Woody Allen, regizor la operă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debut inedit Regizorul american Woody Allen a lăsat de-o parte camera de filmat pentru a monta în maniera sa caracteristic satirică opera "Gianni Schicchi", ultima parte din "Tripticul" lui

Debut inedit

Regizorul american Woody Allen a lăsat de-o parte camera de filmat pentru a monta în maniera sa caracteristic satirică opera "Gianni Schicchi", ultima parte din "Tripticul" lui Puccini, din distribuţia căreia face parte şi soprana de origine română, Laura Tătulescu.

Celelalte două opere din trilogie - "Il Tabarro" şi "Suor Angelica" au fost montate de William Friedkin, care a regizat "Exorcistul". Directorul general al operei din Los Angeles, celebrul tenor Placido Domingo, s-a declarat fericit de această colaborare pe care şi-o dorea de mult timp.

La 72 de ani, Allen rămâne un timid

"Tripticul" a avut premiera sâmbăta trecută, iar publicul strâns în pavilionul "Dorothy Chandler" a aplaudat în delir, dorind să-l vadă pe Allen alături de dirijorul James Conlon la căderea cortinei. Însă regizorul în vârstă de 72 de ani a rămas ascuns vederii, nedorind să iasă pe scenă fiindcă este timid, relatează Associated Press.

Timp de câteva săptămâni, Allen a încercat să zădărnicească aşteptările publicului, spunând că nu are nici cea mai vagă idee ce face, însă "incompetenţa nu m-a împiedicat niciodată să mă arunc înainte cu entuziasm", a declarat Allen pentru "The Los Angeles Times".

Departe de a fi incompetentă, versiunea lui Allen este o punere în scenă inteligent modernizată şi creativă a popularei comedii.

Reinventând opera lui Puccini

Deşi libretul plasează povestea în Florenţa anului 1299, această versiune a operei "Gianni Schicchi" începe cu afişarea unui generic amuzant montat în alb-negru, cu nume italieneşti pocite, gen Giuseppe Prosciutto, Oriana Fellato, Aldo Melone şi Vitello Tonato. Pe fundal, o formaţie stradală cântă "Funiculi, Funiculà". Deşi neserios, clenciul dă tonul spectacolului, ca o introducere la ce urmează după ridicarea cortinei, când se aud şi primele acorduri din muzica lui Puccini.

Opera bufă, "Gianni Schicchi" ascunde o farsă. Se zvoneşte că răposatul Buoso Donati şi-a lăsat întreaga avere unei mănăstiri. Alaiul rudelor îndoliate, în loc să-l bocească, plânge după moştenirea pierdută. Tânărul Rinuccio sugerează să fie chemat în ajutor Gianni Schicchi. Convins de fiica sa, Lauretta, Schicchi intră în acţiune, falsifică testamentul şi îi păcăleşte pe toţi, atribuindu-şi averea defunctului şi făcându-i fericiţi pe fiica sa şi pe Rinuccio, care se iubesc şi care acum au bani să se căsătorească.

Allen schimbă, însă, finalul fericit al operei în spiritul vendetei italiene. Răzbunătoarea verişoară a răposatului se năpusteşte pe scenă şi îl înjunghie pe Schicchi chiar când acesta cerea indulgenţă publicului pentru înşelăciunea sa.

Incompetenţa nu m-a împiedicat niciodată să mă arunc înainte cu entuziasm
Woody Allen,
regizor

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite