De ce iubesc sportul fetele de la ştiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La orice post de televiziune ai urmări ştirile sportive, cu siguranţă vei fi întâmpinat de o femeie frumoasă. Pentru ele sportul nu este doar o parte din job, ci şi o mare pasiune. Mişcarea a devenit pentru ele un mod de viaţă, de aceea fiecare îşi găseşte puţin timp fie pentru a înota, fie pentru a face jogging, a juca tenis sau handbal

Au făcut sport, au fost cu părinţii pe stadioane sau le place stilul de viaţă sănătos. Acestea sunt doar câteva dintre modurile prin care fetele au început să facă mişcare.

La Realitatea Tv ştirile sportive sunt prezentate de Carmen Brumă şi Violeta Romanescu. La Antena 1, de Simona Pătruleasa, Crina Abrudan şi Cristina Dochianu. Tot trei femei, Raluca Lăzăruţ, Luiza Bogdan şi Andreea Joiţa, vă aduc ştirile sportive şi la Antena 3. La TVR vă bazaţi pe Alina Alexoi, Oana Frigescu şi Eda Marcus. Ce au toate aceste fete în comun? Pasiunea pentru sport.

Cum a început totul

“Tatăl meu este microbist înrăit şi m-a luat cu el pe stadioane de mică. Aşa că îmi place foarte mult fotbalul. Un meci trăit din tribune nu se poate compara cu unul privit la televizor”, spune prezentatoarea TVR, Oana Frigescu.

Alina Alexoi a început să prezinte ştirile sportive în 1994, când mai era o singură prezentatoare de sex feminin în acest domeniu. „Sportul face parte din viaţa mea, familia mea trăieşte din sport la propriu şi la figurat”, spune ea. „Pentru că bunicul meu era corespondent sportiv la un ziar din Deva am descoprit în timp cât de interesantă poate fi această meserie.

Participarea mea ca jurnalist la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice e cea mai mare recompensă pe care TVR mi-a oferit-o în 16 ani de muncă”, adaugă ea. Eda Marcus este şi ea pasionată de sport. „De la 4-5 ani, mi s-a pus racheta de tenis în mână, am fost pusă pe schiuri, aruncată în bazine de înot, pusă pe patine”, spune ea.

Cristina Dochianu a crescut în Orşova, lângă Dunăre, lângă baza sportivă de caiac –canoe. “În fiecare zi vedeam cum se antrenează sportivii şi voiam şi eu”, spune ea. Carmen Brumă de la Realitatea Tv spune că este pasionată de tot ceea ce ţine de o viaţă sănătoasă, iar Luiza Bogdan de la Antena 3 a făcut handbal şi urmează să-şi ia licenţa la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Braşov.

“De multe ori când merg la Braşov, joc handbal într-o sală de sport cu prietenii, mai merg la înot, iar iarna sunt nelipsită de pe pârtiile de schi”, spune Luiza. Şi colega ei Andreea Joiţa a făcut sport – la început gimnastică şi apoi tenis de câmp, care este şi sportul ei preferat. “Mi-ar plăcea să practic scrima, este un sport al duelării, atât cu adversarul, cât şi cu tine însuţi”, spune Andreea.

Vedete sau nu?

Prezentatoarele TVR nu cred că statutul pe care îl au le transformă în vedete. Nici celelalte fete nu cred că sunt vedete doar pentru că prezintă ştirile sportive. “În cazul meu există doar posibilitatea de a fi văzută de oameni care au aceeaşi pasiune ca mine: sportul”, spune Luiza Bogdan, de la Antena 3.

“Vedeta e un model pentru alţii, eu încerc să fiu un model pentru mine însămi”, adaugă Raluca Lăzăruţ. Toate fetele sunt însă de acord că femeile sunt preferate pentru a prezenta aceste ştiri. “Sunt mulţi factori, multe discuţii. Pentru că publicul care urmăreşte ştirile din sport e majoritar masculin, pentru că audienţa poate dicta”, spune Alina Alexoi.

De aceeaşi părere sunt şi Carmen Brumă şi Violeta Romanescu de la Realitatea TV. „Cred că toate televiziunile au cel puţin o prezentatoare de sport. Femeile, probabil, atrag şi mai mult atenţia bărbaţilor”, spune Violeta. Toate fetele au spus şi că a fi prezentatoare de ştiri nu înseamnă doar să citeşti ştirile de pe prompter.

“Cred că iniţial totul a pornit de la imagine. Lucrurile au avansat ulterior. Se caută performanţă, trebuie să fii chiar bun în meseria asta, pe care e posibil ca mulţi s-o creadă simplă, dar chiar e necesar să ai cunoştinţe solide pentru ca să nu rişti să fii pus în dificultate la prima întrebare simplă despre un antrenor sau transfer”, mărturiseşte Crina Abrudan.

Raluca Lăzăruţ crede că celui care priveşte la televizor îi face bine să vadă o fată zâmbitoare, cu o atitudine pozitivă şi degajată, vorbind despre fascinanta lume a sportului. Colega ei de la Antena 3, Andreea Joiţa, spune că o femeie prezentatoare de ştiri sportive aduce întotdeauna un plus de prospeţime şi culoare.

image

După ani de muncă şi pasiune, eu nu visez să fiu vedetă, ci îmi doresc să mă încadrez în categoria tinerilor jurnalişti aspiranţi la statutul de profesionişti.

image


Oana Frigescu,
prezentatoare TVR

image

Relaţia mea profesională cu sportul a început acum cinci ani, când directorul de atunci al televiziunii, Dan Andronic, s-a gândit că mi s-ar potrivi ştirile din sport. Am acceptat să încerc şi, în timp, mi-am dat seama că a avut dreptate.

image


Carmen Brumă,
prezentatoare Realitatea TV

Calităţile necesare

Majoritatea telespectatorilor cred că fetele de la sport sunt frumoase şi atât. Nimic mai neadevărat. O prezentatoare de ştiri sportive trebuie să ştie regulile jurnalistice, să fie la curent cu toate noutăţile din domeniu, să ştie sport şi să fie naturală în faţa camerelor.

“La Realitatea e obligatoriu să ştie să scrie, să ştie ce înseamnă jurnalism, să citească zilnic ziarele de sport şi să înţeleagă fenomenul”, spune Carmen Brumă. “Trebuie să iubească sportul, să îi placă ceea ce face şi să se implice 100%”, adaugă Cristina Dochianu.

“Unei femei care prezintă ştirile din sport nu îi e niciodată suficientă frumuseţea, are nevoie de o naturaleţe care se câştigă în timp, de o cultură sportivă întemeiată, de cunoştinţe de limbi străine, de o dicţie bună şi de expresivitate”, crede Raluca Lăzăruţ.

Care e sportivul preferat al fetelor?

Carmen Brumă  (Realitatea TV): “Nicolae Linca, Lance Armstrong, Constantina Diţă Tomescu etc.”

Crina Abrudan  (Antena 1): “Cu siguranţă, fiecare prezentator de ştiri sau de emisiuni sportive are câte un sportiv sau o echipă preferată. Chiar dacă fotbalul ocupă 90% dintr-un jurnal de ştiri din sport, anul acesta Olimpiada ne-a obligat să ne îndreptăm atenţia şi asupra altor sporturi. Din păcate, mi-aş fi dorit să pot aduce românilor mai multe veşti bune în perioada Olimpiadei. Oricum, anul acesta, sportiva mea preferată este Alina Dumitru.”

Raluca Lăzăruţ  (Antena 3):  “Îl admir mult pe Ivan Patzaichin, e un zeu al olimpismului, care ne-a făcut de atâtea ori să fim mândri că suntem români. Sportivul meu preferat e însă Usain Bolt, jamaicanul care şi-a câştigat pe bună dreptate reputaţia de cel mai rapid om din lume; după părerea mea, el a fost adevăratul «fenomen» al Olimpiadei de la Beijing.”

Oana Frigescu (TVR): „Grea întrebare, pentru că îmi plac şi Nadia Comăneci, şi Ilie Năstase, şi Gheorghe Hagi. Din generaţia actuală sunt vrăjită însă de Cristiano Ronaldo.”

Cristina Dochianu (Antena 1): “Îmi este greu să aleg unul singur. Eu îi admir pe toţi pentru performanţele lor, pentru puterea de muncă, pentru perseverenţă şi curaj.”

Luiza Bogdan (Antena 3):  “Există mulţi sportivi care m-au impresionat. Mulţi au făcut istorie, s-au remarcat prin rezultatele lor, au fost adevăraţi deschizători de drumuri. Nadia Comăneci rămâne însă emblema gimnasticii româneşti şi favorita mea. M-au mai impresionat de asemenea prin performanţele lor Constantina Diţă, Andreea Răducanu, Ivan Patzachin, Elisabeta Lipă, Ian Torpe, Michael Phelps, Lance Armstrong.”

Alina Alexoi (TVR): „Portretul ideal îmbină calităţile pe care le-am admirat în timp la mai mulţi tricolori: Nadia Comăneci pentru talent, Lavinia Miloşovici pentru dăruire, Mihai Covaliu pentru seriozitate, Laura Badea pentru tenacitate, Ilie Năstase pentru spectacol, Ivan Patzaichin pentru modestie,  Elisabeta Lipă pentru  determinare.”

Eda Marcus (TVR): „Nu am un sportiv preferat, în schimb apreciez foarte mulţi sportivi care au scris şi scriu istorie în fiecare secundă a performanţei lor. Putem învăţa o mulţime de lucruri bune de la aceşti oameni: spirit de echipă, determinare, multă muncă şi multă modestie. Mi-ar plăcea ca ei să se bucure mai mult de recunoaşterea publică a muncii lor.”

Violeta Romanescu (Realitatea TV): “Cristiano Ronaldo.”

Andreea Joiţa  (Antena 3):  “Având în vedere că sunt pasionată de tenis, sportivul meu preferat este Andre Agassi. Am admirat determinarea acestuia şi dorinţa de a fi mereu cel mai bun. Şi i-a reuşit, palmaresul său vorbind de la sine.”

Întrebate ce ştire sportivă le-a plăcut cel mai mult să prezinte, majoritatea au răspuns că victoriile României la Jocurile Olimpice de la Beijing au fost o bucurie pentru ele. “Trebuie să recunosc că am fost bucuroasă şi când am prezentat victoria CFR-ului în faţa Romei, deoarece la nivelul fotbalului românesc victoria aceasta poate fi considerată echivalentul medaliei de aur a Alinei”, spune Luiza Bogdan.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite