"Am refăcut o existenţă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anamaria Marinca merge la Cannes cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" Cu rolul Otilia din "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", are şanse la un premiu de interpretare la Festivalul de

Anamaria Marinca merge la Cannes cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile"

Cu rolul Otilia din "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", are şanse la un premiu de interpretare la Festivalul de la Cannes, conform regizorului şi scenaristului Cristian Mungiu. Despre experienţa celor două luni de filmări de la sfârşitul lui 2006 şi începutul lui 2007, un interviu cu actriţa Anamaria Marinca:

- Tu şi Laura Vasiliu interpretaţi rolurile a două studente din ultimii ani ai perioadei comuniste. Cum vezi acum acea perioadă?

- Eu aveam 11 ani în 1989. Amintirile mele ţin de copilărie, au alte culori şi alte parfumuri. Mă bucur că am putut să fac o incursiune şi să retrăiesc atmosfera aceea, am refăcut existenţa cuiva, a Otiliei, chiar şi pentru o zi (acţiunea filmului se desfăşoară pe perioada unei zile, de dimineaţa până seara). După filmări, m-am gândit mult la generaţia care a murit la Revoluţie şi m-am întrebat dacă nu cumva şi Otilia a murit. Otilia este un personaj care a existat în realitate, dar cu nume schimbat în film.

- Cristi Mungiu a declarat într-un interviu că ai şanse la un premiu de interpretare la Cannes...

- Da? Aşa spus? (foarte uimită). Sunt flatată, nu ştiu ce să zic! Eu nu am văzut filmul, nu mă pot pronunţa. Deşi sunt foarte curioasă din fire, nu vreau să-l văd până la festival. Va fi proiectat la Cannes pe 17 mai şi vreau ca ziua respectivă să fie o sărbătoare pentru mine. Vreau s-o trăiesc din plin!

- Cum descrii rolul tău?

- Dificil. Pentru că scenariile sunt lungi, o singură secvenţă durează 10-12 minute. Asta presupune un efort de învăţare a textului, dar şi un efort din partea tuturor celor care au lucrat, ca şi concentrare. Un rol foarte provocator din punct de vedere emoţional, şi mi-aş dori ca filmele în care voi mai juca să fie cel puţin la fel.

- Cum te-ai înţeles cu regizorul şi scenaristul Cristi Mungiu?

- Despre Cristi nu pot vorbi decât la superlativ. E un creator! Nu-l pot numi scenarist, ci mai degrabă scriitor, atât de talentat este! Sunt fericită că am fost alături de el timp de două luni cât au durat filmările. Cel mai mare câştig al meu, în urma acestui film, este prietenia cu el. Sper să fie o prietenie pe viaţă!

- Tu şi Cristi Mungiu sunteţi din acelaşi oraş, Iaşi. V-aţi cunoscut anterior acestui film?

- Credem, şi eu, şi el, că drumurile ni s-au întâlnit înainte de a face filmul, dar eram prea mici ca să ne dăm seama. Mama mea este violonistă la Filarmonica Moldova din Iaşi (n.r. Anamaria, care a făcut Liceul de Artă, a studiat şi ea acest instrument). O vreme, Cristi a lucrat acolo. Presupun că ne-am intersectat când eu o însoţeam pe mama. Ştiam că îi cunosc părinţii, tatăl lui este o personalitate în lumea medicinei. Povestindu-ne istoriile, am descoperit că ştiam locuri, oameni, întâmplări comune. În mod sigur ne-am intersectat. Este o diferenţă de 10 ani între noi (eu am 29 de ani acum), eram copil pe atunci, iar el un tânăr care n-ar fi remarcat, în niciun caz, o puştoaică!

A luat premiul BAFTA în 2005

Anamaria Marinca a absolvit Facultatea de Teatru şi Film din Iaşi, promoţia 2000. În 2005 a primit premiul BAFTA (echivalentul britanic al Oscarurilor) pentru cea mai bună actriţă într-un film de televiziune, pentru rolul din "Sex Traffic". A mai jucat în "Hotel Babylon" (serial de televiziune, producţie BBC 2006) şi "Tinereţe fără bătrâneţe", regia Francis Ford Coppola ("este doar un rol mic, dar sunt mândră că mi-a dat atenţie Francis Ford Coppola"). Acum filmează în România pentru producţia BBC "Last Enemy", un serial în şase episoade. De doi ani, actriţa româncă locuieşte la Londra.

Cel mai mare câştig al meu, în urma acestui film, este prietenia cu Cristi Mungiu. Sper să fie o prietenie pe viaţă... Cred că drumurile ni s-au întâlnit înainte de a face filmul.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite