„X-Factor“, între bucurie şi suspine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sala Palatului din Bucureşti este ultima „redută“ cucerită de o parte dintre aspiranţii la trofeul „X-Factor“, în cea de-a doua etapă a concursului. Ei luptă pentru marele premiu în valoare de 200.000 de euro. Peste 200 de voci au participat timp de patru zile la audiţiile „X-Factor“ din Capitală. Doar 50 vor păşi în tabăra de pregătire care se va desfăşura la sfârşitul lunii.

Soare puternic duminică dimineaţă şi zău că nu te-ai da jos din pat prea devreme. Pe stradă e linişte şi simţi că urmează o zi în care nu se va întâmpla nimic şi fetele de la Ştiri vor alerga către Constanţa şi  DN1, spunând cum şoseaua e blocată de turiştii care au petrecut pe litoral sau la munte. Într-o astfel de dimineaţă, la Sala Palatului din Bucureşti e gălăgie. În holul sălii, câţiva concurenţi şi de patru ori mai mulţi însoţitori aşteaptă momentul intrării pe scenă, povestindu-şi viaţa în faţa camerelor de luat vederi. Au venit la „X Factor", un spectacol de televiziune care îşi propune să descopere talente. A fost inventat în Marea Britanie, unde a înlocuit cu succes „Pop Idol", iar după 28 de ţări, a ajuns şi în România, la Antena 1.

Probe de foc

După interviuri şi poveşti de viaţă, concurenţii pleacă spre scenă, alături de suita de rude şi de prieteni. În spatele cortinei primesc îmbărbătări din partea băieţilor buni Răzvan şi Dani, prezentatorii show-ului. Timizi intră pe scenă şi se aşează pe locul unde este desenat un X. Cu microfonul în mână se uită spre „băieţii răi": Mihai Morar, DJ-ul de radio şi prezentatorul de televiziune, Paula Seling, cântăreaţa neiertătoare în ciuda aspectului de îngeraş şi Adi Sînă, foarte atent la detaliile tehnice.

image

„În primele 30-40 de secunde îţi dai seama dacă un concurent are şanse sau nu să meargă mai departe", a precizat Mihai Morar. Am întrebat-o şi pe Paula cât de bun trebuie să fie un concurent ca să avanseze. „În general, e de dorit să fie... impecabil! Dar în această etapă, fără să însemne că suntem indulgenţi, grija noastră este să... nu scăpăm niciun concurent cu potenţial.", ne-a lămurit ea. După părerea lui Adrian Sînă, vocea e pe primul loc: „În primul rând sunt atent la felul în care concurenţii interpretează. Mă interesează mai puţin felul în care se mişcă sau cum sunt îmbrăcaţi sau ce make-up au."

Mulţi s-au aşteptat ca Mihai Morar să joace rolul de băiat rău al lui Simon Cowel, dar nu a fost deloc aşa. Adrian Sînă vine tare din urmă, cu ironii înţepătoare, care te fac să îţi fie milă de fata blondă, tunsă scurt, care a avut o încercare nereuşită de a suna ca Inna pe CD. A dat vina pe o laringită, dar fără voce sau măcar un sfârc pe afară e greu să impresionezi. Am auzit de la tot felul de coveruri până la Evanescence sau Horia Brenciu, Paula Seling, Holograf şi chiar...
Mioara Velicu.

Repetiţia, mama reuşitei

Trecând pe lângă toaleta femeilor de la parterul Sălii Palatului, puteai asculta două fete repetând. Erau surori şi îşi încălzeau vocea pentru că aveau de cântat o piesă grea. Celine Dion şi Barbara Streisand ar fi fost invidioase, auzindu-le. A fost unul dintre acele momente care a ridicat sala în picioare. Camera s-a oprit pe faţa lui Mihai Morar, uimit de vocile curate şi puternice. „Cred că sunteţi cea mai bună trupă de fete din România", le-a spus Adrian Sînă la finalul reprezentaţiei. Probabil că la un astfel de moment se referea şi Paula Seling când mi-a spus: „Trebuie să mărturisesc că am fost de câteva ori puşi în situaţii... limită, în care ne-am sculat în picioare cu toţii (atât public, cât şi juriu!) sau în care am zis toţi trei DA, literalmente într-un glas."

Membrii juriului „X-Factor“ Mihai Morar, Paula Seling şi Adi Sînă

Show-ul „X Factor" nu are vârstă. Înarmaţi cu treninguri, baticuri şi curaj, doi băieţi de 16 ani îşi făceau  încălzirea alături de un anturaj format din mame şi un alt băiat de cartier. Am stat puţin de vorbă cu ei, dar o mămică foarte vigilentă mi-a spus că băieţii nu au voie să dea interviuri. Dacă vor reuşi să se lanseze, vor avea în ea un impresar pe cinste. Idolul lor este Uzzy de la Bug Mafia. Mai cuminţi, pe scenă au ales o piesă cu mesaj social, lansată anul trecut de Guess Who. Din public s-a auzit „Sunteţi prieteni cu Ţuţu?".

image

Nu au răspuns provocării şi, deşi erau convinşi că nu s-au născut în locul potrivit, au cântat o piesă compusă de ei pentru „X-Factor". Dacă vor merge mai departe, vor avea multe de înfruntat. „E doar pentru cei foarte puternici, acolo se face oarecum diferenţa între un concurent la „X Factor" şi un viitor artist", spune Mihai Morar, referindu-se la următoarea fază a concursului, o tabără de pregătire, în care intră 300, dar merg mai departe doar 24 de concurenţi. Tabăra va dura trei zile şi se va desfăşura la sfârşitul acestei luni, în Capitală.

Talentul n-are vârstă

La „X Factor" nu vezi doar copii care dau în mintea adulţilor, ci şi invers. Un domn grizonat, de 60 de ani, cu gâtul în ghips, purtând pantaloni de piele, pantofi sport şi o cămaşă colorată strident, urcă pe scenă încrezător, alături de o păpuşă din carton, pe care o cheamă Marina. Dă un recital de excepţie, simţindu-se ca la 20 de ani, şi parcă ar fi singur într-un duş de zece metri pătraţi. Instantaneu, Mihai Morar şi Adrian Sînă lasă deoparte pixurile şi, ridicând tabletele în aer, fac o fotografie. „Nu mă interesează să merg mai departe.

Cristina Dochianu, Anamaria Stancu şi Cristina Abrudan susţin „X-Factor“

image

Pentru mine este important că am ajuns până aici şi v-am făcut să vă simţiţi bine", le spune omul fericit. «X Factor» este despre oameni care pot face din viaţa lor o poveste", spunea Mihai Morar într-un moment teatral la audiţii, pe jumătate întors către public. Acest lucru s-a văzut când un bărbat dintr-o comună ieşeană, după 38 de ani de sapă, a venit pe scena Sălii Palatului. „Păi foai verdi baraboi, măi/ Aşa-i hora pi la noooi...". Stingherit, bătând timid ritmul cu piciorul, a văzut publicul ţopăind şi pe Paula Seling nervoasă. Totuşi, în viziunea lui Mihai Morar „Muzica este până la urmă o emoţie şi noi trebuie să judecăm cine transmite acea emoţie cel mai bine".

Drumul până la statutul de vedetă e lung. Pe lângă voce şi charismă ai nevoie de „multă seriozitate, muncă, perseverenţă, corectitudine, pozitivism". Pentru a reuşi în industria muzicală ai nevoie şi de un management bun, de un pr bun, de un stilist bun, de o casă de producţie bună.", e de părere Adi Sînă.L-am întrebat pe Mihai Morar dacă are un loc în playlist-ul radioului pentru finaliştii X Factor: „E  un drum atât de lung de pe scena audiţiilor până în playlist, care trece mai întâi pe la producători, compozitori, directori de playlisturi de la radiouri".

Cine va câştiga „X Factor"?

„Dificilă întrebare, mi-e greu să dau un răspuns. Poate fi oricine", spune Adrian Sînă. Până vom afla, concurenţii vor trebui să treacă de următoarele etape în care juriul va alege cei mai buni 12 concurenţi, iar publicul va desemna câştigătorul.

"În această etapă, fără să însemne că suntem indulgenţi, grija noastră este să... nu scăpăm niciun concurent cu potenţial.
Paula Seling cântăreaţă

"Muzica este până la urmă o emoţie şi noi trebuie să judecăm cine transmite acea emoţie cel mai bine.''
Mihai Morar realizator radio/TV

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite