„Barometrul“ vieţii naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor american face un apel la cercetători pentru a colecta informaţii despre 160.000 de specii de pe Pământ. Proiectul, numit informal „barometrul vieţii naturale“, se vrea un indicator al stării de sănătate a planetei.

Ambiţiosul „barometru", care are ca scop evidenţierea schimbărilor prin care au trecut bogăţiile naturale ale lumii, va tripla probabil arealul din care este alcătuită lista speciilor care au dispărut sau care sunt pe cale de dispariţie.

Potrivit „The Guardian", realizarea acestei baze de date va costa aproximativ 60 de milioane de dolari. Totuşi, proiectul  ar fi „una dintre cele mai bune investiţii pentru binele omenirii", spune ecologistul american E. O. Wilson, într-o lucrare publicată în revista „Science".

„Cu cât vom afla mai multe despre speciile indicator (care pot furniza informaţii privind calitatea mediului din jurul lor), cu atât vom şti mai multe şi despre starea mediului în care trăim. Trebuie identificate în special speciile ameninţate pentru a permite o mai bună conservare şi luarea unor decizii politice corespunzătoare", adaugă profesorul Wilson.

Specii în pericol

Lista speciilor aflate pe cale de dispariţie, publicată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), a identificat deja mai mult de 47.000, dar aceasta se adresează în mod special anumitor grupuri de animale - mamifere, păsări şi amfibieni - şi nu reprezintă în mod adecvat întreaga viaţă de pe Pământ.

Numai jumătate din toate vertebratele şi un procent extrem de mic de plante, nevertebrate, ciuperci şi alte grupuri precum algele marine au fost evaluate, iar speciile marine, cele de apă dulce sau cele din mediile aride sunt slab documentate.

„Putem spune cu mâna pe inimă că studiul acesta e o investiţie pentru binele omenirii. În primul rând, este un indicator al stării de sănătate a planetei. În al doilea rând, în multe zone din lume, oamenii depind de biodiversitate pentru a avea mâncare, apă curată şi un trai bun", spune Simon Stuart, preşedintele comisiei pentru supravieţuirea speciilor din cadrul IUCN.

Acesta estimează că datele proiectului ar putea fi publicate în maximum cinci ani după ce primesc finanţare şi ar putea fi actualizate din cinci în cinci ani.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite