FOTO Veteranii din Divertis, cetăţeni în „Land of Jokes“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Greţcu (stânga), Paula Chirilă şi Doru Antonesi , la filmarea secvenţei „Politicienii au talent“
Cristian Greţcu (stânga), Paula Chirilă şi Doru Antonesi , la filmarea secvenţei „Politicienii au talent“

Reporterul „Adevărul“ a intrat în culisele emisiunii de la Pro TV şi i-a urmărit pe Divertişi în acţiune. Doru Antonesi, Silviu Petcu, Vali Gora, Florin Constantin şi Cristian Greţcu produc împreună poante autohtone de peste 20 de ani.

Divertişii pornesc fabrica de glume

Studiourile din Buftea sunt animate încă de dimineaţă. Pe holurile pline, care abundă de miros de ţigară şi de cafea, se aude freamătul oamenilor grăbiţi care se împiedică între ei, în fuga către platouri. Este miercuri şi au loc filmările pentru emisiunea care va fi difuzată duminică, la 20.45. Show-ul îi are ca protagonişti pe majoritatea Divertişilor vechi, doi dintre membri fondatori fiind aici: Florin Constantin şi Doru Antonesi.

Rol sau realitate?

Paula Chirilă, machiată excesiv pentru rolul Biancăi Drăguşanu, şi Cosmin Seleşi vorbesc despre copii. Paula a născut acum nouă luni o fetiţă, Carla Sofia, iar Cosmin va deveni tată curând. Este vizibil emoţionat, tremură când vorbeşte despre soţia lui care urmează să nască în orice moment. Este primul copil al lui Cosmin şi nu ştie încă la ce să se aştepte.

La câţiva paşi de discuţie este camera VIP, aşa cum o anunţă afişul lipit pe uşă. În spatele ei îi găseşti pe majoritatea celor care au adus râsul pe buzele românilor înainte de '89, dar şi după. Şi îi găseşti în carne şi oase, în ipostazele ştiute de pe micul ecran.

Cristian Greţcu este „în personaj": Ion Iliescu. Se concentrează la un joc „cu împuşcături", la laptop, stârnind hazul prin contrastul situaţiei: Ion Iliescu butonează îndrăcit, împuşcând inamicii virtuali, rânjind a victorie la sfârşit. Florin Constantin, deghizat în Corneliu Vadim Tudor, stă neclintit pe o canapea, zguduită din când în când de râsul lui Silviu Petcu. Constantin are ochelari de soare pe nas, din spatele cărora pare că studiază necunoscuţii care păşesc pe teritoriul lui. Petcu poartă pantaloni de un portocaliu strident şi râde zgomotos la glumele lui, fiind pregătit pentru Flo, homosexualul care prezintă rubrica „Politicienii au talent". Vali Gora  are o mină de personaj taciturn.

Regizorul Alex Berceanu moţăie pe o canapea, profitând de defecţiunile tehnice care întârzie începerea filmărilor. „Mai bine să doarmă acum decât pe platou", spune Doru Antonesi, intrat în „transa Emil Constantinescu". Cei mai mulţi dintre ei joacă figurile politice de aproape 20 de ani, aşa că le vine natural absolut orice reacţie a lor.

Politica, sursă de inspiraţie

Prima secvenţă care se filmează este rubrica „Politicienii au talent". Geoană (Bogdan Cotleţ) încearcă fără succes să participe la emisiunea în care politicienii îşi pot etala talentele, altele decât cele cunoscute publicului. Juriul, format din Ion Iliescu - devenit personaj monden, după apariţia sa în „Medalia de onoare", alături de Victor Rebengiuc -‚ Emil Constantinescu şi Bianca Drăguşanu, priveşte sceptic către scenă.

 A venit rândul lui Vadim să-şi încerce talentul, aşa că îşi face apariţia costumat în Ştefan Cel Mare, cu o coroană de voievod şi cu ochelari de soare. Aplaudacii, aşezaţi deja la locul lor, râd fără instruncţiuni la vederea lui Florin Constantin. Există un om care le coordonează râsetele, iar „orchestra" este condusă de un personaj al cărui hohot se remarcă în corul veseliei. Răspund la semnele instructorului şi acţionează într-o fracţiune de secundă.  Nu există pauze lungi. Nu este nevoie de mai mult de o repetiţie şi de două duble în cazul echipei.

Valentin Gora, ocupant al scenei odată, în prezent scenarist la „Land of Jokes", a renunţat să mai joace, a ales colţul platoului de unde urmăreşte tot. Luminiştii, sunetiştii, tehnicienii, cameramanii şi oamenii care mânuiesc macaralele creează forfota din momentul în care se aude „Stop. Filmat". Între partea creativă şi cea pragmatică s-a înşurubat, totuşi, o relaţie. Când „Geoană" dansează à la Bollywood pe scenă, bărbaţii din spate se alătură unduielilor de şolduri. Gentil, fără să scoată vreun zgomot, cinci bărbaţi dansează serios şi implicat pe ritmuri indiene.

Ela Prodan şi Cătălin Mireuţă îşi fac apariţia. Cel din urmă a „interzis", cu permisiunea colegilor, fumatul în camera VIP. Aşa că fumurile Divertişilor s-au mutat pe hol. „E mai bine aici. Mai socializezi", spune Antonesi, vizibil deranjat de interdicţie. „Mai schimbi o vorbă", îi spune în continuare lui Seleşi, „oricum glumele dinăuntru erau mereu aceleaşi. Şi oricum nu mai râde nimeni la ele. Aşa cum nu mai râde nici publicul din sală", glumeşte Antonesi.

Toţi vorbesc cu un accent mai mult sau mai puţin definit. O parte dintre ei vin din Iaşi, dar parcă nu accentul moldovenesc primează. Au jucat, mare parte a vieţii lor, o sumedenie de personaje, au stâlcit limbajul de dragul umorului, au stricat cuvinte pentru a se face auziţi, şi-au asumat personaje timp de zeci de ani. E greu să-ţi dai seama dacă o fac intenţionat, odată ce simt intruziunea unui necunoscut în spaţiul lor.

Lider de audienţă

De la lansarea celui de-al treilea sezon la Pro TV, la 10 octombrie, emisiunea „Land of Jokes" conduce topul audienţei pe tronsonul orar. În intervalul 10 octombrie - 21 noiembrie, cele şase ediţii difuzate au înregistrat, pe publicul din mediul urban, o audienţă medie de 6,6 puncte de rating şi 14,2% cotă de piaţă, clasându-se pe primul loc în topul audienţelor, potrivit cifrelor furnizate de Pro TV.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite