Scriitorul Milorad Pavici a încetat din viaţă în urma unei crize cardiace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul sârb Milorad Pavic, tradus abundent în mai multe limbi străine, a încetat din viaţă, la vârsta de 80 de ani, în urma unei crize cardiace, a anunţat, luni, agenţia de presă Tanjug, citată de AFP.

Premierul sârb Mirko Cvetkovic a adresat o scrisoare de condoleanţe familiei şi Academiei de Arte şi Ştiinţe din Serbia, al cărei membru era Pavic. Dispariţia scriitorului constituie o "pierdere imensă pentru Serbia şi pentru literatura sârbă. Era unul dintre cei mai citiţi şi renumiţi scriitori, atât în Serbia, cât şi în străinătate", a subliniat Cvetkovic în mesaj.

Poet, nuvelist şi romancier, traducător şi istoric al literaturii, Milorad Pavic s-a născut la Belgrad, pe 15 octombrie 1929, într-o familie de scriitori. A absolvit Universitatea din Belgrad, cu o licenţă în istoria literaturii la Universitatea din Zagreb. Şi-a început cariera academică la Sorbona şi a continuat-o la Viena, predând la universităţile din Novi Sad, Freiburg, Regensburg şi Belgrad.

Îşi face debutul literar în 1967, cu o culegere de poezii intitulată "Palimpsesti". Primul roman de mare succes al lui Pavic a fost "Dicţionarul kazar" (1984). Una dintre ultimele sale cărţi, numită "Unicat" are o sută de finaluri diferite.

Din 1991 este Membru al Academiei Sârbe de Ştiinţe şi Arte. De asemenea, este Membru al Societăţii Europene de Cultură şi al Consiliului Internaţional al Societăţii "Inostrannaya Literatura" din Moscova.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite