduceri cu 20-30% - lucru aşteptat şi în anul 2010. „Nu ştiu dacă românii sunt pregătiţi să suporte o mărire de preţ. Doar 15% din produsele lactate finite vin din schimbul intracomunitar. Este puţin, dacă ne comparăm cu alte industrii, dar capacitatea de consum este mai mică", precizează Blănaru.

„Inflaţia va fi mai mică, deşi unele preţuri cresc"

Lucian Anghel
economist-şef BCR

Dr. Lucian Anghel, economist-şef la BCR, declară pentru „Adevărul" că, potrivit estimărilor, cursul de schimb se situează pe o tendinţă de uşoară apreciere, rămânând însă sustenabil din punct de vedere al competitivităţii exporturilor. El spune că, în contextul în care anul 2010 nu este unul electoral, se aşteaptă ca progresul în legătură cu reformele cerute de FMI să fie accelerate.

Specialistul include în cadrul scenariului său şi „mediul extern mai favorabil, în condiţiile în care cele mai multe prognoze macro indică o creştere economică în zona euro, principalul partener economic al României".
Economistul-şef al BCR ne prezintă o perspectivă optimistă, în ciuda majorărilor de preţ anunţate pentru 2010.

„Deşi majorarea accizelor la începutul anului viitor, care include şi deprecierea cursului de calcul cu aproximativ 14%, va produce cel mai probabil o accelerare a ritmului de creştere a preţurilor la începutul anului viitor, inflaţia medie va rămâne pe un trend descendent în 2010 (4,4-4,5% de la 5.6% în 2009)", spune Anghel.

Totuşi, specialistul nu exclude posibile abateri de la acest scenariu, având în vedere „nivelul destul de ridicat de incertitudine la nivel intern, dar şi extern, precum şi rigiditatea încă mare în stabilirea preţurilor pe piaţa locală şi decalajul cronic dintre cerere şi ofertă pe segmentul produselor alimentare, care au o pondere considerabilă în coşul de consum".

„Lovitură grea pentru bugetul fiecărei familii"

„Având în vedere faptul că o mulţime de oameni vor fi disponibilizaţi, cred că aceste scumpiri vor fi o lovitură grea la bugetul fiecărei familii", consideră Ioana Lupu (40 de ani). Ea susţine că românul în general suportă multe, dar „totul până la mâncare".

Cu toate acestea, femeia, care are şi familie în întreţinere, spune că va cumpăra mai puţin din toate. „O să cumpărăm mai puţină carne şi voi încerca să-mi conving soţul să renunţe la fumat", declară femeia.

Calitatea învinge preţul mare

Iulian Nicolae (29 de ani) spune că nu va renunţa şi nu va reduce din cantităţi la produsele de bază, alimente şi igienă. Totuşi, după caz, bărbatul ar putea opta pentru alte mărci, mai ieftine.

„Sunt însă produse şi mărci la care nu voi renunţa, chiar dacă sunt mai scumpe, însă voi cumpăra probabil mai puţin. Asta pentru că şi-au dovedit calitatea. Oricum, o fi criză, dar nu poţi renunta la calitate", susţine Iulian N.

El mai spune că nici la vacanţe nu are de gând să renunţe, în ciuda condiţiilor financiare dificile. Bărbatul declară însă că economiile ar trebui să vină din reducerea sau renunţarea la fumat, consumul curent sau la transportul cu taxiul.

"O să cumpărăm mai puţină carne, pentru că suntem «carnivori», şi voi încerca să-mi conving soţul să renunţe la fumat."
Ioana Lupu
gospodină

"Sunt însă produse şi mărci la care nu voi renunţa, chiar dacă sunt mai scumpe, însă voi cumpăra probabil mai puţin."
Iulian Nicolae
muncitor

No title
No title

Creşterea accizelor va avea un efect dublu

Alinierea României la nivelul de accizare din Uniunea Europeană presupune, la fiecare început de an, creşterea cuantumului acestei taxe pe produse cum sunt ţigările, benzina, motorina şi alte sortimente supuse accizării.

În ţările care nu au (încă) euro ca monedă naţională, cum e şi România, cuantumul accizelor se calculează la un anumit curs de schimb, de regulă cel de la data de 1 octombrie a anului anterior, valabil pentru întreg anul următor.

Exemplul tutunului: scumpire cu 83 de lei

De aici vine şi dublul impact al costurilor: pe lângă faptul că creşte cuantumul în sine al accizei, cursul este tot mai mare. În România anului 2010, ţigările, carburanţii şi celelalte produse din această categorie vor purta o acciză calculată pe cursul de 4,218 lei/euro, mai mare cu aproape 13% faţă de cea calculată pentru 2009.

Să luăm exemplul tutunului: dacă, în prezent, acciza pe ţigări este de 61,2 euro/1.000 de ţigarete, aceasta va urca la 74 de euro în 2010, generând o scumpire de peste 40 de lei (12,8 euro) la o mie de bucăţi.

Astfel că numai deprecierea cursului va umfla preţul cu încă 40 de lei. Reiese, per total, o scumpire de 83,5 lei la mia de ţigarete. Astfel, un pachet conţinând 20 de ţigări s-ar putea scumpi cu cel puţin 1,67 lei în următorul an.

Punct nevralgic: motorina

Şi carburanţii, ca produse energetice accizabile, vor suporta aceeaşi corecţie a preţurilor, estimată la 5% până la 7%. Motorina este însă generatoare mai mare de costuri, pentru că aceasta este utilizată în agricultură şi în transporturile de mărfuri.

Astfel că scumpirea ei va genera efecte în lanţ atât asupra alimentelor, cât şi asupra diverselor produse transportate, de regulă, cu camionul sau cu trenul. În Occident, motorina pentru agricultură este subvenţionată tocmai pentru a se contracara posibilele scumpiri, în România tocmai s-a anunţat eliminarea subvenţiei pentru acest produs...

Reamintim că, la începutul acestei ierni, şeful Finanţelor afirma că va solicita la Bruxelles amânarea creşterii accizelor. Până în prezent nu avem ncio veste în acest sens.

„Consumul nu va scădea"

Marius Pieleanu
sociolog

Sociologul Marius Pieleanu identifică două tipuri de consumatori: cei care consumă ţigări şi alcool, „unde este puţin probabil să se înregistreze o scădere a numărului de consumatori", şi cei care consumă alimente de bază, caz în care sunt vizaţi toţi consumatorii şi, prin urmare, aici apar problemele.

Sociologul este de părere că scumpirile anunţate nu vor determina o scădere a cumpărării. „Cei care au vicii nu vor renunţa la vicii, iar produsele de bază vor fi consumate în continuare", spune el.

No title
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite