Valentin Teodosiu în rol de director la Teatrul Balşoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Teodosiu este pentru film ceea ce reprezintă hidrogenul pentru apă: molecula indispensabilă, stabilizatoare şi indivizibilă. În filmul „Concertul”, el joacă rolul directorului Teatrului Balșoi din Moscova.

Apariţia lui pe peliculă este aidoma particulei electronice care lasă dâre de energie la nivel atomic.

Chimia artei lui Valentin Teodosiu se manifestă când în erupţii violente, când subtil, chiar şi atunci când, potrivit legilor cuantice, nu se arată privitorului: „vocea” din spatele genericelor şi promourilor de pe PRO TV îi aparţine.

Inconfundabilul timbru care ne însoţeşte când „dăm” pe PRO este identic cu vechimea postului - de fapt, vocea lui, alături de cea a lui Constantin Cotimanis, este acolo încă din „preistoria” PRO TV, de pe vremea Canalului 31.

Cele peste 70 de filme şi aproape 60 de spectacole în care a jucat, în 56 de ani de viaţă, îi atestă „condamnarea” într-o meserie în care se lasă de bunăvoie „exploatat”. Cine a văzut „Nunta mută”, în regia lui Horaţiu Mălăele, poate deduce lesne că personajul interpretat de el, Grigore Aşchie, capătă, pe peliculă, predominanţa lui Ilie Moromete, din filele romanului lui Marin Preda.

Radu Mihăileanu, în ale cărui producţii a jucat şi care a văzut „Nunta mută” la Paris, îl califică elogiativ pe Valentin Teodosiu: „un actor uriaş”. Actualul film al lui Mihăileanu, „Concertul”, a cărui premieră va fi pe 4 noiembrie, ni-l arată pe Teodosiu în rolul directorului Teatrului Balşoi din Moscova: un rus autentic, cu toate tarele lui, motiv pentru care a şi refuzat, la început, scrupulos, rolul.

A fugit de rol privind înapoi cu mânie

„Am citit scenariul şi mi s-a părut excepţional. Neştiind limba rusă, am zis: «Nu mă bag în aşa ceva». «Dar poţi să înveţi, îţi punem profesori», mi-au zis. «Nu, oricât aş învăţa, eu nu joc rolul unui emigrant la Moscova, ci al unui rus sadea. Nu m-au obligat comuniştii să învăţ rusa şi mă obligaţi voi?». Nu am scos-o la capăt, mi-au dat textul, am dat probe, m-am enervat cumplit - Radu făcea poze şi se amuza - şi, a doua zi, m-au anunţat că am luat proba. Am cerut bani mai mulţi, sperând că nu mi-i vor da... Mi i-au dat! Nu foarte mulţi, dar ceva mai mult decât se dau de obicei. Pe urmă, am atins şi o coardă sensibilă: nu am vrut să renunţ la drepturile mele de autor. Am avut un avocat de la Credidam care a negociat cu producătorii români şi mi-a obţinut drepturile care, altfel, ţi se taie din start. Un nimic - 0,00...001% din fiecare proiecţie. Dar sunt drepturile mele”, povesteşte el aventura rolului din „Concertul”, mult-aşteptatul film al lui Radu Mihăileanu, prevândut deja în SUA cu un milion de euro.

Joacă „Poker” cu Tocilescu în „Casa Zoikăi”

Interviul cu Valentin Teodosiu a fost realizat noaptea, la orele 23.00, după repetiţiile la „Casa Zoikăi”, de Mihail Bulgakov, spectacol ce va avea premiera la Teatrul de Comedie. „Personajul meu este fabulos, dă lucrurile peste cap într-un ritm ameţitor. Este un personaj uluitor pentru cel care îl joacă, dar care oferă satisfacţii pe măsură. Spectacolul pe care îl face «Toca» (A. Tocilescu - n.r.) acum, cred că este cel mai mare, la ora actuală”, declară despre noua colaborare cu regizorul Alexandru Tocilescu. „Poker”, sub semnătura aceluiaşi regizor, cu Valentin Teodosiu, George Mihăiţă şi Vladimir Găitan, se joacă de cinci ani cu casa închisă.

Rolul din „Casa Zoikăi” a fost „greu” şi dintr-un motiv

prozaic: actorul s-a îmbolnăvit de o viroză ce l-a „întors” de câteva ori - iar repetiţiile au continuat, chiar dacă el abia se ţinea pe picioare. „Răzvrătitul” care irumpe de sub cămaşa de om aşezat al lui Valentin Teodosiu îl dezvăluie altfel. Atunci când demnitatea artistului care face de zece ani filme cu străinii („Gadjo Dillo”, regia Tony Gatlif, „Entre chiens et loups”, regia Alexandr Arkady, „Method”, regia Duncan Roy, „Made in Romania”, regia Guy J. Louthan etc.) a fost atinsă, acesta a reacţionat prompt.

O toamnă cu „Umilinţă”

„La Paris, când filmam la «Concertul», cei de la producţie m-au cazat, pe mine şi restul echipei, nişte artişti de la Filarmonică, într-un hotel aflat între Paris şi aeroport, plin de negri, foarte ciudat. A doua zi i-am chemat şi le-am zis: «Eu dorm pe această bancă până mâine, când îmi găsiţi un loc. Voi când aţi venit să filmaţi la Bucureşti, unde aţi fost cazaţi?». «Păi, la Sofitel, la Hilton», au mormăit. «Nu vă este ruşine să ne ţineţi într-un asemenea hotel?». «Este plin sezon turistic», au zis ăia, şi au promis că mâine ne vor muta. «Până mâine, la zece, când încep filmările, voi sta pe banca asta», am repetat... Au găsit soluţia în ziua respectivă, şi pentru mine, şi pentru ceilalţi... Ba, când a venit fiică-mea cea mare, care are 31 de ani, s-au oferit să o cazeze alături de mine, la un hotel de patru stele”.

Fiicele cele mici ale lui Valentin Teodosiu sunt gemenele Irina şi Catinca, în vârstă de patru ani şi jumătate, a căror mamă este actriţa Luminiţa Erga. Toamna lui 2009 îl aşteaptă pe Valentin Teodosiu cu încă o premieră: „Umilinţă”, în regia lui Cătălin Apostol, după un scenariu inspirat din realitate. Un fost medic veterinar se izolează în clopotniţa bisericii, după ce, cu ani în urmă, a omorât din greşeală un copil. Satul îl va pedepsi pentru crima comisă fără premeditare: când în sat vine potopul, sătenii, ignoranţi şi superstiţioşi, cred că este pedeapsa divină, urmare a crimei făptuite cu ani în urmă.

Ciocnirea civilizaţiilor

În „Concertul” mai apar Vlad Ivanov, Ion Sapdaru şi Ovidiu Cuncea. Distribuţia include actori din Rusia şi Franţa, precum Lionel Abelanski şi Melanie Laurent. “Concertul” s-a filmat în România, la Moscova şi la Paris. Un fost dirijor la Balşoi Teatr de pe vremea comuniştilor a fost trecut la munca de jos. El visează să îşi adune orchestra şi să facă un mare spectacol, la Paris. Acolo, trebuie să cânte în faţa elitei politice şi culturale. Ruşii reuşesc să dea complet Parisul peste cap, şocând cu obiceiurile lor. Mihăileanu arată în filmul său ciocnirea dintre două civilizaţii, dintre Estul „barbar” şi „Oraşul luminilor”.

image

Personajul meu este fabulos, dă lucrurile peste cap într-un ritm ameţitor.

image


Valentin
Teodosoiu,
ACTOR

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite