Cine se bate pentru VIP-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Oprea, preşedintele BGS, vorbeşte despre culisele meseriei de bodyguard pentru celebrităţile internaţionale. Beyoncé spune bancuri. Trupa Scorpions e dificilă. Steven Seagal nu vrea să fie atins. Indiferent de atitudine, starurile nu pot trăi, uneori la propriu, fără gărzile de corp.

O istorioară celebră care circulă în lumea showbizului îl are ca personaj principal pe cântăreţul britanic Robbie Williams. Întors acasă, Williams îi cere mamei sale un ceai.

„Cum îl vrei? Cu zahăr, cu lapte?”, îl întreabă aceasta. „Nu ştiu. Trebuie să-mi sun agentul”, a venit replica artistului. O relaţie la fel de strânsă, uneori chiar „corp la corp”, este între artişti şi agenţii de securitate.

Bogdan Oprea, preşedintele companiei BGS, care a asigurat protecţia pentru cele mai multe dintre celebrităţile internaţionale care au vizitat România în ultimii ani, vorbeşte despre culisele meseriei de agent de securitate.

Din punctul de vedere al securităţii, evenimentele de anvergură sunt „acoperite” pe două planuri: protecţia vedetelor şi securitatea concertului propriu-zis.

„Sunt artişti care vin cu propriul staff de securitate, dar cer o suplimentare din partea noastră, pentru că au nevoie de translatori, de oameni din partea locului, care să cunoască eventualele pericole. Alţi artişti apelează la noi în totalitate”, spune Bogdan Oprea.

„Limbaj“ universal

Dar unde se opresc atribuţiile gărzilor personale şi unde încep cele ale agenţilor BGS? „Colaborăm foarte bine cu gărzile vedetelor, doar vorbim aceeaşi limbă. Cei de la Rolling Stones, de exemplu, au venit cu trupe întregi după ei, pentru protecţie apropiată, iar echipele noastre au făcut o protecţie colaterală.

image

Steven Seagal (stânga) solicită protecţie excesivă  Foto: Adevărul



Acest lucru înseamnă alegerea traseelor, paza hotelului, escorta cu maşini. În maşini, cu ei, stăteau gărzile lor de corp”, explică Bogdan Oprea. Beyoncé, în schimb, a avut încredere în agenţii români. „A păstrat un singur om din echipa ei şi a cerut ca paza să fie asigurată de băieţii noştri.

A văzut că vorbesc engleză, că sunt civilizaţi şi că nu sunt doar nişte brute pline de muşchi şi fără creier, ci din contră”, adaugă el. „Beyoncé a fost superhaioasă. Le-a spus bancuri băieţilor, l-a gâdilat pe şofer... Dar sunt şi cazuri în care oamenii sunt mai distanţi”, dezvăluie preşedintele BGS.

Sunt şi staruri care solicită o protecţie excesivă. „Steven Seagal nu vrea să aibă niciun fel de contact cu persoane necunoscute; nu suportă să fie atins. Dispozitivul de pază a fost format din doi oameni de-ai lui şi doi agenţi BGS, care au stat lângă el, şi din încă patru oameni de-ai noştri, care deschideau drumul.

Apartamentul în care a locuit a fost supravegheat 24 de ore din 24”, povesteşte Oprea. „Aceste măsuri de protecţie pot părea exagerate, dar nu sunt. Este vorba de o cultură şi de o educaţie a vedetelor, pentru că oamenii pot fi foarte violenţi”, explică Oprea, care dă şi un exemplu în acest sens.

„Nu am avut niciun incident în care să fie implicată o vedetă străină, însă am avut o tentativă care l-a vizat pe Horia Brenciu. La un eveniment, într-un mall, o persoană din mulţime a vrut să-l atace cu un cutter, lucru sesizat de un agent BGS, care s-a interpus între Horia Brenciu şi atacator. Agentul nostru a fost tăiat pe mână, până la os”, spune Oprea.

Staruri „cuminţi“ sau „neascultătoare“

Unele vedete cer ca gărzile să poarte o anumită ţinută. „Beyoncé a vrut ca agenţii să poarte costum. În alte cazuri, este preferată o ţinută casual: jeanşi, cămaşă, eventual sacou, astfel încât să nu se vadă armamentul. Aşa a fost la Scorpions”, precizează Oprea.

image

Oamenii noştri nu sunt doar nişte brute pline de muşchi şi fără creier, ci din contră

Bogdan Oprea preşedinte BGS



Dacă diva Rachel Marron, personajul interpretat de Whitney Houston în filmul „The Bodyguard”, pare una dintre cele mai „neascultătoare” vedete şi îi dă mari bătăi de cap „bodyguardului” Kevin Kostner, rockerii de la Scorpions o întrec de departe. „Trupa Scorpions a fost cel mai dificil client”, mărturiseşte Oprea.

„Şi nu pentru că s-ar fi purtat nepoliticos, ci dimpotrivă, i-au invitat pe băieţi să bea cu ei la masă. Sunt foarte rebeli, nu stăteau într-un loc, opreau maşina în mijlocul intersecţiei şi o luau pe jos, pe stradă“, explică el. La polul opus al „docilităţii” se află multe dintre starurile care au venit în România: George Michael, Deff Leppard, Whitsnake, Laura Pausini.

În ceea ce priveşte celebrităţile locale, lucrurile stau mult mai simplu. „Până acum, n-am avut nicio cerere de protecţie permanentă din partea vreunei vedete. Iar la evenimentele mondene, numărul agenţilor de securitate e mai mic. Măsurile sunt însă similare”, precizează preşedintele BGS.  

Lucrul cu publicul

Venirea unui artist internaţional nu implică doar protecţia acestuia, ci şi securitatea evenimentului respectiv. Despre „războiul” dintre rockeri şi bodyguarzi s-a vorbit în nenumărate rânduri, iar Bogdan Oprea admite că este publicul cel mai ­dificil.

image

Agenţii BGS asigură şi securitatea spectatorilor  Foto: Adevărul



„Nu vorbesc despre toţi fanii acestui gen. Sunt oameni şi oameni, de la fani Iris până la admiratori Rolling Stones. Aceştia sunt oameni civilizaţi, cultivaţi, care respectă regulile. Este vorba de cei care ascultă un rock mai agresiv, cum a fost publicul trupei Sepultura. Concertul lor a fost cel mai greu, din punctul nostru de vedere”, povesteşte el.

„Mulţi dintre spectatori erau foarte beţi şi agresivi. Am confiscat sute de kilograme de arme albe”, spune Bogdan Oprea.
Chiar dacă stau cu ochii în patru, agenţii de securitate nu ajung să se bucure de concertele starurilor care vin în România. „Am fost la foarte multe concerte în calitate de şef al dispozitivului de pază.

Nici nu-mi dădeam seama când se terminau. La George Michael am reuşit să stau cu familia mea vreo zece minute, dar cam atât”, mărturiseşte preşedintele BGS. Compania BGS a fost înfiinţată în 1993,  iar în prezent are o cifră de afaceri de 22 de milioane de euro pe an, din care concertele reprezintă aproximativ un milion de euro. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite