O gură de “Oxygène” la Sala Polivalentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul a sosit cu o mică întârziere pe scenă, dar a fost iertat repede de publicul care s-a bucurat de intrarea sa neconvenţională. Jean Michel Jarre a concertat luni seară în Bucureşti, în faţa a 4.500 de ascultători. Majoritatea publicului prezent a fost format din nostalgicii care îl ascultau în tinereţile lor.

Artistul a intrat prin spatele sălii pentru a putea da mâna şi pentru a se îmbrăţişa cu ascultătorii săi. “Din respect pentru publicul care nu cunoaşte franceza sau engleza, vocea mea românească o să fie Zoltan”(n.r. - vocalul de la “Sarmalele Reci”), spune Jarre în deschidere, făcând pubicul să râdă de la început.

Artistul a declarat că este un moment deosebit pentru el că a ajuns în sfârşit în România, pentru că primele scrisori de felicitare şi încurajare, după lansarea primului album “Oxygène”, le-a primit de aici.

Singurele instrumente de care s-a folosit au fost sintetizatoarele, pe care acesta le-a numit “corespondentul viorii Stradivarius în muzica electronică”, având în vedere că sunt pe cale de dispariţie acum. A început printr-un ritual de încălzire al “bătrânelor doamne”, cum le numeşte el.

Alături de artist au fost pe scenă cei trei colaboratori constanţi, împreună cu care a creat multe albume. O oglindă oblică imensă, de mărimea scenei, a fost aşezată în aşa fel încât publicul să se poată vedea, moment aplaudat intens de spectatori, totul întâmplându-se pe fundalul melodiei “Oxygène 4”, una dintre cele mai cunoscute ale acestuia.

Jean Michel Jarre a interpretat în întregime albumul care l-a făcut atât de cunoscut, “Oxygène”.

30 de ani de aşteptare

Spectacolul susţinut de Jean Michel Jarre la Sala Polivalentă pune capăt unei aşteptări de 30 de ani atât din partea publicului român, cât şi a artistului francez. Jarre scria pe blogul său duminică, după concertul de la Belgrad şi cu o zi înaintea celui de la Bucureşti, despre importanţa pe care o au concertele din Europa de Est pentru el.

El îşi aminteşte de reacţiile pozitive pe care le-a avut „Oxygène“ acum trei decenii în ţările comuniste şi de faptul că acest album a fost un simbol al libertăţii în blocul socialist.

În cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o la Bucureşti, Jean Michel Jarre a vorbit despre însemnătatea acestui album ca despre relaţia pe care o are un părinte cu primul său copil.

Cu toate că înainte de „Oxygène“ el a mai lansat două albume, acesta rămâne, şi pentru el şi pentru admiratorii lui, cel mai important punct din cariera sa.

Reinterpretarea „Oxygène“

Concertele aniversare „Oxygène“ au fost gândite pentru săli de concert relativ mici, în comparaţie cu alte spectacole susţinute de Jarre. După concertele memorabile la care participau milioane de oameni, pionierul muzicii electronice a căutat o atmosferă mult mai intimă pentru aceste spectacole.

Primele zece concerte din turneul aniversar au avut loc la Teatrul Marigny din Paris, într-o sală cu o capacitate de o mie de locuri.

Turneul a fost împărţit în două, cu o primă serie de concerte care au avut loc în ţări din vestul Europei, în primăvara acestui an, şi alte 15 concerte în Europa de Est, în această toamnă. Toate aceste concerte au fost susţinute pe arene cu până la 10 mii de spectatori.

A intrat în Cartea Recordurilor

1976 Este desemnat ,,Personalitatea anului’’ de către revista „People“

1978 Se căsătoreşte cu Charlotte Rampling. Căsnicia lor a durat până în 1998.

1979 Intră pentru prima dată în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare concert realizat vreodată. Concertul a avut loc în Place de la Concorde şi a avut un milion de spectatori.

1993 Este numit Ambasador UNESCO al Bunei Voinţe

image

Cred că «Oxygène» are acel ceva care-l face nemuritor

image


Jean Michel Jarre,
muzician

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite