VIDEO A fost premeditată „evadarea“ sânului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentul cu sânul dezgolit al Andreei Mantea, la ediţia de vineri a emisiunii „Dansez pentru tine“, seamănă izbitor, ca reţetă de audienţă, cu ceea ce a păţit Janet Jackson, la finala Super Bowl 2004. Întâmplare sau premeditare? Aceasta este întrebarea la care încearcă să dea un răspuns câţiva analişti şi cronicari TV.

Citiţi şi:


Şi actriţa Sophie Marceau a rămas cu un sân dezgolit pe covorul roşu, la Cannes, în 2005, după ce breteaua rochiei i-a alunecat de pe umăr. În plin concert, Andreea Antonescu s-a trezit cu sânii goi.

La o prezentare de modă, Cosmina Păsărin a rămas aproape în pielea goală după ce firicelul de aţă ce îi susţinea cele două peticele de pânză a cedat.

Exemple există nenumărate în istoria recentă a show-urilor televizate. Gestul fostului iepuraş Playboy Andreea Mantea de a-şi acoperi, de ruşine, faţa cu mâinile a părut neconvingător pentru cronicarul TV George Stanca. Acesta suspectează ceva „premeditat“:

„Cred că s-a copiat o reţetă americană, mai ales că se întâmplă la Pro TV, post de inspiraţie americană. Nu poţi să crezi în spontaneitatea acestei întâmplări, chiar dacă ea ar fi adevărată. Îmi aduc aminte de o chestie reală petrecută în anii ’90, la TVR. O cântăreaţă, N.B., a păţit ceva similar: în timp ce cânta, i-au ieşit sânii afară şi timp de două minute s-a mişcat cu ei la vedere. În urma incidentului, deşi aveau un copil, soţul ei a divorţat. Persoana respectivă trăieşte şi poate confirma. Un truc ca acesta aduce audienţă“, spune Stanca.



„Chiar dacă pentru unii pare ruşinos, devine un element de recognoscibilitate: «Uite-o pe aia care a dansat cu sânii goi». Nu mi se pare «cuşer» aşa ceva decât dacă vrei o carieră porno sau sexy. Întrucât protagonista a fost Iepuraş în «Playboy», tind să cred că nu a fost o întâmplare“, argumentează Stanca.

Marketing pectoral

Scriitorul şi cronicarul TV Radu Paraschivescu îşi ex­primă opinia într-un mod poetic referitor la cazul Mantea. „Frumuseţea merită îngăduinţa tuturor. John Keats a spus-o cel mai bine în «Endymion»: «A thing of beauty is a joy for ever» (Eternă bucurie-i frumuseţea). Nu-mi dau seama dacă, vorba arbitrilor din fotbal, a existat elementul intenţional în dansul Andreei Mantea. Dacă el a fost acolo şi nu l-am văzut, înseamnă că marketingul pectoral îşi continuă tradiţia“, spune scriitorul. Paraschivescu dă şi el nişte exemple similare, dar cu personaje celebre din istorie.

„Jeanne Bécu, contesă du Barry, şi-a dezgolit sânii pe eşafod, în faţa călăului, sperând să amâne măcar cu câteva clipe deznodământul. Prin com­paraţie cu ea, Andreea Mantea a fost sfioşenia întruchipată în ceea ce priveşte exploatarea propriilor convexităţi. Oricum, nu sunt deloc sigur că Mantea s-a împrumutat de la Janet Jackson. Există o sumedenie de cazuri de neglijenţă jucată sau reală în emisiunile-concurs, colcăie Internetul de ele“, conchide Radu Paraschivescu.



„Nu mai era nevoie să şi danseze“

Analistului Iulian Comănescu nu i s-a părut ceva aranjat. „Dacă ar fi fost un fapt premeditat, decupajul, adică modul cum arată camerele ceea ce se întâmplă, ar fi fost mai «pe eveniment».

Probabil că Andreea Mantea ar fi avut nevoie de mai mulţi centimetri pătraţi de ţesătură la tricou pentru acrobaţiile pe care le-a executat“, consideră analistul.

„Sigur că toată lumea se gândeşte la ceea ce s-a întâmplat la Superbowl, cu Janet Jackson şi Justin Timberlake. Atunci s-a comentat că a fost aranjat, dar există tot felul de precedente asemănătoare. Până la urmă, nu putem spune decât: «Frumos, nu mai era nevoie să şi danseze»“, conchide acesta.

image

Jeanne Bécu, contesă du Barry, şi-a dezgolit sânii pe eşafod, în faţa călăului, sperând să amâne măcar cu câteva clipe deznodământul.

image


Radu Paraschivescu
scriitor

image

Chiar dacă pentru unii pare ruşinos, devine un element de recognoscibilitate: «Uite-o pe aia care a dansat cu sânii goi».

image


George Stanca
cronicar TV



Janet Jackson, „deschizătoare“ de drumuri

image

Janet Jackson şi Justin Timberlake au regizat „incidentul“ 



Janet Jackson a avut parte de un incident sexy la finala de fotbal american Super Bowl din 2004, când a rămas cu un sân dezgolit, în timpul unui duet cu Justin Timberlake.

Incidentul s-a produs la finalul piesei lui Timberlake, „Rock Your Body“, când acesta cânta versul „Vei fi goală până la sfârşitul cântecului“. Artistul i-a smuls lui Janet o parte din costum, iar aceasta a rămas cu sânul drept dezgolit, dar acoperit parţial de o bijuterie. „Accidentul“ s-a produs la o oră de maximă audienţă, când în faţa televizoarelor se aflau 90 de milioane de americani, iar imaginea a fost difuzată timp de nouă secunde.

„Accident“ plănuit

Deşi, iniţial, reprezentanţii postului de televiziune CBS au negat faptul că au plănuit„incidentul“, ulterior, aceştia şi-au schimbat declaraţia. Ei au recunoscut pentru cotidianul „Washington Post“ că dezgolirea sânului lui Janet a fost pusă la cale „independent şi clandestin“, de către cântăreaţă şi de către Justin Timberlake.

Reacţiile nu au întârziat să apară. Guvernul SUA a sesizat Curtea Supremă, cerând ca postul de televiziune CBS să primească o amendă de jumătate de milion de dolari pentru că a difuzat aceste imagini.



Cotidianul „The New York Times“ a observat faptul că, după ce a rămas cu un sân dezgolit, Janet Jackson a fost criticată de prima doamnă, denigrată de mass media şi abandonată de conspiratorul său, Justin Timberlake. Gurile rele au spus chiar că a fost o formă de a-şi promova noul album care urma să apară pe piaţă.



În plus, aproximativ un milion şi jumătate de americani au depus plângeri pentru că CBS a difuzat imagini indecente la o oră de maximă audienţă. Cu toate acestea, albumul lansat ulterior de artistă, „Damita Jo“ a fost vândut în două milioane de exemplare.

O regulă pe care posturile de televiziune americane au adoptat-o ca măsură de precauţie este decalarea imaginilor cu câteva secunde, pentru a putea tăia la montaj scenele „periculoase“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite