„Omul-vaccin“ a salvat două milioane de vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donatorul James Harrison mai este denumit şi „Braţul de aur“
Donatorul James Harrison mai este denumit şi „Braţul de aur“

Sângele unui australian în vârstă de 74 de ani ajută nou-născuţii aflaţi la un pas de moarte. James Harrison este posesorul unui tip rar de sânge, având în plasmă un anticorp care ajută bebeluşii să supravieţuiască maladiei Rhesus.

Un australian în vârstă de 74 de ani donează de 56 de ani şi a salvat până în prezent vieţile a peste două milioane de nou-născuţi. James Harrison are un anticorp în plasmă care ajută copiii bolnavi de maladia Rhesus, o formă severă de anemie, determinată de incompatibilitatea dintre sângele mamei şi cel al fătului. Până acum, bărbatul a ajutat multe mame să nască bebeluşi sănătoşi, inclusiv pe fiica sa, Tracey.

„Unu la două milioane"

Harrison donează sânge de la vârsta de 18 ani.„Omul cu braţul de aur" sau „unu la două milioane", după cum a fost supranumit de către medici, face gestul salvator o dată la câteva săptămâni. În peste jumătate de secol, bărbatul a donat de aproximativ 1.000 de ori. Însă hotărârea de a deveni donator a luat-o de la 14 ani, când a suferit o intervenţie chirugicală pe torace, urmată de trei luni de spitalizare, situaţie în care avut nevoie de transfuzia a 13 litri de sânge. „Am stat în spital timp de trei luni, iar sângele pe care l-am primit mi-a salvat viaţa. Aşa am decis că la 18 ani voi începe să donez", declară el, citat de cotidianul „The Daily Mail".

Când a început să doneze, iar medicii au descoperit anticorpul din sângele său, acesta a fost considerat atât de valoros, încât viaţa lui James Harrison a fost asigurată pentru 1 milion de dolari australieni. La acea vreme, mii de copii mureau în Australia de boala Rhesus, iar mulţi alţi nou-născuţi sufereau leziuni cerebrale permanente din această cauză. Sângele lui a fost administrat direct copiilor cu probleme de incompatibilitate Rh, dar a stat şi la baza dezvoltării unui vaccin numit Anti-D, capabil să protejeze bebeluşii de efectele maladiei Rhesus.

Pentru descoperirea acestui vaccin, Harrison s-a oferit voluntar unei serii de teste.

De când s-a descoperit că sângele său poate vindeca, acesta a fost administrat la sute de mii de femei, dar şi copiilor nou-născuţi, pentru a împiedica dezvoltarea maladiei. Medicii spun că până în prezent bărbatul a salvat 2,2 milioane de copii. „Nu m-am gândit niciodată să mă opresc. Niciodată", afirmă australianul.

Sprijin nesperat

Una dintre mamele ajutate de Harrison este Joy Barnes, care lucrează la Crucea Roşie din Sydney. Îl cunoaşte de 23 de ani, însă declară că este doar una dintre multele mame pe care Harrison le-a ajutat. „Nu ştiu cum să vă mulţumesc mai bine", i-a spus femeia în cadrul unei emisiuni de televiziune.

Harrison şi-a ajutat şi propria familie. Fiica sa, Tracey, a avut nevoie de injecţia Anti-D după ce a născut primul copil. Tracey afirmă că este că mândră că tatăl său continuă să doneze, chiar şi după moartea mamei sale. „Eram la spital şi donam sânge la o săptămână după moartea Barbarei. Am fost trist, dar viaţa îşi continuă cursul, iar noi trebuie, de asemenea, să continuăm să facem ceea ce facem acum. Ea e acolo sus şi se uită la noi, aşa că merg înainte", declară Harrison.

Semnele maladiei Rhesus

Incompatibilitatea poate apărea când o femeie cu Rh negativ rămâne însărcinată cu un bărbat care are Rh pozitiv, deoarece fătul moşteneşte deseori factorul Rh de la tată. În această situaţie, organismul mamei începe să producă anticorpi anti-D împotriva globulelor roşii ale fătului, hematiile sunt distruse şi, astfel, apare anemia hemolitică. Anemia poate deveni atât de severă încât afectează creierul, inima şi poate produce chiar moartea nou-născutului. În caz de anemie fetală severă se practică inducerea travaliului sau transfuzarea fătului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite