VIDEO Victorie cu miros de petrol la Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ell şi Nikki, reprezentanţii Azerbaidjanului, au câştigat finala desfăşurată sâmbătă seară, la Düsseldorf. Ţara ex-sovietică bogată în petrol participă doar din 2008 în concurs, dar cu o ţintă clară: trofeul. România, reprezentată de trupa Hotel FM, s-a clasat pe locul 17 cu 77 de puncte. Mihai Trăistariu şi Ovi au sesizat câteva lipsuri ale show-ului din acest an.

Trupa Hotel FM, reprezentanta României la Eurovision: „Avem multe semne  de întrebare“

Finala celei de-a 56-a ediţii a concursului Eurovision a stabilit următorul loc de desfăşurare al muzicii europene: Baku, capitala Azerbaidjanului, în perioada 22-26 mai 2012. Nigar Jamal şi Eldar Gasimov, pe numele lor adevărate, au cucerit primul loc, dovedind că nu este nevoie de o istorie îndelungată în concurs pentru a câştiga. Înscrisă la Eurovision acum patru ani, ţara bogată în petrol a câştigat locul cinci, anul trecut. Trei milioane de euro a fost numai bugetul de promovare al Safurei, reprezentanta din 2010. Azerbaidjan s-a clasat pe locul trei în 2009, iar la prima participare, în 2008, a ocupat al optulea loc. În fiecare an, însă, azerii au avut bugete de milioane de euro, au investit foarte mult în promovare şi în petreceri opulente.

În clasamentul din acest an, locul secund a fost ocupat de Italia (189 de puncte), reprezentată de Raphael Gualazzi. Această ţară a revenit în competiţie după 14 ani de absenţă. Locul trei a revenit Suediei, cu 185 de puncte cumulate de către Eric Saaden.  Moldova a reuşit să surclaseze România, ocupând a 12-a poziţie în clasamentul final.

Băieţii de la Zdob şi Zdub au impresionat publicul prin apariţia lor reprezentativă pentru ţară, dar şi prin semnul distinctiv: căciulile supradimensionate. România a ocupat locul 17, la egalitate cu Rusia, care a rămas pe locul 16 în clasamentul organizatorilor. Înaintea finalei, Franţa era cel mai bine cotată la casele de pariuri, însă Amaury Vassili, reprezentantul acestei ţări, a ocupat doar locul 15. România, în schimb, n-a avut parte, de la bun început, de şanse de calificare în top 10.

Reacţii după finală

Ovidiu Cernăuţeanu, participant anul trecut la Eurovision împreună cu Paula Seling, alături de care a ocupat locul trei la Oslo, spune că s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. „Locul (17 - n.r.) vorbeşte de la sine. Băieţii au fost OK, David ar fi putut să fie ceva mai sigur pe el, dar din cauza emoţiilor s-a trădat un pic, ştiu cum e", a declarat Ovi pentru „Adevărul".

În ceea ce priveşte victoria previzibilă a Azerbaidjanului, Ovi sfătuieşte publicul să nu se lase păcălit. „În cazul acesta vorbim de industria muzicală din Suedia care a preluat artişti din Azerbaidjan în ultimii ani şi a produs pentru ei. Este şi cazul Safurei, participanta lor de anul trecut, şi cazul din acest an. Fata asta (Nigar Jamal - n.r.) este căsătorită cu un oligarh care trăieşte la Londra, s-a făcut un lobby extrem de puternic pentru această ţară ex-sovietică, plină de petrol şi bani", spune Ovi. Piesa Azerbaidjanului, „Running Scared", a fost scrisă de Stefan Örn, Sandra Bjurman şi Iain Farguhanson din Suedia. „Suntem naivi dacă o să credem că este doar Azerbaidjanul în spate", încheie Ovi.

Moldova, show mai bun

Mihai Trăistariu, cântăreţul care a ocupat locul patru la Eurovision în 2006, a ajuns la concluzia că „băieţii de la Hotel FM n-aveau ce să facă mai mult". În schimb, show-ul în sine ar fi putut să fie mult mai bun şi mai creativ. „Trebuia să existe o idee a show-ului, au fost şterşi. Asta e problema României: nu avem show, nu avem sclipire", este de părere Trăistariu. „Mie mi-e milă de băieţi, ei au cântat bine. Nu vreau să dau în TVR, dar e o lene la noi şi o lipsă de preocupare cum n-am mai văzut. Au avut patru luni de pregătire şi s-au dus cu cel mai şters spectacol. E clar că nu mai ţine de bani, că Moldova a reuşit să facă spectacol cu căciulile alea. Moldova are mai ­mulţi bani ca noi?", întreabă ironic Mihai Trăistariu.

„TVR-ul are o mentalitate îmbătrânită şi nu lasă artistul să fie artist. Aşa s-a întâmplat şi cu mine, am avut idei şi ­n-am fost lăsat să le pun în practică", mărturiseşte cântăreţul. Cu toate acestea, nici melodia câştigătoare nu i-a surâs prea mult. „Nu mi-au plăcut câştigătorii, mi se pare că e o victorie accidentală, fata are o voce proastă, a falsat flagrant. Dar sunt vorbitori de limba rusă şi atunci nu ne mai miră nimic", încheie acesta.

Marina Almăşan, liderul delegaţiei române la Düsseldorf, este de altă părere. „Rezultatul nu este cel dorit de noi, dar locul 17 din 43 de naţiuni nu ne face chiar să vrem să sărim în Dunăre. Votul a fost complet politizat, ştiam dinainte cui vor acorda punctaje mari anumite state. Anul trecut, Ovi ne-a ajutat cu voturile nordicilor, în timp ce englezii n-au fost la fel de sentimentali anul ăsta, ceea ce l-a dezamăgit pe David Bryan", a declarat Marina Almăşan.

Lider de audienţă

TVR 1 a fost lider de audienţă sâmbătă seara. La nivel naţional, 859.000 de telespectatori au urmărit, în medie, concursul (ceea ce corespunde unui rating mediu de 4,3% şi unei cote medii de piaţă de 15,7%), iar la nivelul publicului urban, Finala Eurovision a fost vizionată de o medie de 629.000 de telespectatori (rating de 5,5% şi cotă de piaţă de 18,7%). 

"TVR-ul are o mentalitate îmbătrânită şi nu lasă artistul să fie artist. Aşa s-a întâmplat şi cu mine, am avut idei şi n-am fost lăsat să le pun în practică.''

Mihai Trăistariu fost concurent la Eurovision

„Cum am auzit melodia prima oară, m-am îndrăgostit de ea"

„Adevărul de Seară": Care este povestea cântecului vostru?

Nigar: Este o baladă de suflet, plină de pasiune şi de iubire. Este povestea a doi îndrăgostiţi care vor să-şi împărtăşească veşnic dragostea. Iar această piesă reflectă armonia celor două suflete.

Eldar: În plus, cântecul exprimă emoţia pe care o cunosc cei doi atunci când sunt „capturaţi" de minunatul sentiment al iubirii. Cum am auzit melodia prima oară, m-am îndrăgostit de ea, de parcă aş fi ştiut-o dintotdeauna.

Cum v-aţi întâlnit şi cum a început colaborarea voastră?

Nigar: Suntem un duet nou. După cum probabil ştiţi, juriul ne-a sugerat să cântăm împreună în finala selecţiei naţionale pentru Eurovision şi am avut succes.

Eldar: Mult mai surprinzător este că duetul a fost prima experienţă muzicală împreună. Şi am simţit că am luat o decizie bună.

Aţi visat să cântaţi cu Goran Bregovici, iar visul vostru s-a împlinit. ­Povestiţi-ne cum a fost.

Eldar: Da, ne-am bucurat de o şansă pe care o ai o dată în viaţă şi am cântat cu Goran Bregovici la concertul de la Kiev, din aprilie. E un muzician care a schimbat cultura pop a Balcanilor şi a ridicat muzica europeană la un alt nivel.

Ce faceţi în timpul liber?

Nigar: Preocuparea mea principală în afară de muzică este familia mea: soţul şi cele două fiice ale noastre. Nu le văzusem ceva timp şi m-am bucurat că mi s-au alăturat toţi la Düsseldorf.

Eldar: Iubesc muzica, dar şi limbile străine şi călătoriile. Vreau să învăţ franceză şi spaniolă, iar apoi să văd toată lumea. Sper că în această privinţă mă va ajuta şi cariera muzicală.

Cine sunt câştigătorii concursului

„Am crezut din prima zi că vom câştiga", a declarat Eldar Gasimov la conferinţa de presă pe care a susţinut-o alături de partenera sa de scenă, Nigar Jamal, imediat după anunţarea rezultatelor. După ce vor termina de sărbătorit victoria, cei doi vor începe lucrul la un album. „Acum câteva luni nu eram decât o casnică, acum sunt câştigătoarea concursului Eurovision.

Este cel mai mare vis al meu", a spus şi Nigar. Nigar Jamal (30 de ani) s-a născut în Baku, la 7 septembrie 1980. A început să cânte la 5 ani într-un cor de copii, apoi a urmat şcoala de muzică. Deşi în 1996 a devenit cunoscută în urma unui concurs din Azerbaidjan, Niki a ales să studieze economia. Nigar este căsătorită, are două fetiţe, iar din 2005 trăieşte la Londra.

Eldar Gasimov (21 de ani) s-a născut în Baku, la 4 iunie 1989. Crescut într-o familie de muzicieni, a participat de mic copil la concursuri naţionale şi internaţionale de muzică. Ell şi Nikki s-au cunoscut anul acesta la concursul care urma să desemneze reprezentantul azerilor la Eurovision 2011. Deşi în urma selecţiei trebuia să rămână un singur câştigător, juriul a decis ca Nigar şi Eldar să meargă împreună în Germania.

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite