„Am încercat să fur meserie de la toţi cei cu care am lucrat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vedeta este invitată specială în producţia “Doctori de mame”, care va fi difuzată de Acasă TV începând cu 19 octombrie, duminica, de la ora 19.30. Alexandra este mândră de faptul că filmul românesc a început să fie recunos­cut şi premiat peste hotare. Ea spune că românii şi ita­lienii sunt la fel de pro­fesionişti în domeniu.

„Adevărul”: Povesteş­te-ne câteva lucruri despre rolul tău din „Doctori de mame”.

Alexandra Dinu: Cristina este o tânără viitoare mămică ajunsă într-un punct critic. A trăit o dramă în trecut şi momentul naşterii îi declanşează amintiri neplăcute. Cristina e însă o femeie puternică, care-şi doreşte  mult copilul pe care-l poartă în pântece.

Există diferenţe între cum se filmează în România şi cum se filmează în Italia?

Nu. Sunt la fel de profesionişti şi românii, şi italienii. În ultima perioadă, cinematografia românească a recuperat mult şi a prins din urmă cinematografia europeană. Mă simt la fel de bine şi când filmez în România, şi când filmez în Italia. Poate că acasă e totuşi ceva mai bine.

Există diferenţe din punctul de vedere al remuneraţiei unui actor între filmele care se fac în România şi cele din Italia?

Depinde de film şi de bugetul alocat lui. Unele producţii, indiferent de ţara în care sunt făcute, au bugete foarte mari, iar altele, de regulă cele independente, au un buget mai mic. Iar remuneraţia e pe  măsură, dar înainte de aspectul material  pentru actori există pasiunea pentru această meserie.

Ce crezi despre industria filmului din România? Simţi că au evoluat lucrurile?

Da, cu siguranţă! Sunt mândră de faptul că cinematografia românească a început să fie recunoscută şi premiată peste hotare.Am luat Palme d’Or la Cannes, şi  acesta e doar începutul.

Cât de greu este pentru o tânără actriţă de la noi să se afirme în industria filmului dintr-o ţară străină?

Nu este deloc uşor şi, oricum, meseria de actor nu e una facilă. Sunt foarte mulţi actori talentaţi care nu au avut şansa să-şi demonstreze talentul şi să lucreze în proiecte care îi pun în valoare. Deci concluzia e simplă - e nevoie şi de un dram de noroc ca să reuşeşti. Bineînţeles că perseverenţa, ambiţia şi mai ales dorinţa de a reuşi sunt secretele succesului.

Care e primul pas pe care trebuie să-l facă o tânără care visează să devină actriţă?

Ideal e să studieze, să fie pregătită chiar dacă consideră că are talent. Şi cred că trebuie să-ţi doreşti foarte mult şi să fii conştient de faptul că există momente în care trebuie să ştii să aştepţi.

Care sunt primele trei lucruri pe care o tânără actriţă trebuie să le ia în considerare înainte de a accepta un rol?

Unu - să fie sinceră cu ea însăşi şi să accepte rolul doar dacă simte că e potrivită pentru el şi îi place; doi - pentru cine lucrezi; trei - să faci parte dintr-o distribuţie de valoare, să joci alături de actori de la care poţi învăţa ceva.

Cât de mult contează pentru o actriţă o şcoală de actorie?

Eu nu am făcut o şcoală, din păcate, deşi mi-aş fi dorit foarte mult, am urmat doar nişte cursuri la Milano. Contează însă foarte mult şcoala. Te perfecţionează, te pune în contact cu oamenii, te ajută să devii mai bun.

Atunci când te uiţi la un film poţi să-ţi dai seama dacă o actriţă a făcut sau nu ore de actorie?

Nu întodeauna şi nu cred că sunt cea mai în măsură să-mi dau cu părerea. Şi, oricum, părerile sunt subiective.

Spune-ne câteva lucruri despre profesorii tăi de acolo. De la cine ai „furat” meserie?

Am încercat să fur meserie de la toţi cei cu care am lucrat, actori şi regizori, consider că de la fiecare dintre ei a avut ceva de învăţat şi cu fiecare rol pe care-l interpretezi devii mai sigur pe tine, fiecare experienţă fiind importantă.

image

În ultima perioadă, cinematografia românească a recuperat mult şi a prins din urmă cinematografia europeană

image


Alexandra Dinu,
actriţă

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite