O reverenţă postumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colecţia „Gheorghe Dinică în «Filmele Adevărul»“ va apărea în librăriile Adevărul din Bucureşti şi din Timişoara, la Târgul de Carte Gaudeamus, ce va fi deschis în Capitală între 25 şi 29 noiembrie, şi la sediile ziarului din ţară (Cluj, Iaşi, Timişoara, Craiova, Constanţa, Braşov, Galaţi). Filmele pot fi achiziţionate şi prin abonamente.

Şapte producţii compun această colecţie, fiecare dintre ele fiind emblematică pentru talentul marelui actor. În cele mai multe cazuri, Gheorghe Dinică a interpretat personaje negative, ofertante din punct de vedere actoricesc, dar care cereau o ştiinţă specială a dozării.

Unul dintre aceste roluri, care dă măsura talentului lui, este legionarul Paraipan din filmele regizate de Sergiu Nicolaescu, „Revanşa“ şi „Un comisar acuză“, ultimul pe un scenariu semnat de Vintilă Corbul şi Eugen Burada.

Figura dură, zâmbetul ironic pe care actorul ştia să-l vireze rapid în grimasă cinică ajută la compunerea personajului, într-un registru complex din care comicul nu lipseşte.

Un alt rol memorabil este cel al lui Lăscărică din pelicula „Cu mâinile curate“, rol cu replici pline de umor, unele devenite antologice, ale acestui personaj din marginea societăţii, întrupat cu un realism şi o expresivitate excepţionale.

Celelalte patru filme din colecţia dedicată actorului Gheorghe Dinică sunt „Nemuritorii“, „Ultima noapte de dragoste“, „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte“ şi „Osânda“.

În toate aceste producţii a jucat alături de mari actori, dacă ar fi să-l amintim numai pe celălat monstru sacru al scenei şi ecranului româneşti, dispărut mult prea devreme, Amza Pellea. Colecţia „Gheorghe Dinică în «Filmele Adevărul»“ este un omagiu adus excelentului actor care a părăsit definitiv scena săptămâna aceasta.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite