VIDEO Unde sunt hiturile verii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum un deceniu, românii mergeau „la mare la soare, unde fetiţele sunt goale“. Astăzi au vacanţe de criză şi muzică de pe internet. În ultimii ani, românii n-au mai avut parte de hituri precum „Lasă‑mă, papa, la mare“, „Vine vara“ şi „Jimmy“, care răsunau în discoteci şi pe plaje o vară întreagă.

Deşi astăzi Inna ne spune că „The Sun Is Up" (Soarele e sus pe cer - n.r.), iar piesa ei face furori în cluburi, melodia nu a prins decât la o anumită categorie de public, în special la tineri. Cu ani în urmă însă, André, Genius, Parlament sau Valahia lansau piese-fenomen, cântate atât de copii, cât şi de bunici. Astăzi, muzica e nişată în special pe genurile clubbing şi dance şi nu mai are acelaşi impact la toate categoriile de public. În cei peste 20 de ani de libertate, peisajul muzical autohton a trecut prin câteva etape.

Trupa Candy: Giulia, Selena şi Claudia Foto: mediafax

image

La sfârşitul anilor '90 şi începutul anilor 2000, muzica românească era o explozie de hituri „atomice". În această perioadă prolifică, trupe tinere, precum André, Valahia, Genius,  Body & Soul, Candy, Hi-Q, Parlament sau Non Stop au făcut furori cu piese facile şi dansante, ale căror versuri sună astăzi cel puţin pueril. La vremea respectivă însă erau pe buzele tuturor.

„Lasă-mă, papa, la mare / Vreau distracţie şi soare / M‑am îndrăgostit lulea / Am aflat ce-i dragostea", cântau într-un videoclip provocator Andreea Antonescu şi Andreea Bălan. În  acest timp, Jimmy iubea „fetiţele-n bikini", după cum anunţau trupa Non Stop. „Un meduz şi o meduză" stăteau „pe plajă, buză‑n buză", iar Dan Helciug şi trupa Parlament nu mai făceau faţă solicitărilor pentru concerte. Despre „Super femei" cântau cei de la Body & Soul, dar nici Mihai Trăistariu, Costi Ioniţă şi Dorin Topală (componenţii trupei Valahia) nu se lăsau mai prejos şi vorbeau despre „mare, soare şi fetiţe goale".

Schimbare de generaţii

Valahia fără Costi Ioniţă: Mihai Trăistariu şi Dorin Topală

DJ-ul Europa FM George Zafiu crede că astfel de hituri nu mai apar astăzi deoarece piaţa muzicală a evoluat. „Pe-atunci, ce difuza unul difuzau toţi: Acum nu se mai întâmplă aşa ceva. Să nu uităm că artiştii din generaţia veche nu mai scoteau nimic şi puştii veneau rapid din urmă", explică DJ-ul.
Andrei Partoş, realizator la Radio România Actualităţi, spune că „fenomenul One Hit Wonder există de multă vreme în străinătate, nu doar la noi". „Faptul că la începutul anilor 2000 existau trupe-fenomen are mai multe explicaţii.

image

După Revoluţie a existat o reacţie de respingere vehementă a şlagărelor româneşti. S-a creat astfel un culoar care a fost ocupat de trupele noi. În al doilea rând, lumea voia ceva nou şi au fost vreo patru ani în care s-a difuzat enorm house, etno sau pop. Acum s‑au nişat şi ele", spune Partoş. „Fenomenul există şi acum, dar s-a globalizat datorită expansiunii internetului. Asta înseamnă că avem solişti precum Inna, Eduard Maya sau Alexandra Stan care rup gura târgului, dar nu la noi, ci în străinătate", adaugă Andrei Partoş.

Săndel Bălan, tatăl Andreei Bălan şi compozitorul trupei André, reiterează ideea că în acea perioadă românii îşi doreau ceva nou în materie de muzică, astfel că melodiile deveneau rapid hituri. „Muzica dance a apărut după o lungă perioadă în care în România a existat doar muzică uşoară. Din acest motiv, trupe ca André, Valahia sau Genius au fost foarte iubite", mărturiseşte acesta.  „Acum sunt mult mai multe formaţii decât atunci şi se scot piese pe bandă. Atunci se punea mai mult suflet la o piesă", conchide Săndel Bălan.

"Acum se scot piese pe bandă. Atunci se punea mai mult suflet la o melodie.''
Săndel Bălan compozitor André

„Geniusul" muzicii dance din România

Dintre trupele care au făcut furori în perioada respectivă, HI-Q este singura care mai activează pe piaţa muzicală, cu Dana Nălbaru revenită în formaţie. Genius (foto), una dintre cele mai în vogă formaţii ale dance-ului românesc, s-a destrămat în plină glorie, în 2000, pentru că membrii trupei nu mai făceau faţă stresului. Au revenit pe scenă câţiva ani mai târziu, însă nu s-au bucurat de succesul din trecut. Printre hiturile lor s-au numărat „Vara", „Cheful" şi „Macho Man".

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite