VIDEO De ce suntem codaşi la Eurovision?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialişti în muzică, foşti concurenţi şi compozitori explică motivele pentru care România nu reuşeşte să facă performanţă în competiţia europeană. Cu două excepţii - locul 3, ocupat de Luminiţa şi Sistem, în 2005, şi locul 4, pe care s-a clasat Mihai Trăistariu, în 2006 - România a ocupat, în general, locuri în coada clasamentului.Click AICI pentru FOTO-GALERIE!

MAI CITEŞTE ŞI:

VIDEO Elena Gheorghe: „Va fi o competiţie dură“
VIDEO Duminică, finala Eurovision 2009: Cine câştigă?
VIDEO "Apariţii ridicole" la Eurovision
VIDEO Elena Gheorghe merge în finala Eurovision


Un Eurovision în noapte de Grigore Cartianu



Elena Gheorghe s-a clasat pe locul 19 în finala de sâmbătă seara, în care au participat 25 de state. În competiţia din acest an au fost înscrise, însă, 42 de ţări, iar 17 dintre ele au fost eliminate în faza semifinalelor.

„Noi nu avem o industrie muzicală ca să ne batem cu ţări cu tradiţie. De aici ni se trag toate“, explică Andrei Partoş, jurnalist şi comentator muzical. Acesta crede că există mai multe motive pentru care România nu reuşeşte să câştige Eurovisionul şi ocupă, în general, poziţii codaşe.

„Contează întregul pachet pe care îl oferi, însă cel mai mult contează piesa. Dacă ai o melodie foarte bună, aşa cum a fost «Let Me Try», cântată de Luminiţa şi Sistem, nu mai contează că ai sau n-ai vecini care să te voteze, pentru că te votează toată lumea“, adaugă Partoş.

O piesă bună anulează votul geo-politic

Comentatorul este de părere că principala schimbare ar trebui făcută chiar de organizatorul selecţiei naţionale, Televiziunea Română. „Până acum, am mers la Eurovision cu ce-am putut, ne-am chinuit, ne-am biciuit şi nu am ştiut să ne facem prieteni. Televiziunea Română ar trebui să-şi asume răspunderea, să aleagă un cântăreţ, un compozitor, să facă o treabă până la capăt“, mai spune Andrei Partoş.

Cristian Faur, compozitorul melodiei „Let Me Try“, care a adus României cea mai bună poziţiei din istoria participării la Eurovision, crede, de asemenea, că numai o piesă foarte bună are şanse să câştige concursul. „România s-a prezentat, mai tot timpul, cu lucruri copiate. Noi am fost întotdeauna decalaţi, întârziaţi, am încercat să mergem pe o reţetă folosită la ediţiile precedente“, spune Cristian Faur.

image



Românii nu ştiu să facă spectacol

Mihai Traistariu, cu piesa „Tornero“, a avut un succes mult peste aşteptări, în 2006. „Eu am analizat foarte bine fenomenul Eurovision, pentru că vreau să mai particip şi vreau să câştig de data asta. Concluzia mea este că dacă vrei să fii în faţă, trebuie să ai ceva aparte, o sclipire, o scânteie, iar dacă nu poţi prin voce, atunci prin spectacol. Nu ai voie să fii normal, cum a fost Elena“, spune cântăreţul.

De aceeaşi părere este şi George Zafiu, director muzical la Europa FM. „Cu excepţia Luminiţei Anghel şi a trupei Sistem, noi nu facem nimic spectaculos. Trimitem o fată frumoasă sau un băiat şi ne mulţumim cu atât. Noi, românii, nu ştim să facem entertainment, nu ştim să facem spectacol“, explică realizatorul radio eşecurile României la Eurovision.

Zoli de la Sistem crede că există două condiţii pentru pentru a câştiga concursul: originalitatea proiectului şi o melodie foarte bună. „Dacă luăm competiţia din acest an, eu cred că Norvegia a câştigat pentru că fost originală, a avut o poveste, a ştiut cu ce să cucerească. Elena a cântat neaşteptat de bine, doar că piese în genul acela s-au mai auzit la Eurovison“, spune artistul.

„Dacă vorbim la modul general, vă pot spune că la Eurovision se pune preţ pe o sumă de valori: creativitate, coregrafie, show, piesă, îmbrăcăminte, promovare, poveste. Eurovision este ca o pizza de opt felii, dacă lipseşte una nu poţi să o serveşti“, conchide Zoli.  

Punctaj-record pentru Norvegia

Cu victoria de sâmbătă seara, Aexander Ryback a stabilit, totodată, şi un record: cel mai mare număr de puncte câştigate vreodată de un concurent. Norvegianul a adunat 387 de puncte, dintre care 16 note de 12 (punctaj maxim) de la ţările care l-au votat. Norvegianul a primit puncte de la toate cele 41 de ţări care au putut vota (Norvegia nu şi-a putut vota concurentul). Procentajul Norvegiei a fost de 78,6%, cel mai mare din istoria Eurovision.

Aexander Ryback :„Am câştigat pentru că am spus o poveste“

Născut în Belarus, la 13 mai 1986, şi crescut în Norvegia, Alexander Rybak (foto) a învins sâmbătă seară cele 24 de ţări

image

alături de care a concurat în finală. Supranumit şi „Harry Potter al Norvegiei“, tânărul s-a acompaniat cu vioara, instrument la care cântă de la vârsta de cinci ani.

„Fairytale“ („Basm“) este melodia pe care a compus-o şi cu care a câştigat, de altfel, competiţia de la Moscova. Vara aceasta va juca într-o producţie cinematografică norvegiană, fiind obişnuit deja cu lumea teatrului şi a filmului. Alexander a participat în ţara sa la varianta norvegiană a emisiunii „Megastar“, unde nu a câştigat nimic. În ceea ce priveşte Eurovisionul, spune că a câştigat pentru că „am spus o poveste“. Înaintea finalei, Rybak era marele favorit atât la casele de pariuri, cât şi în diferite sondaje.

Întrebat dacă originea sa belarusă l-a ajutat în câştigarea Eurovisionului, acesta a mărturisit că în Belarus oamenii sunt recunoscuţi pentru melancolia lor, în timp ce în Norvegia s-au adunat cei mai fericiţi oameni de pe planetă.

image
image

Noi am fost întotdeauna decalaţi,întârziaţi.Am încercat să mergem pe o reţetă folosită la ediţiile precedente.

image



Cristian Faur, compozitor

image

Dacă vrei să fii în faţă, trebuie să ai ceva aparte, o sclipire, o scânteie, iar dacă nu poţi prin voce, atunci prin spectacol. Nu ai voie să fii normal, cum a fost Elena.

image



Mihai Traistariu, cântăreţ

Iată melodia câştigătoare




Iată şi melodia interpretată de Elena Gheorghe


Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite