Cum sa ne bucuram din plin de spiritul Craciunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craciunul este momentul cel mai asteptat al anului, cand membrii familiei si prietenii cei mai apropiati se strang in jurul mesei festive, incarcate cu bunatati, pentru a sarbatori cum se cuvine

Craciunul este momentul cel mai asteptat al anului, cand membrii familiei si prietenii cei mai apropiati se strang in jurul mesei festive, incarcate cu bunatati, pentru a sarbatori cum se cuvine Nasterea Domnului. Pentru unele gazde nu este insa chiar ocazia sau momentul cel mai fericit. Rudele cu care nu te-ai vazut, sau te-ai vazut prea putin in cursul anului, si pe care le-ai invitat pentru cateva zile risca sa tulbure tabieturile familiei. Pe de alta parte, criticile sau observatiile invitatilor pot face mult sange rau gazdelor, care, in anumite cazuri, abia asteapta sa scape de cusurgii. Aceasta, in conditiile in care haosul provocat de prezenta musafirilor, permanentul du-te-vino intre sufragerie si bucatarie, gandul la eforturile pe care le va necesita operatiunea de stergere a "urmelor" celor doua-trei zile de petrecere le da, si asa, suficiente batai de cap. Pentru a evita stresul neplacerilor, mai mici sau mai mari, pe care le implica sau le presupun asemenea ocazii sarbatoresti, specialistii in lifestyle recomanda un set de sfaturi menite sa creeze un cadru cat mai prielnic bunei lor desfasurari, astfel ca toata lumea sa fie multumita.
Ce recomanda specialistii in lifestyle
Nu veniti cu mana goala
Daca sunteti invitati, nu veniti cu mana goala. In masura in care fiecare musafir va contribui cu ceva la festin, o sticla de vin bun sau de sampanie fina, un tort festiv s.a.m.d., ori va aduce un dar sau, in cazul femeilor, va ajuta la bucatarie, iar in cel al barbatilor, se va oferi sa suporte o parte din cheltuieli, presiunea care apasa asupra gazdelor, de regula oameni mai in varsta, bunici si bunicute, dornici sa-si vada adunati in jur pe ceilalti membri ai familiei, se va mai usura.
Mentinerea spiritului de voiosie este obligatorie. Nu fiti un simplu participant pasiv, ci unul cat mai activ. Toata lumea vrea sa se distreze, dar nu lasati partea distractiei pe seama catorva, contribuiti din plin la buna dispozitie generala. Figurile posace nu au ce cauta.
Personalizati darurile
Pentru unii, e mai bine sa nu ramana peste noapte, ci sa se retraga la timp. Recomandare valabila mai ales in cazurile cand se ivesc mici ciondaneli ori dispute, pentru ca acestea sa nu se prelungeasca si a doua sau a treia zi.
Aduceti daruri care sa aiba o anumita semnificatie si, in orice caz, nu fiti zgarciti. Nu daruiti la intamplare ori din obligatie, incercati sa personalizati darurile, pentru a se potrivi cu gusturile si inclinatiile primitorilor.
Radiati energie pozitiva
Adoptati o atitudine pozitiva. Radiati in jur bu-navointa, nu emiteti unde negative, nu criticati, ocoliti motivele de galceava. Ati venit ca sa va simtiti bine, nu ca sa va certati. Daca aveti vreo problema cu unul dintre musafiri, amanati rezolvarea ei pentru alta data, in eventualitatea ca spiritul Craciunului nu va va stimula sa o aplanati.
Excesele culinare de Craciun, imbinate cu stresul si enervarea care premerg zilele festive, risca sa isi ia tributul asupra sanatatii dv., sa adauge, de pilda, un supliment de greutate, in conditiile cand viata sedentara predispune, oricum, la ingrasare. Iata ce recomanda specialistii in lifestyle pentru a trece cu bine peste acest risc in perioada Sarbatorilor.
Urcati pe scari, nu folositi liftul
Exercitiile fizice trebuie sa figureze la loc de cinste in agenda zilnica. Ele alunga stresul, imbunatatesc somnul, imprima o stare de spirit optimista.
O sugestie: cand parcati la mall pentru a va face cum-paraturile de Craciun, alegeti un loc cat mai indepartat. Distanta parcursa pe jos pana la intrarea in mall este un bun exercitiu. De asemenea, urcati pe scari, nu folositi liftul.
In loc de a evita complet, la masa festiva, felurile de mancare cu procentaj ridicat de grasimi sau care contin un numar mare de calorii, incercati din toate - aveti dreptul macar o data pe an -, dar in proportii rezonabile. Mestecati incet, savurati fiecare imbucatura.
Masura si in ce priveste bauturile alcoolice. Nu fa-ceti economie la apa plata, preferabila celei gazoase.
Discutati: conversatia e lipsita de calorii
Acordati atentia cuvenita fructelor de sezon, care, oricum, nu trebuie sa lipseasca nici ca element indispensabil de decor.
Discutati cu ceilalti comeseni. "Conversatia e lipsita de calorii", declara Asociatia Dieteticienilor Americani. Salutati cu efuziune prietenii, membrii familiei, nu va repeziti imediat spre masa. Schimbati amabilitati in mij-locul camerei, departe de ma-sutele incarcate cu diferite snack-uri imbietoare - alune, chipsuri, nuci -, care incarca serios "contul" caloriilor.
Cuvantul general de ordine: moderatie. In felul acesta, va veti putea bucura din plin de "spiritul Craciunului".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite